Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska - 14. listopadu 2018

Opava - Během chvíle byl 30letý muž dvakrát kontrolován jako řidič motorového vozidla a další... (8 případů) 

Vloupání do svou osobních automobilů v obci Kajlovec

Kolem polední doby 9. listopadu 2018 doposud neznámý pachatel spáchal na parkovišti před restaurací a zdejším autokempem v Hradci nad Moravicí, v části Kajlovec přečin krádeže a přečin poškození cizí věci tím, že se vloupal do dvou zde zaparkovaných osobních motorových vozidel továrních značek Škoda Superb. Vždy po rozbití skleněných výplní oken dveří vnikla neznámá osoba dovnitř a z prostor automobilů odcizila černou plátěnou tašku na notebook s dotykovým tabletem značky Apple iPad stříbrné barvy, pět USB disků, sluchátka značky Koss, další černou plátěnou tašku na notebook s notebookem značky Lenovo černé barvy, nabíječku k mobilnímu telefonu značky iPhone černé barvy a dotykový mobilní telefon značky Lenovo černé barvy, čímž byla 42letému muži z Opavy a 46letému muži z Opavska způsobena celková hmotná škoda na odcizených věcech ve výši 30 tisíc korun. Poškozením automobilů vznikla soukromé společnosti z Krnova celková hmotná škoda na majetku ve výši 8tisíc korun. Oba případy majetkové trestné činnosti nyní prověřují policisté z místně příslušného Obvodního oddělení v Hradci nad Moravicí a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizených věcí, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na hradecké policejní číslo 974 737 731.

Dopravní nehoda podnapilého řidiče osobního automobilu u Kajlovce

V deset hodin dopoledne 10. listopadu 2018 řídil 22letý muž z Hradce nad Moravicí osobní motorové vozidlo tovární značky Audi ve směru jízdy z obce Lesní Albrechtice na Hradec nad Moravicí, část Kajlovec, přičemž se po průjezdu levotočivou zatáčkou plně nevěnoval řízení (podle jeho slov usnul únavou - mikrospánek), přejel do protisměru a sjel do levé silniční příkopy. Při dopravní nehodě nedošlo ke zranění žádné osoby a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 30 tisíc korun. Odborným měřením dechovými zkouškami policisté u výše uvedeného muže zjistili jeho podnapilost, přičemž mu byly naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami okolo 0,7 promile alkoholu v dechu. Řidič se k předchozímu požití alkoholických nápojů před jízdou doznal, na místě mu byl zadržen řidičský průkaz a bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí. Dalším šetřením ze strany policistů Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Opavě bylo zjištěno, že osobní automobil nemá sjednané zákonné pojištění o odpovědnosti při provozu vozidla, což je také předmětem dalšího prošetřování a prověřování.

Krádež dětského kočárku z chodby opavského panelového domu

Doposud neznámý pachatel spáchal v noční době z 9. na 10. listopadu letošního roku v jednom z panelových domů na ulici Pekařské v centru Statutárního města Opavy přečin krádeže tím, že ze společné chodby v 6. nadzemním podlaží odcizil volně odstavený dětský kočárek značky Roan černé barvy, čímž byla poškozenému místnímu 28letému muži způsobena celková hmotná škoda na majetku ve výši 10 a půl tisíce korun. Tento případ protiprávního jednání majetkového charakteru nyní prověřují policisté z Obvodního oddělení v Opavě a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizené věci, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na opavské policejní číslo 974 737 651.

Havárie motorového kluzáku na letišti v Dolním Benešově, části Zábřeh

Přibližně dvacet minut po desáté hodině dopolední 11. listopadu tohoto roku došlo na letišti Slezského Aeroklubu v Dolním Benešově, části Zábřeh k havárii motorového kluzáku. V té době 75letý muž z Hlučínska jako pilot tohoto letadla s největší pravděpodobností při přistávání včas nevysunul podvozek, na což byl upozorněn radiokomunikací odpovědnými pracovníky z letištního provozu. Jelikož se však již nacházel v malé výšce nad přistávací plochou, provedl přistání tak zvaně na břicho, kdy došlo k značnému poškození celého motorového kluzáku a škoda byla vyčíslena na finanční částku ve výši nejméně 350 tisíc korun. Při tomto manévru a nouzovém přistání utrpěl shora uvedený pilot zranění lehčího charakteru s nutností leteckého transportu helikoptérou do Fakultní nemocnice s Poliklinikou v Ostravě-Porubě k lékařskému vyšetření a ošetření na urgentním příjmu. O nehodě byl vyrozuměn inspektor letecké inspekce a tito odborníci budou celou záležitost šetřit ve své kompetenci. Orientační dechová zkouška vyzněla u 75letého muže negativně a vše řádně zadokumentovali místně příslušní policisté z Obvodního oddělení v Hlučíně. Úmyslné jednání zde zjištěno nebylo a za kolizní situaci nenese vinu žádná jiná osoba.

Vloupání do pivnice na Dolním náměstí v Opavě

V noční době z 11. na 12. listopadu 2018 doposud neznámý pachatel spáchal na Dolním náměstí v Opavě přečin krádeže tím, že po vytlačení okna se vloupal do objektu zdejší pivnice, přičemž z prostoru baru odcizil číšnický flek s finanční částkou na hotovosti ve výši téměř 15 tisíc korun. Škoda vznikla poškozené právnické osobě a celou záležitostí se nyní zabývají místně příslušní policisté z Obvodního oddělení v Opavě v úzké spolupráci s opavskými kriminalisty. Jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizených finančních prostředků, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na opavské policejní číslo 974 737 651 případně na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158.

Výbuch kotle v rodinném domě na ulici Resslovo nábřeží v Opavě

Kolem půl dvanácté dopoledne 12. listopadu 2018 došlo v jednom z rodinných domů na ulici Resslovo nábřeží v Opavě k výbuchu kotle. S největší pravděpodobností z důvodu nedostatečného spalování došlo v té době k nahromadění oxidu uhelnatého v komoře domu, kde je umístěn plynový kotel na ohřev vody a následný výbuch a zahoření způsobil zranění 56leté přítomné ženy. Ta utrpěla zranění, spočívající v popáleninách na obličeji, na krku a rukou s nutností lékařského vyšetření a ošetření v opavské Slezské nemocnici, s následnou hospitalizací a s dobou léčení tří týdnů. Dále byly poškozeny dřevěné dveře do koupelny a dveře do pokoje domu. Celá záležitost je nadále v prověřování ze strany opavských policistů a kriminalistů v úzké spolupráci s hasiči Hasičského záchranného sboru Územního odboru v Opavě.

Případ krádeže jízdního kola z centra města Opavy je objasněn

Dne 25. září 2018 místně příslušným policistům z opavského Obvodního oddělení oznámil 49letý muž z Opavy, že mu neznámý pachatel odcizil jeho neuzamčeného pánské jízdní kolo značky Author červenošedé barvy v hodnotě 4 tisíce korun. Ke skutku mělo dojít kolem půl dvanácté dopoledne téhož dne, a to před jedním z činžovních domů na ulici Ostrožné v Opavě.

V dané záležitosti provedli prověřování tohoto protiprávního jednání majetkového charakteru opavští policisté a kriminalisté, kteří v těchto dnech ustanovili osobu pachatele. Tou je 30letý muž z Opavska, který se ke své trestné činnosti plně doznal. Lustracemi v dostupných evidencích bylo dále prokázáno, že se u něj jedná o recidivu, poněvadž byl v posledních třech letech pravomocně odsouzen a potrestán Okresním soudem v Opavě pro přečin krádeže, kdy mu byl uložen podmíněný trest odnětí svobody s výměrou dvanácti měsíců a se zkušební dobou do října letošního roku. Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem bylo nyní tomuto muži ve zkráceném přípravném řízení sděleno podezření z přečinu krádeže.

Během chvíle byl 30letý muž dvakrát kontrolován jako řidič motorového vozidla

Půl hodiny po čtvrté hodině ranní 13. listopadu 2018 službu konající policejní hlídka z Obvodního oddělení v Kravařích vykonávala hlídkovou činnost v obci Bolatice, přičemž na ulici Nákladní stavěla a kontrolovala řidiče osobního motorového vozidla tovární značky BMW, a to 30letého muže z Opavska. Při této silniční kontrole se však řidič na zákonnou výzvu policistů odmítl podrobit orientační dechové zkoušce, testu na možnou přítomnost omamných a psychotropních látek či jedů v těle a také bezdůvodně odmítl lékařské vyšetření spojené s odběrem biologického materiálu (krve a moči). Vzhledem k těmto skutečnostem byl 30letý muž okamžitě důvodně podezřelý ze spáchání přestupkového jednání a byla mu zakázána jízda do dalšího rozhodnutí příslušného správního orgánu. Řidičský průkaz mu zadržen nebyl, poněvadž jej nepředložil a celý tento spisový materiál by byl následně postoupen Odboru dopravy Městského úřadu v Kravařích.

Celé protiprávní jednání shora uvedeného muže však bude rozšířeno o další skutek, poněvadž o chvíli později, přesněji okolo čtvrté hodiny ranní téhož dne, byl kravařskými policisty v obci Bolatice opět stavěn a kontrolován jako řidič osobního automobilu tovární značky BMW. Orientační dechovou zkoušku opět odmítl a opětovně se odmítl podrobit lékařskému vyšetření spojenému s odběrem biologického materiálu. Výzvě k orientačnímu vyšetření analyzátorem Drugwipe 5S na možnou přítomnost návykových látek v jeho těle vyhověl, kdy tento vyzněl s pozitivním výsledkem na amphetamin/methamphetamin. Řidičský průkaz mu rovněž zadržen nebyl, poněvadž jej nepředložil a celá záležitost je nadále v prověřování.

Opava 14. listopadu 2018

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:  +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem