Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska - 12. dubna 2016

Opava - Policisté během posledních dnů kontrolovali několik podnapilých řidičů motorových vozidel a další... (5 případů) 

 

Vloupání do prodejny na ulici Nákladní v Opavě

Doposud neznámý pachatel spáchal v noční době ze 7. na 8. dubna 2016 na ulici Nákladní v Opavě přečin krádeže tím, že se vloupal do místní prodejny bazaru, odkud odcizil finanční částku na hotovosti, tlačítkový mobilní telefon značky Samsung, pět teleskopických obušků, šest vystřelovacích nožů a šest audio sluchátek, čímž poškozené majitelce vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši 17 tisíc korun. Jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele nebo k nálezu odcizených věcí lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na opavské policejní číslo 974 737 651.

 

Opavští policisté nyní prověřují případ výtržnictví na ulici Olomoucké v Opavě

Policisté z obvodního oddělení v Opavě dne 10. dubna letošního roku zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu výtržnictví, kterého se měli dopustit dva muži ve věku 24 a 26 let z Opavska tím, že chvíli po třetí hodině ranní téhož dne před nočním barem na ulici Olomoucké v Opavě fyzicky napadli 27letého a 37letého muže z Opavska. K incidentu došlo po předchozí slovní rozepři mezi dvěma skupinkami osob a poškození muži utrpěli lehká zranění, se kterými byli jednorázově lékařsky vyšetřeni a ošetřeni v opavské Slezské nemocnici. Celá záležitost je nadále v prověřování.

 

Policisté během posledních dnů kontrolovali několik podnapilých řidičů motorových vozidel

Policejní hlídka z vítkovského obvodního oddělení těsně po půlnoci dne 9. dubna 2016 stavěla a kontrolovala v obci Větřkovice řidiče osobního motorového vozidla tovární značky Ford Escort, a to 31letého muže z Vítkova. Odborným měřením dechovými zkouškami mu policisté naměřili hodnoty okolo 0,9 promile alkoholu v dechu. Muž s naměřenými výsledky souhlasil, o lékařské vyšetření nepožádal, na místě mu byl zadržen řidičský průkaz a bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí.

Stejného protiprávního jednání se následujícího dne dopustili další dva muži ve věku 21 a 49 let z Opavska. Prvně jmenovaný v půl třetí ráno řídil po ulici Ratibořské v Opavě-Kateřinkách osobní automobil, přičemž orientační dechová zkouška u něj vyzněla negativně, následný test na možnou přítomnost omamných a psychotropních látek či jedů v jeho těle však byl pozitivní na návykové látky Amphetamin/Methamphetamin. Lustracemi v dostupných evidencích bylo také zjištěno, že je tak zvaný neřidič, poněvadž nevlastní řidičský průkaz pro danou podskupinu řidičského oprávnění. Na výzvu ze strany zakročujících policistů se podrobil lékařskému vyšetření spojenému s odběrem biologického materiálu (krve) na protialkoholní záchytné stanici v Opavě.

Starší z uvedených mužů jako řidič osobního vozu značky Peugeot 309 při silniční kontrole kravařské policejní hlídky nadýchal více jak 0,2 promile alkoholu a předchozí požití alkoholických nápojů před jízdou doznal. Tento přestupek proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu se stal ve tři hodiny odpoledne mezi obcí Bolatice a městem Kravaře. I mu bylo zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí příslušného správního orgánu odboru dopravy.

Přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky se v půl čtvrté ráno dne 9. dubna 2016 dopustil 45letý muž z Opavska, který v podnapilém stavu řídil po ulici Hlučínské v Opavě-Kateřinkách osobní motorové vozidlo tovární značky Ford Focus. Odborné měření dechovými zkouškami u něj prokázalo hodnoty téměř 1,7 promile alkoholu v dechu, na místě mu byl zadržen řidičský průkaz a bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí. Vzhledem k jeho silné podnapilosti zakročující policisté rozhodli o jeho dodání na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění. Ze shora uvedené trestné činnosti mu opavští policisté ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření a celá záležitost je nadále v prověřování.

 

Vloupání do šatny pracovníků jídelny školského zařízení na ulici Komenského v Opavě

V dopoledních hodinách dne 11. dubna 2016 doposud neznámý pachatel spáchal ve školském zařízení na ulici Komenského v Opavě přečin krádeže a přečin neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku tím, že se vloupal do šatny zaměstnanců místní školní jídelny, kdy z dámské kabelky odcizil peněženku s finanční částkou na hotovosti tisíc korun, s různými osobními doklady, s platební kartou a s pěti prsteny ze žlutého kovu, čímž poškozené 44leté ženě z Opavy vznikla celková hmotná škoda ve výši 9 tisíc korun. Škoda rovněž ve výši 9 tisíc korun byla způsobena i 40leté ženě z Opavy, neboť jí neznámá osoba z této šatní místnosti odcizila notebook značky Lenovo černé barvy v látkové tašce černé barvy. Celková škoda tak byla vyčíslena na finanční částku ve výši 18 tisíc korun a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele nebo k nálezu odcizených věcí lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na opavské policejní číslo 974 737 651.

 

Dopravní nehoda osobního automobilu a cyklistky v Dolním Benešově + výzva k další DN

Policisté územního odboru Policie České republiky v Opavě dne 11. dubna 2016 zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti a ve věci přečinu neposkytnutí pomoci řidičem dopravního prostředku, ze kterého je důvodně podezřelý 75letý muž z Opavska tím, že kolem 10 hodiny dopolední téhož dne jako řidič osobního motorového vozidla tovární značky Renault Megané zapříčinil v Dolním Benešově dopravní nehodu s místní 77letou cyklistkou. Dosavadním prověřováním bylo totiž zjištěno, že výše uvedený muž řídil svůj vůz ve směru od Kozmic na Kravaře, přičemž v křižovatce ulic Hlučínská x Nádražní x Opavská předjížděl cyklistku jedoucí na elektrokole a po jejím předjetí ihned a náhle odbočil vpravo na ulici Nádražní. Vybočením tedy bezprostředně ohrozil a omezil ženu jedoucí na elektrokole, došlo ke střetu mezi automobilem a jízdním kolem a k pádu ženy na vozovku. Při dopravní nehodě utrpěla cyklistka zranění těžšího charakteru s nutností lékařského vyšetření a ošetření ve Slezské nemocnici v Opavě, s doposud neupřesněnou dobou léčení, přesahující však tři měsíce. Řidič vozidla po způsobené dopravní nehodě nezastavil a odjel do místa trvalého bydliště, kde byl poté na základě svědeckých výpovědí vypátrán policejní hlídkou z opavského dopravního inspektorátu. Odbornými dechovými zkouškami mu byly naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami téměř 0,3 promile alkoholu v dechu, načež uvedl, že alkohol požil až po dopravní nehodě. Na výzvu zakročujících policistů se následně podrobil lékařskému vyšetření spojenému s odběrem biologického materiálu, kdy rozbor krve vyspecifikuje, kdy k požití alkoholu došlo. Celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 2 tisíce korun a celá záležitost je nadále v prověřování ze strany opavských policistů a kriminalistů.

Policisté ze skupiny dopravních nehod dopravního inspektorátu územního odboru Policie České republiky v Opavě v současné chvíli prověřují i další dopravní nehodu mezi cyklistkou a doposud nezjištěným řidičem osobního motorového vozidla. K ní došlo deset minut před půl druhou hodinou odpolední dne 7. dubna 2016 na kruhovém objezdu na ulici Bílovecké v Opavě-Kylešovicích. V té době neznámý řidič neznámého automobilu na předmětném kruhovém objezdu předjel 57letou ženu ze Slavkova jedoucí na svém jízdním kole a těsně před ní odbočil vpravo ve směru na Ostravu. Tím byla ženě zkřížena jízdní dráha a došlo ke střetu. Po pádu na vozovku cyklistka utrpěla zranění a byla letecky transportována do Fakultní nemocnice s Poliklinikou v Ostravě-Porubě k lékařskému vyšetření a ošetření. Neustanovený řidič s nezjištěným vozidlem odejel neznámo kam. Podle dosavadního prověřování bylo zjištěno, že účast na dopravní nehodě mohla mít neznámá žena jako řidička osobního motorového vozidla tovární značky Ford Fiesta nebo značky Mazda červené či vínově červené barvy. Policisté v této souvislosti žádají širokou veřejnost o podnětné informace k osobě neznámého řidiče či neznámé řidičky, případně přijmou jakékoli informace k osobnímu automobilu, který se kolizní situace zúčastnil. Je možné, že tento řidič automobilu střet s jízdním kolem na místě nepostřehl a poškození svého vozu zjistil až následně. Tyto kladné poznatky je možné kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na opavské policejní číslo 974 737 581 nebo na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158.  

 

Opava 12. dubna 2016

 

por. Bc. René Černohorský

komisař

skupina tisku a prevence Opava

Tel.: 974 737 209

Mobil: +420 602 161 744

           +420 773 999 049

 

 

vytisknout  e-mailem