Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska - 12. listopadu 2015

Opava - Dopravně preventivní akce "Vidíme se?" 

 

„Vidíme se?“ – dopravně preventivní akce v okrese Opava

Ve středu 11. listopadu 2015 se policisté opavské skupiny tisku a prevence společně s policisty dopravního inspektorátu územního odboru Policie České republiky v Opavě zúčastnili obdobně jako další moravskoslezští policisté celorepublikové dopravně preventivní akce, jenž byla převážně zaměřena k chodcům a cyklistům a k jejich viditelnosti.

Na území Statutárního města Opavy tak byly vytipovány místa, na jejichž stanovištích se v době od 16 hodin do 19 hodin střídaly jednotlivé policejní hlídky, přičemž oslovovaly a dohlížely na všechny účastníky silničního provozu.

Vzhledem k tomu, že toto podzimní a následné zimní období s sebou přináší sníženou viditelnost spočívající v brzkém stmívání a v pozdním rozednívání, je potřeba účastníkům silničního provozu (motorizovaným i nemotorizovaným) opětovně připomenout možná rizika a kolizní situace v dopravě. Cílem všech těchto opatření je snaha o co největší eliminaci dopravní nehodovosti s účastí chodců a cyklistů.

Toto preventivní opatření nebylo a není jednorázové, zvyšovat povědomí veřejnosti o vhodnosti užívání reflexních prvků a doplňků budou dopravní policisté i policisté jednotlivých obvodních oddělení i v dalších dnech, týdnech a měsících. Lidé se tak nyní mohou častěji setkávat s policisty na vyznačených přechodech pro chodce, a to například u komunikací o dvou a více jízdních pruzích v jednom směru, poblíž školských zařízení, u nákupních center a v místech se zvýšeným pohybem chodců. Větší přítomnost policistů však bude i u cyklostezek, na hlavních trasách cyklistů a v místech křížení cyklostezek se silniční sítí, kde se rovněž bude kontrolovat osvětlení jízdních kol a cyklistů.

Policisté široké veřejnosti namátkově vysvětlují význam reflexních prvků pro jejich bezpečnost, poukazují na tmavé oblečení chodců a cyklistů, apelují na rodiče dětí ke správnému nákupu a nošení bund, kalhot, čepic, aktovek, školních batohů a tašek a doporučují jim používání reflexních a fluorescenčních materiálů.

Je zcela zřejmé, že chodci i cyklisté takovou to preventivní akci vždy vítají, přičemž oslovené osoby jsou nezřídka obdarovány nejrůznějšími reflexními doplňky. Jedná se například o pásky na ruku, různé visačky, samolepky, přívěšky, ale také i bezpečnostní vesty.

DBA 1 "Vidíme se?".jpg

 

 

 

 

 

DBA 2.jpg

 

 

 

 

 

 

Opava 12. listopadu 2015

por. Bc. René Černohorský

komisař

skupina tisku a prevence Opava

 

vytisknout  e-mailem