Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Moravskoslezského kraje - 8. února 2021

Zpráva z KŘP Msk - dopravně bezpečnostní akce s ohledem na chodce a cyklisty 

MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ:

Policisté Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje se v průběhu uplynulého pracovního týdne, tedy od 1. do 5. února 2021, zapojili do vyhlášené dopravně bezpečnostní akce, která byla převážně zaměřená na viditelnost chodců a cyklistů. Jedná se o jednu z pěti priorit republikové služby dopravní policie pro rok 2021 (viditelný dohled, nepřeměřená rychlost, bezpečný dopravní prostor, plynulý dálniční provoz a zranitelní účastníci silničního provozu – chodci, cyklisté a motocyklisté).

Dopravně bezpečnostní akce se konala převážně za snížené viditelnosti (soumrak, svítání, noční doba) a byla zaměřena na dodržování zákona č. 361/2000 Sb., o silničním provozu, s cílem eliminovat dopravní nehodovost s účastí chodců a cyklistů.

Celého opatření se v uvedené době zúčastnilo 341 policistů z dopravní i z pořádkové policie, tedy z jednotlivých dopravních inspektorátů, z obvodních oddělení i ze Speciální pořádkové jednotky v rámci moravskoslezského krajského ředitelství Policie České republiky.

Při dohledu nad bezpečností a plynulostí silničního provozu bylo zastaveno a zkontrolováno 1.063 účastníků silničního provozu (řidiči dvoustopých či jednostopých motorových i nemotorových vozidel a chodci), přičemž bylo zjištěno 197 dopravních přestupků. Blokovou pokutou na místě bylo vyřešeno 168 případů porušení zákona a 29 skutků bylo oznámeno příslušnému správnímu orgánu k dalšímu projednání a opatření.

Počet zkontrolovaných chodců v silničním provozu mimo obec a za snížené viditelnosti bylo celkem 182, přičemž 178 lidí bylo povinně vybaveno reflexními prvky a 4 z nich se pohybovali v silničním provozu bez povinných reflexních prvků.

Jak bylo při dohledu nad bezpečností a plynulostí silniční provozu zjištěno a prokázáno, tak 33 chodců se dopustilo různých dopravních přestupků, což bylo ve všech 33 případech vyřízeno na místě blokovou pokutou. Cyklisté v 7 skutcích porušili dopravní předpisy a rovněž i oni byli sankcionováni blokovou pokutou. Ve většině těchto událostí chodců a cyklistů se tedy převážně jednalo o špatné osvětlení či nevhodné oblečení bez reflexních prvků za snížené viditelnosti, na neosvětlených místech, v úsecích mimo bytovou zástavbu a mimo obce a města, u chodců to také bylo přecházení mimo přechody pro chodce či chůze po nesprávné straně vozovky v místech, kde není chodník apod.

Ač byla celá dopravně bezpečnostní akce převážně zaměřena na chodce a cyklisty, přesto službu konající policejní hlídky a zakročující policisté kontrolovali i další účastníky silničního provozu. Orientační dechové zkoušky či odborná měření dechovými zkouškami prokázaly přítomnost alkoholických nápojů v dechu u 9 osob (6x přestupkové jednání, 3x přečin ohrožení pod vlivem návykové látky) a provedenými testy na možnou přítomnost jiných návykových látek v těle řidiče bylo prokázáno 7 případů.

Mezi hlavní přestupky při porušení silničního zákona patřilo nepředložení dokladu o pojištění odpovědnosti u motorového vozidla (zákonné pojištění - 4x), nepoužití bezpečnostních pásů řidičů či spolujezdců (10x), překročení stanovené rychlosti jízdy (12x) a nevyhovující technický stav vozidla (14x).

Obdobné dopravně bezpečnostní akce preventivního i represivního charakteru budou následovat i v dalších dnech, týdnech a měsících letošního roku, a to v rámci celorepublikových a celokrajských vyhlášených opatření. Bezpečnost a plynulost silničního provozu budou policisté sledovat i dalšími připravovanými akcemi na teritoriích jednotlivých územních odborů v Bruntále, Frýdku-Místku, Karviné, Novém Jičíně, Opavě a Ostravě.

Opava 8. února 2021

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:   +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem