Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska - 1. září 2015

Opava - Na Opavsku dva muži fyzicky napadli své ženy a další... (4 případy) 

 

Výjezdy pyrotechniků na Opavsko budou s největší pravděpodobností opět přibývat

V těchto a v následujících dnech letošního roku je velmi pravděpodobné, že na Opavsku budou ve zvýšené míře vykonávat své pracovní nasazení policejní pyrotechnici z Expozitury ve Frýdku-Místku či z olomoucké pyrotechnické skupiny Morava. V okrese Opava se totiž každoročně v jarních a v podzimních měsících nachází velké množství munice. Lidé při svém houbaření a procházkách lesem, při provádění různých výkopových a terénních pracích a také při zemědělské orbě na polích a loukách nacházejí předměty, které většinou pocházejí z období druhé světové války. Jedná se o různé náboje, granáty, miny a kovové předměty, které jsou nevybuchlé a mohou tak stále být připraveny k neřízené explozi a detonaci.
Tuto skutečnost by si měli uvědomit všichni spoluobčané všech věkových kategorií a jakýkoli nález podezřelého předmětu tak bezodkladně telefonicky nahlásit na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158 nebo na nejbližší policejní služebnu. S neznámým předmětem není vhodné jakkoli manipulovat, kopat do něj, otáčet, přenášet na jiné místo a již vůbec ne neodborně manipulovat a rozebírat.

Správně se na příklad v dopoledních hodinách jednoho z víkendových dnů zachoval 39letý muž z Opavska, který při polních pracích na poli v katastru obce Mokré Lazce nalezl dělostřelecký granát ráže 76,4 mm z II. světové války. Na místo ihned přivolal policejní hlídku z obvodního oddělení v Kravařích, která následně kontaktovala policejního pyrotechnika, a ten si nevybuchlou munici zajistil a odvezl k odbornému zneškodnění.
Obdobnou obezřetnost projevil i 35letý muž z Opavska, který v podvečerních hodinách téhož dne nalezl na poli poblíž vojenského opevnění v obci Darkovičky nevybuchlý dělostřelecký granát ráže 72,6 mm pocházející z období války a vše telefonicky nahlásil hlučínským policistům z obvodního oddělení. I tuto munici si následně převzal přivolaný policejní pyrotechnik a odborně ji znehodnotil.


Vloupání do osobního automobilu na ulici Opavské ve Velkých Hošticích

V blíže neustanovené době mezi 17.15 a 18.45 hodin dne 28. srpna 2015 doposud neznámý pachatel spáchal na ulici Opavské v obci Velké Hoštice přečin krádeže, přečin neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku a přečin poškození cizí věci tím, že se vloupal do zde zaparkovaného osobního motorového vozidla tovární značky Audi. Z automobilu následně odcizil peněženku s finanční částkou na hotovosti 6 tisíc korun, s různými osobními doklady a s platebními kartami. Poškozenému 42letému muži z Kravař tak vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši 16 tisíc korun, poněvadž rozbití skleněné výplně okna dveří vozu činí 10 tisíc. Celou záležitost nyní prověřují policisté z obvodního oddělení v Kravařích.


Krádež reklamního slunečníku z terasy restaurace v obci Dobroslavice

Policisté z obvodního oddělení v Hlučíně v těchto dnech prověřují případ přečinu krádeže, ke kterému došlo v průběhu dne 30. srpna letošního roku na ulici Slezské v obci Dobroslavice. Doposud neznámý pachatel totiž z terasy místní restaurace odcizil volně stojící reklamní slunečník hnědobílé barvy s bílými nápisy kofola v hodnotě 10 tisíc korun a dále úmyslně poškodil zde stojící dětskou plastovou skluzavku v hodnotě 1 500 korun. Jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele nebo k nálezu odcizené věci lze kdykoli, byť i anonymně, telefonicky sdělit na hlučínské policejní číslo 974 737 701.


Na Opavsku dva muži fyzicky napadli své ženy

Nezřídka se stává, že policejní hlídky z jednotlivých obvodních oddělení územního odboru Policie České republiky v Opavě jsou v průběhu výkonu služby vysílány ke služebním zákrokům, kdy osoby mužského pohlaví slovně a fyzicky napadají své rodinné příslušníky, manželky, přítelkyně či družky.
Dne 30. srpna letošního roku museli opavští strážci zákona hned ve dvou případech řešit případy, které při následném řádném prošetření a prověření všech důležitých okolností mohou nést znaky domácího násilí případně stalkingu a v tomto případě by se mohl užít i institut vykázání osoby ze společného obydlí.

Kolem páté hodiny odpolední se totiž 44letý muž mohl v jednom z rodinných domů v Kravařích dopustit přečinu nebezpečného vyhrožování tím, že při slovní rozepři řekl své 31 leté manželce, že pokud zavolá policajty a oni jej odvezou na záchytku, tak se vrátí a zabije ji. V ženě tato vyhrůžka vzbudila důvodnou obavu o její život a zdraví, poněvadž již v minulosti byla ze strany svého partnera několikráte slovně i fyzicky napadena. Po oznámení celé události se na místo dostavila kravařská policejní hlídka a vzhledem k tomu, že shora uvedený muž byl v silně podnapilém stavu a nadále se choval velmi agresivně a arogantně, bylo rozhodnuto o jeho umístění na protialkoholní záchytné stanici v Opavě k vystřízlivění.

Slovního a fyzického napadení se v pozdních večerních hodinách téhož dne dopustil i 39letý muž z Opavy, který v jednom z činžovních domů na ulici Těšínské v Opavě takto znepříjemnil chvíle své bývalé přítelkyni, a to 41leté místní ženě. Zda se dopustil přestupku proti občanskému soužití či přečinu ublížení na zdraví je předmětem dalšího prošetřování a prověřování. Zcela jisté však je, že svým protiprávním jednáním naplnil skutkovou podstatu přečinu porušování domovní svobody, neboť poté, co poškozená odmítla svého bývalého druha pustit do bytu, tak rozbil okno jejího přízemního bytu, které si následně otevřel a vstoupil dovnitř. I když žena však utekla na chodbu domu zavolat sousedy, tak přesto byla agresorem doběhnuta a odstrčena takovou silou, až hlavou narazila do zdi. Poté výše jmenovaný muž utekl neznámo kam a jeho případná trestná činnost je nadále v prověřování ze strany opavských policistů a kriminalistů. Celková hmotná škoda na majetku rozbitím okna byla vyčíslena na finanční částku ve výši 2 tisíce korun a napadená žena doposud lékařské vyšetření a ošetření nevyhledala.

 

 

Opava 1. září 2015

por. Bc. René Černohorský
komisař
skupina tisku a prevence Opava

 

vytisknout  e-mailem