Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Informace týkající se osobnosti, projevů osobní povahy, soukromí fyzické osoby a osobní údaje

Žadatelka žádala o poskytnutí informací, které se týkají osobnosti, projevů osobní povahy, soukromí fyzické osoby a na osobní údaje. S ohledem na tyto skutečnosti byla žádost částečně zamítnuta rozhodnutím č.j. UDV-481-4/ČJ-2011-009011. Ke všem patnácti dotazům však tazatelka obdržela odpovědi v mezích zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů. 

Vyžadované informace:

  • Zaslání fotokopie listiny, tj. kompletní žádosti z PS ČR č.j. 2/2008-SKSTB ze dne 19. 3. 2008.
  • Podle jakého právního předpisu a podle kterého konkrétního ustanovení, a dále podle jakého konkrétního požadavku a koho, byly nezákonně a zcela neoprávněně, porušením zákonné povinnosti mlčenlivosti, dále zneužitím funkce veřejného činitele atd., dále bez mého souhlasu a bez souhlasu dalších dotčených a poškozených osob, tajně sdělena nepravdivá, pomlouvačná a difamující tvrzení v obsahu dopisu č.j. ÚDV-250/2008 ze dne 4. 4. 2008 do PS ČR, tedy do komise zákonodárného sboru, všem členům politických stran.
  • Z jakého úředního seznamu občanů byly nezákonně zneužity osobní údaje (v dopise ze 4. 4. 2008) všech uvedených občanů ČR.
  • Z jakých konkrétních materiálů (žádám o zaslání fotokopie konkrétních listin), bylo v předmětném spise ÚDV z 4. 4. 2008 uvedeno jméno XY*, neboť toto jméno nebylo v dopisu – legislativním návrhu nikde uvedeno. Dále žádám o zaslání fotokopií souhlasu všech právních nástupců XY*, k uvedení jejího jména a dalších nepravdivých tvrzení v dopise ÚDV do PS ČR.
  • Z jakého úředního seznamu občanů byly neoprávněným nakládáním s osobními údaji zasílány informace o počtu dětí XY*, včetně uvedení konkrétních jmen do PS ČR, bez souhlasu jejích právních nástupců a uvedených osob? Dále žádám o zaslání konkrétní listiny, z níž tvrzení ÚDV byla použita.
  • Z jakého soudního spisu (žádám uvést číslo jednací) byly uvedeny informace o dětech a podle jakých konkrétních rozhodnutí soudů (žádám o zaslání fotokopií konkrétních rozhodnutí příslušných soudů) k textu ve 4. odstavci dopisu ÚDV ze dne 4. 4. 2008, a dále žádám o zaslání fotokopií znaleckých posudků k tvrzeným rozsudkům (rozhodnutím) příslušných soudů.
  • Zaslání fotokopií listin, kdy údajně podle ÚDV (v odstavci 4 tvrzení) nebylo prokázáno tvrzení podatelky, že šlo o protiprávní jednání politicky motivované.
  • Z jakého úředního registru zneužil ÚDV informace o neoprávněném sdělování osobních údajů, včetně jmen dětí XY*? Dále žádám o zaslání mého souhlasu k písemnému odeslání osobních údajů do zákonodárného sboru – PS ČR.
  • Z jakých konkrétních správních spisů (spisová značka) a od kterého konkrétního státního orgánu (žádám uvést název a sídlo) a kdy obdržel informace od těchto státních orgánů (žádám uvést datum) má ÚDV tvrzené informace, žádám o uvedení konkrétních čísel jednacích a o zaslání fotokopií konkrétních listin, z nichž ÚDV poskytl PS ČR tvrzení, že WY* se obracela s dalšími uvedenými občany na různé státní orgány.
  • Zaslání fotokopií úředně ověřených důkazních listin (znaleckých posudků atd.) ke všem tvrzením v obsahu dopisu.
  • Zaslání konkrétních zjištěných skutečností a působnosti ÚDV (text v odstavci 5 dopisu ÚDV ze 4. 4. 2008), tj. fotokopií všech listin, včetně znaleckých posudků, a dalších listin, o něž se toto tvrzení ÚDV opírá.
  • Zaslání všech fotokopií úředních listin k tvrzení ÚDV o údajném „nezájmu rodičů o své děti“ (text v odstavci 4).
  • Poskytnutí informací, z jakého právního důvodu a podle jakého právního předpisu nebyly vyrozuměny osoby, jejichž jména a další difamující tvrzení byla zaslána bez jejich písemného souhlasu do zákonodárného sboru – PS ČR.
  • Poskytnutí informací, tj. jména a příjmení manželky a dětí, včetně počtu dětí, dále jmen rodičů a sourozenců, včetně počtu sourozenců občana plk. JUDr. Pavla Breta, ředitele ÚDV Praha, včetně poskytnutí informací o všech jeho osobních podáních adresovaných správním orgánům a soudům v ČR.
  • Kterým dalším státním orgánům nebo institucím apod. (žádám uvést název a sídlo) byly zaslány od roku 2008, resp. před rokem 2008, nepravdivé informace podobného obsahu ze strany ÚDV bez mého souhlasu a kdy (datum).

Odpovědi:

Na základě Vaší žádosti o informace podle zákona č. 106/1999 Sb. ze dne 27. 10. 2011 Vám zasílám požadované informace, případně i požadované fotokopie dokumentů, a to k bodům č. 1, 2, 3, částečně k bodům č. 4, 5, 6 a 7, dále k bodu č. 8, částečně k bodu č. 10, dále k bodům č. 11, 12, 13 a 15 Vaší žádosti.
 
            Požadované informace, příp. fotokopie dokumentů, k bodům č. 4, 5, 6, 7, 9,10 a k bodu č. 14 Vaší žádosti jsou předmětem rozhodnutí o částečném odmítnutí žádosti o poskytnutí informací.
  • Ad 1) Nad rámec skutečnosti, že dne 24. 10. 2011 Vám bylo umožněno pořídit si opis požadované žádosti z PS ČR odeslané a na našem útvaru evidované , Vám v příloze zasílám kompletní kopii tohoto dokumentu.
  • Ad 2) Požadovaná informace byla poskytnuta tehdejšímu předsedovi Stálé komise Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky pro sledování procesu zpřístupnění svazků vzniklých činností bývalé Státní bezpečnosti panu Tomáši Kladívkovi na jeho žádost ze dne 19. 3. 2008 v rámci spolupráce mezi orgány státní správy, podle ustanovení § 45a zákona č. 283/1991 Sb., o Policii České republiky, ve znění pozdějších předpisů, kde je uvedeno, že „Informace z evidencí, které vede policie podle § 42d se poskytují službám, které působí v policii, ministerstvu vnitra, Bezpečnostní informační službě České republiky, Vojenskému obrannému zpravodajství a Vojenské policii; dalším státním orgánům a organizacím a soudním exekutorům17g), jen je-li to nezbytné pro plnění jejich úkolů podle zákona.“, přičemž § 42d stanoví, že „Policie zpracovává v souladu s tímto zákonem a zvláštními právními předpisy17b) informace včetně osobních údajů, shromážděné při plnění úkolů policie, a to v rozsahu nezbytně nutném pro plnění těchto úkolů.“ Podle těchto právních předpisů není Policii ČR stanovena povinnost vyžadovat souhlas osob k uvedení jejich jména při korespondenci mezi státními orgány.
  • Ad 3) Osobní údaje (konkrétně jména a příjmení) osob uvedených v dopise ze 4. 4. 2008 byly použity z prověřovacích spisů Úřadu dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu služby kriminální policie a vyšetřování, a to konkrétně ze spisu založeného na základě podání paní XY* ze dne 18. 7. 1994, ze spisu, založeného na základě podání paní XY* ze dne 6. 1. 2003 a paní AB* ze dne 7. 1. 2003, ze spisu založeného na základě podání paní XY* ze dne 6. 1. 2003 a paní XY* ze dne 17. 2. 2003, ze spisu, založeného na základě podání paní XY* ze dne 13. 7. 2004 a paní XZ* ze dne 15. 7. 2004, ze spisu založeného na základě podání paní WY* ze dne 16. 8. 2004, a ze spisu založeného na základě podání paní AB* ze dne 23. 8. 2004.
  • Ad 4) Viz odpověď k bodu 3) Vaší žádosti. Ve věci souhlasu „všech právních nástupců XY* k uvedení jejího jména“ odkazuji na svou odpověď k bodu 2) Vaší žádosti. Zaslání příslušných fotokopií je předmětem rozhodnutí o částečném odmítnutí žádosti.
  • Ad 5) Viz odpověď k bodu 3) Vaší žádosti. Zaslání příslušných fotokopií je předmětem rozhodnutí o částečném odmítnutí žádosti. 
  • Ad 6) Informace o nezrušitelném osvojení dětí manželů Y* byly získány ze soudních spisů Okresního soudu v Uherském Hradišti  a ze soudního spisu Okresního soudu v Gottwaldově. Zaslání fotokopií konkrétních rozhodnutí uvedených soudů a znaleckých posudků k těmto rozsudkům je předmětem rozhodnutí o částečném odmítnutí žádosti.
  • Ad 7) Paní XY* byla dne 26. 2. 1996 vyrozuměna o výsledku šetření jejího podání ze dne 18. 7. 1994. Toto vyrozumění převzala dne 27. 2. 1996. Zaslání příslušných fotokopií je předmětem rozhodnutí o částečném odmítnutí žádosti.
  • Ad 8) Viz odpověď k bodům 2) a 3) Vaší žádosti.
  • Ad 9) Požadované informace jsou předmětem rozhodnutí o částečném odmítnutí žádosti.
  • Ad 10) Viz odpověď k bodu 6) Vaší žádosti.
  • Ad 11) Viz odpověď k bodu 3) Vaší žádosti.
  • Ad 12) Viz odpověď k bodu 3) Vaší žádosti.
  • Ad 13) V tomto bodě Vás opět odkazuji na svou odpověď k bodu 2) Vaší žádosti. Podle těchto právních předpisů není Policii ČR stanovena povinnost vyrozumívat osoby, jejichž osobní údaje poskytuje – v nezbytné míře – dalším státním orgánům.
  • Ad 14) Požadované informace jsou předmětem rozhodnutí o částečném odmítnutí žádosti.
  • Ad 15) Informace poskytnuté tehdejšímu předsedovi Stálé komise Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR pro sledování procesu zpřístupnění svazků vzniklých činností bývalé Státní bezpečnosti panu Tomáši Kladívkovi byly poskytnuty dne 23. 7. 2008 rovněž Krajskému státnímu zastupitelství v Brně (KSZ Brno, Mozartova 18/3, 602 00 Brno – město) a na vědomí Vrchnímu státnímu zastupitelství v Olomouci (VSZ Olomouc, Tř. 17. listopadu 44, 771 11 Olomouc) a to na základě žádosti odboru trestního řízení VSZ Olomouc o poskytnutí podkladů k podání XY* , které si zde vyžádal tehdejší předseda Výboru pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice Senátu Parlamentu ČR pan Karel Barták. Dále byly tyto informace poskytnuty dne 6. 11. 2008 9. OOK SKPV Obvodního ředitelství Praha I (Fr. Křížka 24, Praha 7), a to na základě dožádání ze dne 4. 11. 2008. Dále byly tyto informace poskytnuty dne 4. 3. 2009 sekretariátu náměstka policejního prezidenta pro službu kriminální policie a vyšetřování (Policejní prezidium ČR, Strojnická 27, poštovní schránka 62/NTR, 170 89 Praha 7), a to na základě dožádání z téhož dne. Naposled byly tyto informace poskytnuty dne 22. 9. 2009 právnímu odboru Ministerstva vnitra ČR (MV ČR, Nad Štolou 936/3, 170 34 Praha 7), a to v rámci zapůjčení spisového materiálu vyžádaných tímto odborem dne 7. 9. 2009.
* Osobní údaje dotčených osob byly pozměněny.


14. 2. 2012

vytisknout  e-mailem