Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska - 10. prosince 2014

Opava - 16letý mladík na útěku z výchovného ústavu odcizil v Opavě králíky a další...(4 případy) 

 

Motorová vozidla neoprávněně řídí i řidiči s již vysloveným zákazem řízení

Policisté z obvodního oddělení v Hlučíně v těchto dnech sdělili ve zkráceném přípravném řízení podezření z přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání a podezření z přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky místnímu 29letému muži, neboť tento v pozdních večerních hodinách dne 6. prosince letošního roku řídil po ulici Zahradní v Hlučíně osobní motorové vozidlo tovární značky Škoda Octavia, ač má rozhodnutím Okresního soudu v Ostravě uložen zákaz činnosti spočívající v zákazu řízení všech skupin motorových vozidel na dobu 24 měsíců, a to až do ledna roku 2015. Při silniční kontrole bylo dále zjištěno, že tento muž automobil řídil pod vlivem alkoholických nápojů, kdy odborným měřením dechovými zkouškami mu byly naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami okolo 1,1 promile alkoholu v dechu. Shora uvedený řidič s naměřenými hodnotami souhlasil, předchozí požití alkoholických nápojů před jízdou doznal a nepožádal o lékařské vyšetření spojené s odběrem biologického materiálu (krve nebo moči). Na místě mu bylo opětovně zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí příslušného správního orgánu či soudu.
Obdobného přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání se v pozdních večerních hodinách dne 8. prosince 2014 dopustil i 39letý muž z Ostravy, jenž po ulici Markvartovické v obci Ludgeřovice řídil užitkové motorové vozidlo tovární značky VW, ačkoli mu byl rozhodnutím Městského úřadu v Bohumíně ze srpna letošního roku vysloven platný zákaz činnosti spočívající v zákazu řízení všech motorových vozidel na dobu 12 měsíců, tedy až do srpna roku 2015.


Vloupání do osobního automobilu na ulici Jandové v obci Darkovičky

Před jedenáctou hodinou dopolední dne 9. prosince 2014 doposud neznámý pachatel spáchal u prodejny na ulici Jandové v Hlučíně, části Darkovičky přečin krádeže a přečin poškození cizí věci tím, že se vloupal do zde zaparkovaného osobního motorového vozidla značky Ford Focus, ze kterého odcizil 200 kusů zapalovačů červenobílé barvy s logem tabákové společnosti v hodnotě 1.500 korun. Rozbitím skleněné výplně okna zavazadlového prostoru automobilu vznikla škoda ve výši 12.000 korun. Případ šetří policisté z obvodního oddělení v Hlučíně, kteří žádají širokou veřejnost o informace k ustanovení osoby pachatele či k nálezu odcizených věcí. Jakékoli svědectví lze kdykoli, byť i anonymně, telefonicky sdělit na hlučínské policejní číslo 974 737 701.


29letý muž z Opavska zcizoval střešní krytinu z budovy v obci Jánské Koupele

Dne 9. prosince 2014 policejní komisař služby kriminální policie a vyšetřování územního odboru Policie České republiky v Opavě zahájil trestní stíhání 29letého muže z Opavska jako obviněného ze spáchání přečinu krádeže a ze spáchání přečinu poškození cizí věci, kterých se dopustil tím, že začátkem měsíce listopadu letošního roku odcizil z budovy zvané František v obci Staré Těchanovice, část Jánské Koupele měděnou střešní krytinu. Při svém protiprávním jednání byl přistižen a zadržen službu konající policejní hlídkou z obvodního oddělení ve Vítkově, která do těchto opuštěných prostor dojíždí pravidelně a kontroluje, zda zde nedochází k trestné činnosti majetkového charakteru. Demontáží měděných plechů a poškozením střechy a opláštění budovy vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši nejméně 100 tisíc korun. Celá záležitost je nadále v prověřování a v prošetřování ze strany vítkovských policistů a opavských kriminalistů.


16letý mladík na útěku z výchovného ústavu odcizil v Opavě králíky

V jedenáct hodin dopoledne dne 9. prosince 2014 policejní hlídka z obvodního oddělení v Opavě prováděla při hlídkové službě kontrolu areálu Českých drah Opava-západ na ulici Husové v Opavě, kde se mimo jiné zdržoval i 16letý mladý muž z Opavy, který měl u sebe pytel a v něm 3 domácí králíky. Lustracemi v dostupných evidencích bylo zjištěno, že je tento mladík od konce měsíce listopadu letošního roku v pátrání, poněvadž je na útěku z Výchovného ústavu v Novém Jičíně. Na základě dalšího šetření ze strany opavských policistů a kriminalistů bylo zjištěno, že v noční době z 8. na 9. prosince spáchal provinění krádeže a provinění porušování domovní svobody tím, že neoprávněně vstoupil na oplocený pozemek jednoho z rodinných domů na ulici Jasmínové v Opavě, kdy po vloupání do přilehlé králíkárny odcizil domácí králíky a způsobil tak celkovou hmotnou škodu na majetku ve výši 7 tisíc korun. Po provedených nutných procesních úkonech byl shora uvedený mladý muž eskortován opavskou policejní hlídkou zpět do Výchovného ústavu v Novém Jičíně a jeho případná další trestná činnost je i nadále v prověřování a v prošetřování.

 

 

Opava 10. prosince 2014

por. Bc. René Černohorský
komisař
skupina tisku a prevence Opava

 

vytisknout  e-mailem