Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Bruntálska - 13. června 2017

Bruntál - Dopravní nehody s lesní zvěří nejsou na Bruntálsku ojedinělé a další... (5 případů) 

Dopravní nehody osobních automobilů a cyklistů na Bruntálsku

Dne 9. června 2017 chvíli po půl sedmé ráno řídila 34letá žena z Bruntálska po ulici Revoluční v Krnově osobní motorové vozidlo tovární značky Škoda Octavia combi, přičemž v křižovatce ulic Revoluční, Bezručova a Zacpalova nedala při odbočování vlevo přednost místní 49leté ženě, která jela v protisměru na svém jízdním kole. Po střetu cyklistka upadla na vozovku a bylo jí způsobeno zranění lehčího charakteru s nutností lékařského vyšetření a ošetření v krnovské nemocnici. K celé kolizní situaci řidička vozu uvedla, že cyklistku přehlédla, poněvadž byla oslněna sluncem, kdy ke zranění žádné jiné ze zúčastněných osob nedošlo a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 3 tisíce korun. Orientační dechové zkoušky vyzněly u obou účastnic dopravní nehody negativně a celá záležitost je nadále v prověřování ze strany policistů skupiny dopravních nehod dopravního inspektorátu územního odboru Policie České republiky v Bruntále.

Téhož dne půl hodiny před polednem jel 59letý muž z Rýmařova na svém jízdním kole, přičemž při odbočování vlevo z rýmařovské ulice Národní na ulici Julia Sedláka přejel vlivem rychlé jízdy do levé poloviny vozovky a narazil do pravého boku osobního motorového vozidla tovární značky Škoda, jehož řidičem byl 27letý místní muž. Cyklista po střetu s automobilem upadl na komunikaci a vzniklo mu zranění lehčího charakteru. Orientační dechová zkouška vyzněla u řidiče vozu negativně, u cyklisty byla pozitivní, kdy mu byla naměřena hodnota přes 0,3 promile alkoholu v dechu. Celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 2 a půl tisíce korun a vše je nadále v prošetřování a v prověřování ze strany bruntálských dopravních policistů.

Krádež finančních prostředků z rukou poškozené ženy prověřují krnovští policisté

V těchto dnech policisté z krnovského obvodního oddělení přijali oznámení 27leté místní ženy, že chvíli po druhé hodině odpolední 9. června letošního roku byla poblíž budovy České pošty na ulici Náměstí Minoritů v Krnově okradena ze strany neznámého pachatele, a to o finanční částku na hotovosti ve výši 1 800 korun. Jak bylo dosavadním prověřováním zjištěno, tak poškozená žena byla na uvedeném místě oslovena jí neznámým mužem, který jí nabídl ke koupi levné cigarety. Při debatě o množství tohoto zboží a ceně cigaret využil muž okamžiku, kdy žena vytáhla ze své peněženky bankovky, tyto jí z ruky vytrhl a utekl k ulici Soukenické a poté neznámo kam. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo a tato majetková trestná činnost je kvalifikována jako přečin krádeže. K popisu možného pachatele bylo zjištěno, že se mělo jednat o muže ve věku kolem 30 let, vysokého 165 cm, štíhlé postavy, snědší pleti, s černými nakrátko střiženými vlasy a na bradě měl mít velký hnisající vřed. Oblečen byl v tmavě modré košili s dlouhým rukávem a v tmavě modrých riflích. Jakékoli informace, které by vedly k objasnění výše uvedeného protiprávního jednání lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na krnovské policejní číslo 974 731 731 nebo na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158.

Dopravní nehody s lesní zvěří nejsou na Bruntálsku ojedinělé

Dne 12. června 2017 v době kolem osmé hodiny ranní řídil 51letý muž z Bruntálu osobní motorové vozidlo tovární značky Škoda Octavia mezi obcemi Krahulčí a Dětřichov nad Bystřicí, přičemž mu bezprostředně ze silničního příkopu vběhla do jízdní dráhy srna. Řidič na vzniklou situaci reagoval intenzivním brzděním a pokusem o vyhnutí. Střetu se mu však zabránit nepodařilo a zvíře srazil pravou přední částí automobilu. Srna po střetu z místa odběhla k přilehlému železničnímu přejezdu, kde uhynula. Orientační dechová zkouška vyzněla u výše uvedeného muže negativně, ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 20 tisíc korun.

Kolem třetí hodiny ranní 11. června letošního roku řídil 51letý muž z Horního Benešova své osobní motorové vozidlo tovární značky Škoda Octavia mezi Bruntálem a obcí Staré Město, přičemž z levého silničního příkopu mu bezprostředně do jízdní dráhy vběhl srnec. Pro velmi krátkou vzdálenost již nestačil řidič na vzniklou situaci zareagovat a došlo tak ke střetu automobilu s lesní zvěří. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo, celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 31 tisíc korun a uhynulého srnce si na místě převzala přivolaná zástupkyně místní honební společnosti.

V průběhu dne 10. června 2017 policisté ze skupiny dopravních nehod dopravního inspektorátu územního odboru Policie České republiky v Bruntále byli přivoláni celkem ke čtyřem případům kolizních situací řidičů motorových vozidel se zvěří na Bruntálsku.

První skutek se stal chvíli po jedné hodině odpolední na silnici mezi obcemi Třemešná a Jindřichov, kdy 28letá žena z Krnova svým osobním motorovým vozidlem tovární značky Škoda Superb zareagovala v pravotočivé zatáčce na vyběhnutého zajíce stržením řízení, najela do pravé silniční příkopy, narazila do stromu a automobil převrátila na střechu. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na částku 90 tisíc korun.

Deset minut po osmé hodině večerní střetu s lesní zvěří (kánětem) nezabránil 27letý muž z Prahy jako řidič osobního motorového vozidla tovární značky Škoda Superb, a to u obce Valšov. Nárazem káně do zpětného zrcátka automobilu vznikla celková škoda na majetku ve výši 5 tisíc korun.

V devět hodin večer vyběhla z lesa mezi obcemi Albrechtice u Rýmařova a Ondřejov 41letému muži z Bruntálska pod kola jeho osobního motorového vozidla tovární značky Hyundai i10 srna, kterou srazil a rovněž ji usmrtil. Ke zranění osob nedošlo a škoda činí 31 tisíc korun.

Patnáct minut před desátou hodinou večerní bezprostředně pod kola projíždějícího osobního motorového vozidla tovární značky Škoda Octavia vyběhl ze silničního příkopu mezi Bruntálem a Miloticemi nad Opavou srnec. Vzhledem k okamžité situaci již nedokázal 35letým řidič z Bruntálu zabrzdit a po srážce došlo nejen k úhynu lesní zvěře, ale také ke škodě na majetku ve výši 30 tisíc korun.

Již v minulém týdnu došlo na Bruntálsku k několika dopravním nehodám se zvěří. Tak například 32letý muž z Vrbna pod Pradědem v ranních hodinách 4. června svým automobilem Ford Cougar u kamenolomu mezi obcemi Valšov a Tylov, srazil srnu a škoda byla stanovena na 6 tisíc korun.

Dopoledne 5. června tohoto roku 61letá žena z Olomouce jako řidička osobního automobilu tovární značky VW Tiguan srazila na silnici za obcí Dětřichov nad Bystřicí srnce. K této kolizní situaci došlo i přes intenzivní brždění řidičky, kdy po nárazu do zvěře sjela do silničního příkopu a zde narazila do dopravního zařízení (směrový patník). Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo a celková hmotná škoda vyšplhala na částku ve výši 201 tisíc korun.

Ráno 7. června byl střet mezi automobilem Škoda Octavia a srncem na silnici mezi obcemi Dívčí Hrad a Osoblaha. Bezprostřednímu vyběhnutí a střetu nedokázala zabránit 41letá řidička z Bruntálska, přičemž k jejímu zranění nedošlo a škoda činí 20 tisíc korun.

Mezi kurióznější dopravní nehody se zvěří lze snad uvést případ, který se stal chvíli před polednem dne 4. června 2017 v úseku mezi parkovištěm Ovčárna a místem zvané Hvězda. V té době 35letý muž z Havířova jel na svém horském jízdním kole, kdy mu v bezprostřední blízkosti vběhla přímo do jízdní dráhy laň. Ač se cyklista snažil střetu vyhnout, toto se mu nepodařilo a po nárazu přepadl přes řídítka na vozovku. Při tomto utrpěl zranění lehčího charakteru s nutností lékařského vyšetření a ošetření. Laň po střetu z místa odběhla do lesního porostu a škoda na majetku nevznikla.

Při všech výše uvedených dopravních nehodách provedli přivolaní policisté u řidičů orientační dechové zkoušky s negativními výsledky a v případech, kdy lesní zvěř uhynula (srnci, srna, káně, zajíc) byla tato na místě vždy předána oslovenému zástupci místního mysliveckého sdružení či místní honební společnosti.

Úmyslné poškození zaparkovaných automobilů na ulici Uhlířské v Bruntále

Doposud neznámý pachatel spáchal v blíže neustanovené době od odpoledních hodin 10. června 2017 do dopoledních hodin následujícího dne na ulici Uhlířské v Bruntále přečin poškození cizí věci tím, že na zdejším parkovišti úmyslně poškodil tři zde zaparkovaná osobní motorová vozidla. Na osobním automobilu tovární značky Škoda Superb způsobil promáčklinu na levé i pravé straně kapoty pátých dveří, na voze Ford KA rovněž vytvořil promáčklinu karosérie zavazadlového prostoru a na vozidle tovární značky Peugeot 307 rozbil levé zadní světlo. Celková hmotná škoda na majetku byla poškozenými majiteli vyčíslena na finanční částku ve výši téměř 47 tisíc korun a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na bruntálské policejní číslo 974 731 651.

Dopravní nehoda řidiče osobního automobilu u obce Milotice nad Opavou

V době kolem jedenácté hodiny dopolední 12. června letošního roku řídil 39letý muž z Bruntálska osobní motorové vozidlo tovární značky Škoda Octavia ve směru od Bruntálu na obec Milotice nad Opavou, přičemž z dosud přesně nezjištěných příčin vyjel na přímém úseku silnice do protisměru, následně za levý okraj komunikace a zde postupně narazil do směrového sloupku, betonového sloupu elektrického vedení a do zemědělské ohrady. Betonový sloup byl při nárazu zcela vytržen ze základu, přeražen na několik částí a zřítil se na střechu havarujícího vozu. Automobil se poté převrátil na střechu a zůstal v levém silničním příkopu. Při dopravní nehodě utrpěl řidič zranění těžšího charakteru a byl sanitním vozidlem převezen k lékařskému vyšetření a ošetření do Podhorské nemocnice v Bruntále, kde zůstal hospitalizován. Orientační dechová zkouška u něj vyzněla negativně a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 213 tisíc korun. Celá záležitost je nadále v prověřování ze strany policistů skupiny dopravních nehod dopravního inspektorátu územního odboru Policie České republiky v Bruntále.

Opava 13. června 2017

por. Bc. René Černohorský

komisař

Tel.:      +420 974 737 209

Mobil:   +420 602 161 744

+420 773 999 049

E-mail:  rene.cernohorsky@pcr.cz

krpt.op.tisk@pcr.cz

vytisknout  e-mailem