Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Moravskoslezského kraje - 23. listopadu 2023

Zpráva z KŘP MSK - výslednost z dopravně bezpečnostní akce 

MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ:

V průběhu dvou dnů tohoto týdne (úterý a středa 21. a 22. listopadu 2023) se na různých místech Moravskoslezského kraje policisté zdejšího Krajského ředitelství Policie České republiky zúčastnili plánované a předem připravované dopravně bezpečnostní akce, která byla převážně zaměřena na namátkové kontroly řidičů a provozovatelů motorových vozidel, zda tito nemají v rámci dostupných evidencí neuhrazené pokuty za předchozí dopravní přestupky.

Celého opatření se zúčastnilo přes 50 policistů z dopravní policie, převážně z dálničních oddělení Krajského ředitelství Policie Moravskoslezského kraje v Ostravě.

Při dohledu nad bezpečností a plynulostí silničního provozu bylo zastaveno a zkontrolováno 414 účastníků silničního provozu (řidiči dvoustopých či jednostopých motorových vozidel), přičemž bylo zjištěno 140 dopravních přestupků. V příkazním řízení blokovou pokutou na místě bylo vyřešeno 123 případů porušení zákona a 17 skutků bylo oznámeno příslušnému správnímu orgánu k dalšímu projednání a k opatření.

Sledovaná záležitost neuhrazených pokut za předchozí dopravní přestupky ze strany kontrolovaných řidičů motorových vozidel či majitelů a provozovatelů předmětných aut byla zjištěna v 8 případech, a to 6x policisty z Dálničního oddělení v Ostravě a po 1 skutku policisty z dálničních oddělení v Mankovicích a ve Frýdku-Místku. Zakročující policisté však ani v jednom z daných případů nemuseli přistoupit k zákonnému odebrání registračních značek motorových vozidel a k znemožnění tak pokračovat v jízdě, neboť kontrolovaní řidiči předchozí neuhrazenou pokutu na místě dodatečně zaplatili.

Všechny orientační dechové zkoušky, odborná měření dechovými zkouškami či testy na možnou přítomnost návykových látek v těle řidičů vyzněly negativně.

Mezi hlavní přestupky při porušení silničního zákona patřilo: jízda vozidel v příslušných úsecích silnic a dálnic bez dálniční známky (42x), držení telefonu nebo jiného hovorového či záznamového zařízení (27x), nevyhovující technický stav vozidla (8x), překročení stanovené rychlosti jízdy (7x), překročení hmotnosti vozidla (4x), nedodržení bezpečnostních přestávek a doby jízdy u nákladních automobilů a autobusů (3x) a nepředložení dokladu o zákonném pojištění odpovědnosti za provoz vozidla (1x).

Obdobné dopravně bezpečnostní akce preventivního i represivního charakteru budou následovat i v dalších dnech, týdnech a měsících letošního roku a také i v roce 2024, a to v rámci celorepublikových a celokrajských vyhlášených opatření. Bezpečnost a plynulost silničního provozu budou policisté sledovat i dalšími připravovanými akcemi na teritoriích jednotlivých územních odborů v Bruntále, Frýdku-Místku, Karviné, Novém Jičíně, Opavě a Ostravě.

Opava 23. listopadu 2023

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:            +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem