Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska - 11. září 2015

Opava - Silniční kontroly a zjištění několika podnapilých řidičů a řidičů bez řidičského oprávnění a další... (3 případy) 

 

Silniční kontroly a zjištění několika podnapilých řidičů a řidičů bez řidičského oprávnění

V posledních dnech policisté z územního odboru Policie České republiky v Opavě při svém běžném výkonu služby a při provádění dohledu nad bezpečností a plynulostí silničního provozu v podobě silničních kontrol zjistili řadu řidičů motorových vozidel, kteří byli pod vlivem alkoholických nápojů nebo jiných omamných či psychotropních látek a jedů. Kromě těchto osob pod vlivem návykových látek bylo kontrolováno i několik řidičů, kteří jsou v současné době ve statutu „neřidič“, tudíž nevlastní řidičský průkaz s příslušným řidičským oprávněním nebo mají vyslovený zákaz činnosti, spočívající v zákazu řízení všech motorových vozidel.

Dne 8. září 2015 v době kolem deváté hodiny dopolední stavěla a kontrolovala policejní hlídka z opavského dopravního inspektorátu na ulici Bílovecké v Opavě-Kylešovicích řidiče osobního motorového vozidla tovární značky Škoda Felicia, a to 63letého muže. Odborným měřením dechovými zkouškami u něj byly zjištěny pozitivní hodnoty s výsledky okolo 0,8 promile alkoholu v dechu.
Ve stejné době jiná hlídka opavských dopravních policistů kontrolovala na ulici Palhanecké v Opavě-Jaktaři místního 51letého muže jako řidiče osobního motorového vozidla tovární značky BMW 318. I u něj dechové zkoušky prokázaly pozitivní hodnoty s výsledky více jak 0,3 promile alkoholu v dechu.
Před osmnáctou hodinou téhož dne policisté z dopravního inspektorátu přítomnost omamných a psychotropních látek či jedů v těle zjistili testerem Drugwipe 5S i u opavského 31letého řidiče osobního vozu tovární značky BMW. Ten pod vlivem návykových látek s označením cannabis, amphetamin/methamphetamin řídil automobil po ulici Žižkové v Opavě a policistům uvedl, že před čtyřmi dny vykouřil cigaretu marihuany. Následnou lustrací v dostupných evidencích bylo také zjištěno, že není v současné době držitelem řidičského oprávnění a svým protiprávním jednáním je tak již nyní důvodně podezřelý ze spáchání přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání.

Obdobné trestné činnosti se dopustili i další dva muži z Opavy ve věku 40 a 21 let. Prvně jmenovaný řídil před desátou hodinou dopolední dne 10. září letošního roku v obci Štítina osobní motorové vozidlo tovární značky Škoda Felicia, ačkoli má rozsudkem Okresního soudu v Bruntále uložen zákaz činnosti spočívající v zákazu řízení všech motorových vozidel do listopadu roku 2016.
I druhému z výše uvedených mužů policisté ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání, neboť těsně před polednem téhož dne řídil po ulici Vávrovické v Opavě, městské části Palhanec osobní automobil značky Hyundai H1. Rovněž i on má na základě rozhodnutí okresních soudů v Opavě a v Bruntále vysloven platný zákaz činnosti spočívající v zákazu řízení všech motorových vozidel do srpna roku 2026.

Sdělení podezření z přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky si v těchto dnech vyslechli dva muži z Opavy, neboť i oni řídili motorová vozidla pod vlivem alkoholických nápojů. Před čtvrtou hodinou odpolední dne 9. září letošního roku řídil 44letý muž po ulici Ostravské v Opavě, městské části Komárov osobní automobil značky Volkswagen Sharan a odborným měřením dechovými zkouškami mu byly naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami téměř 2,3 promile alkoholu v dechu. Kolem půlnoci dne 10. září pak 30letý muž z Ostravy byl policisty přistižen, jak s hladinou 1,2 promile alkoholu v dechu řídí v obci Šilheřovice osobní motorové vozidlo tovární značky Hyundai Accent.

Přestupku na úseku bezpečnosti a plynulosti silničního provozu a přestupku na úseku ochrany před alkoholismem a jinými toxikomaniemi se s největší pravděpodobností dopustil 66letý muž z Opavy. Tento před devátou hodinou ranní dne 10. září 2015 byl stavěn a kontrolován ze strany opavských policistů na ulici Těšínské v Opavě jako řidič dodávkového motorového vozidla tovární značky Ford Transit. Odborným měřením pomocí detekčního přístroje Dräger mu byly naměřeny pozitivní hodnoty s výsledky více jak 0,6 promile alkoholu v dechu.

Všichni shora uvedení muži, kteří byli pod vlivem alkoholu či jiných návykových látek se na výzvu podrobili lékařskému vyšetření spojenému s odběrem biologického materiálu (krve nebo moči) na protialkoholní záchytné stanici v Opavě, policisté jim zadrželi řidičské průkazy a zakázali jim řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí.
 

 

Úmyslné poškození osobního automobilu na ulici Severní v Hlučíně

Na parkovišti u mateřské školy na ulici Severní v Hlučíně se v noční době ze dne 7. na 8. září 2015 doposud neznámý pachatel dopustil přečinu poškození cizí věci tím, že poškodil zde zaparkované osobní motorové vozidlo tovární značky BMW 5. Úmyslnými vrypy do laku karosérie automobilu způsobil poškozenému muži z Opavska celkovou hmotnou škodu na majetku ve výši 45 tisíc korun. Případ prověřují policisté z obvodního oddělení v Hlučíně a jakékoli informace, které by vedly k řádnému objasnění věci lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na hlučínské policejní číslo 974 737 701.


Odcizení silničních svodidel mezi obcemi Kružberk a Hořejší Kunčice

Policisté z obvodního oddělení ve Velkých Heralticích v těchto dnech prověřují případ přečinu krádeže silničních svodidel, a to v místě zvaném Kerhartická zátoka na silnici mezi obcemi Kružberk a Hořejší Kunčice. Ke skutku došlo v blíže neustanovené době od 1. do 7. září letošního roku a doposud neznámý pachatel odcizil sedm kusů kovových svodidlových pásnic o celkové délce 28 metrů, včetně spojovacího materiálu. Celková hmotná škoda na majetku byla poškozenou organizací vyčíslena na finanční částku ve výši 23 200 korun a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby nebo osob pachatelů či k nálezu odcizených věcí lze kdykoli, byť i anonymně, telefonicky sdělit na velkoheraltické policejní číslo 974 737 751.

 

 

Opava 11. září 2015

por. Bc. René Černohorský
komisař
skupina tisku a prevence Opava

 

vytisknout  e-mailem