Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Novojičínska - 21. listopadu 2023

Zpráva z ÚO Nový Jičín (1x) - přehled kriminality a preventivní opatření 

NOVOJIČÍNSKO:

22letá žena se zachovala správně a novojičínským policistům odevzdala nález batohu

V uplynulých dnech se policisté z Obvodního oddělení v Novém Jičíně setkali s obrovsky milým a správným přístupem společenského chování a jednání člověka.

Hlavní roli pozitivního lidského charakteru sehrála 22letá žena z Novojičínska, která pracuje v jedné z prodejen na ulici Dukelské v obci Šenov u Nového Jičína. Pár desítek minut po třinácté hodině 15. listopadu letošního roku totiž na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158 telefonicky oznámila, že v prodejně kde pracuje, našla volně odložený batoh s různými písemnostmi, s kartičkami a s penězi.

Na místo proto byla ihned vyslána službu konající policejní autohlídka z místně příslušného novojičínského Obvodního oddělení, která oznámení prošetřila a zjistila, že se v nalezeném batohu nacházejí kromě finanční částky na hotovosti ve výši téměř 120 tisíc korun, různých písemností, slevových kartiček a platební karty také i různé osobní doklady znějící na jméno 33leté cizí státní příslušnice. Na základě velmi dobré osobní a místní znalosti svého územního teritoria přítomní novojičínští policisté podle fotografií na různých dokladech usoudili, že by se mohlo jednat o ženu, která pracuje v jedné z provozoven Nákupního centra na ulici Přemyslovců v Novém Jičíně.

Zde byla opravdu výše zmíněná 33letá žena strážci zákona kontaktována, a to ještě v odpoledních hodinách 15. listopadu 2023, přičemž uvedla, že kolem poledne téhož dne byla na nákupech v různých prodejnách v Novém Jičíně i v obci Šenov u Nového Jičína a vůbec si není vědoma, kde zanechala svůj batoh s doklady a s financemi. Dokonce policistům sdělila, že si až do této chvíle vůbec neuvědomila, že svůj batoh nemá, Když jí policisté nastínili, že batoh byl nalezen v jistém obchodě s oblečením, tak uvedla, že opravdu v této prodejně byla a že si v ní zkoušela zimní bundu.

Po celkové prohlídce batohu výše zmíněná 33letá žena uvedla, že jí nic neschází, že ve svém zavazadle má nejen všechny osobní doklady a písemnosti, ale rovněž i veškeré finanční prostředky na hotovosti a po předání jejích věcí všem přítomným zakročujícím policistům poděkovala.

Vzhledem k tomu, že se v dané záležitosti nejednalo a nejedná o podezření ze spáchání trestné činnosti případně jiného protiprávního jednání a chování například majetkového charakteru, policisté z Obvodního oddělení v Novém Jičíně celou věc a spisový materiál zaevidovali a uložili.

V této souvislosti je nutné připomenout a zdůraznit, že se 22letá oznamovatelka zachovala velmi správně a nález batohu nahlásila policistům Policie České republiky, případně tuto skutečnost mohla oznámit i strážníkům příslušné Městské policie. V opačném případě, kdyby si nalezený batoh kdokoli jiný ponechal, mohl by naplnit skutkovou podstatu přečinu zatajení věci.

V případech ztrát a následných nálezů věcí různých hodnot (peněženky, finanční prostředky, doklady, platební karty, mobilní telefony, šperky, notebooky…či jiné předměty) se policisté často setkávají s absencí právního vědomí občanů. Ti se bohužel většinou totiž domnívají, že si můžou beztrestně takovou nalezenou věc ponechat. Jsou však na omylu. Takovým protiprávním jednáním a chováním se mohou dostat do tak říkajícího křížku se zákonem a případně se mohou dopustit trestné činnosti majetkového charakteru. O zatajení věci jde i tehdy, když pachatel s nálezem sice nijak nedisponuje, ale odmítá jej vydat oprávněné osobě.

Podstatné je rovněž vědět, že nálezce se v případě, že záležitost oznámí a nalezenou věc chce řádně vrátit, nemá čeho obávat. Pokud u něj přesto obavy z jakéhokoli důvodu panují, nemusí chodit přímo na policii nebo na jiné obdobné stání orgány a samosprávné organizace jako je například Obecní úřad či Magistrát města. Nálezce má totiž možnost nalezenou věc vrátit i anonymně, a to prostřednictvím různě instalovaných schránek důvěry, které většinou mají v gesci strážníci městských policií či pracovníci ztrát a nálezů obecních a městských úřadů či magistrátů.

Opava 21. listopadu 2023

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:            +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem