Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska - 10. června 2016

Opava - Vloupání do osobního automobilu u opavského marketu mají na svědomí 3 osoby a další... (6 případů) 

 

Odcizení finanční částky z kabelky na jízdním kole v opavské zahrádkářské osadě

Doposud neznámý pachatel spáchal na jedné ze zahradních parcel v zahrádkářské osadě Ostroj na ulici Těšínské v Opavě přečin krádeže tím, že v době kolem desáté hodiny dopolední dne 8. června 2016 využil chvilkové nepozornosti poškozené 79leté ženy z Opavy a z kabelky, kterou měla pověšenou na svém volně odstaveném jízdním kole, jí odcizil dámskou peněženku černé barvy v hodnotě 300 korun s finanční částkou na hotovosti ve výši 10 700 korun. Tento případ majetkové trestné činnosti nyní prověřují policisté z opavského obvodního oddělení, kteří kdykoli přijmou jakékoli kladné poznatky, které by vedly ke zjištění osoby pachatele nebo k nálezu odcizených finančních prostředků. Tuto informaci lze telefonicky sdělit, byť i anonymně, na policejní číslo 974 737 651.

 

Zajištění silně podnapilého muže na PZS Opava k vystřízlivění

Chvíli po druhé hodině odpolední dne 8. června letošního roku byla policejní hlídka z opavského obvodního oddělení přivolána do areálu železniční stanice na ulici Jánské v Opavě, kde nějaký muž sedí u kolejiště, chová se velmi podezřele a nechce tento prostor opustit. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že 27letý muž ze Zlínska je v silně podnapilém stavu a vyhrožuje skokem pod jakoukoli vlakovou soupravu. Vzhledem k tomu, že orientační dechovou zkouškou byl u něj zjištěn pozitivní výsledek s naměřenou hodnotou téměř 4 promile alkoholu v dechu, zakročující policisté rozhodli o jeho dodání na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo, rovněž nevznikla žádná škoda na majetku a celá záležitost je nadále v prověřování a v prošetřování.

 

Protiprávní jednání 47letého muže na ulici Hobzíkové v Opavě je nadále v prověřování

Dne 8. června 2016 policisté z opavského obvodního oddělení zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu nebezpečného vyhrožování, kterého se měl dopustit 47letý muž z Opavy tím, že chvíli po páté hodině odpolední téhož dne na ulici Hobzíkové v Opavě slovně napadl 33letou místní ženu, která jej upozornila na jeho rychlou jízdu zdejším parkovištěm. Po této výtce podezřelý muž vystoupil ze svého automobilu, v ruce držel otevírací nůž a tímto začal hrozit výše uvedené ženě a zde přítomnému 35letému muži. Tomuto také vyhrožoval uřezáním hlavy a nadále se choval velmi agresivně, což u poškozených vzbudilo důvodnou obavu o jejich život a zdraví. Přivolaná policejní hlídka následně pachatele protiprávního jednání zastihla v místě jeho bydliště a vyzvala jej k podání vysvětlení na policejní služebně. Muž se nejprve zdráhal zakročující policisty následovat, choval se velmi pasivně, a tudíž byl zajištěn a předveden k nutným procesním úkonům, po kterých byl propuštěn. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo a rovněž nevznikla žádná škoda na majetku. Celá záležitost je nadále v prověřování ze strany opavských policistů a kriminalistů.

 

Dopravní nehoda silně podnapilého řidiče osobního automobilu v Hlučíně

Dne 9. června 2016 kolem půl třetí odpoledne řídil 62letý muž z Hlučína osobní motorové vozidlo tovární značky BMW 318 po ulici ČSA v Hlučíně, kdy po vjetí do jednosměrné ulice Hornické začal couvat, přičemž narazil do kovového sloupku dopravní značky a poté do zde zaparkovaného osobního motorového vozidla tovární značky Hyundai Getz. Po střetu nezastavil a pokračoval v jízdě k ulici Severní, kde na travnaté ploše narazil do kovového odpadkového koše. Zde byl zadržen náhodným svědkem až do příjezdu přivolané policejní hlídky z hlučínského obvodního oddělení. Na místo se také dostavili policisté ze skupiny dopravních nehod dopravního inspektorátu územního odboru Policie České republiky v Opavě, kdy následným odborným měřením dechovými zkouškami byly výše uvedenému muži naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami okolo 2,9 promile alkoholu v dechu. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 30 tisíc korun. Shora jmenovaný řidič se na výzvu policistů podrobil lékařskému vyšetření spojenému s odběrem biologického materiálu (krve a moči) na protialkoholní záchytné stanici v Opavě, na místě mu byl zadržen řidičský průkaz, bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí a již nyní je důvodně podezřelý ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky.

 

Dopravní nehoda řidičky osobního automobilu a chodce s jízdním kolem v Dolních Životicích

Dne 9. června 2016 chvíli po desáté hodině večerní došlo na katastru obce Dolní Životice k dopravní nehodě mezi 28letým mužem z Opavska a osobním motorovým vozidlem tovární značky VW Golf řízeným 42letou řidičkou z Opavska. Podle všech doposud zjištěných skutečností měl muž vést vedle sebe jízdní kolo a v prostoru křižovatky Slavkov - Dolní Životice – Litultovice došlo ke střetu mezi levou přední části vozu a tělem chodce. Při dopravní nehodě utrpěl muž zranění těžkého charakteru s nutností leteckého transportu do Fakultní nemocnice s Poliklinikou v Ostravě-Porubě. Ke zranění žádné jiné ze zúčastněných osob nedošlo a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 50 tisíc korun. Orientační dechová zkouška vyzněla u řidičky automobilu negativně, u chodce byl při lékařském vyšetření a ošetření nařízen odběr biologického materiálu (krve), zda v době dopravní nehody nebyl pod vlivem alkoholu nebo jiných návykových látek. Celá záležitost je nadále v prověřování ze strany policistů skupiny dopravních nehod dopravního inspektorátu územního odboru Policie České republiky v Opavě a jakékoli svědecké informace lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na opavské policejní číslo 974 737 581.

 

Vloupání do osobního automobilu u opavského marketu mají na svědomí 3 osoby

Dne 9. června 2016 policisté z obvodního oddělení v Opavě zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu krádeže a přečinu neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku, poněvadž těsně před třetí hodinou odpolední téhož dne byla na parkovišti u hypermarketu na ulici Těšínské v Opavě odcizena z odemčeného osobního motorového vozidla tovární značky Opel Zafira volně odložená taška s notebookem, s flash diskem, s finanční částkou na hotovosti ve výši 25 500 korun, se šperky ze žlutého kovu a s peněženkou, ve které byly různé osobní doklady a platební karty, čímž vznikla poškozenému 39letému muži z Opavska celková hmotná škoda na majetku ve výši 71 600 korun.

Po spáchání této trestné činnosti majetkového charakteru poškozený muž ihned kontaktoval opavské policisty a tito provedli nezbytné prvotní úkony. Dále vyrozuměli všechny službu konající hlídky v okrese Opava i v rámci Moravskoslezského kraje. Zhruba hodinu po tomto protiprávním jednání ostravští policisté při běžné silniční kontrole stavěli na ulici Opavské v Ostravě osobní automobil s trojicí podezřele se chovajících osob, přičemž při kontrole zavazadlového prostoru vozu byly nalezeny výše uvedené odcizené věci. Dva muži ve věku 31 a 39 let z Ostravy a 28letá žena byli následně zadrženi a umístěni do opavské policejní cely k dalším procesním úkonům. Jejich případná další trestná činnost je nyní nadále v prověřování ze strany opavských policistů a kriminalistů, a to v úzké spolupráci s jejich ostravskými kolegy.

 

 

Opava 10. června 2016

 

por. Bc. René Černohorský

komisař

skupina tisku a prevence Opava

Tel.: 974 737 209

Mobil: +420 602 161 744

           +420 773 999 049

 

 

 

vytisknout  e-mailem