Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace o zbraňové amnestii na Opavsku - 10. prosince 2014

Opava - Odevzdání munice v rámci tak zvané zbraňové amnestie na Opavsku 

 

Odevzdání munice v rámci tak zvané zbraňové amnestie na Opavsku

Včerejšího dne 9. prosince 2014 v dopoledních hodinách se osobně do budovy obvodního oddělení Policie České republiky v Hlučíně dostavila jistá žena z Dobroslavic a službu konajícím policistům uvedla, že chce v rámci zbraňové amnestie odevzdat munici, přičemž se jednalo o 64 kusů malorážkového střeliva.
Po převzetí a zadokumentování celé záležitosti byly tyto náboje odevzdány pracovníkům oddělení služby pro zbraně a bezpečnostní materiál při územním odboru Policie České republiky v Opavě.

V pořadí již třetí amnestie na úseku zbraní a střeliva byla vyhlášena od 1. července do 31. prosince 2014. Letošní amnestie byla zavedena do novely zákona o zbraních a střelivu č. 170/2013 Sb., kterou se mění zákon č. 119/2002 Sb., o střelných zbraních a střelivu, v platném znění. Novela zákona o zbraních nabyla účinnosti 1. července 2014.
Do dnešního dne bylo na opavské policejní oddělení služby pro zbraně a bezpečnostní materiál oznámeno celkem 38 případů tak zvané zbraňové amnestie a bylo již odevzdáno několik různých zbraní a střeliva. Jedná se například o opakovací pušky, o pistole ráže 9 milimetrů, o revolvery, o signální pistole, o brokovnice dvojky, o kulovnice, jakož i o různé druhy nábojů. Z výše zmiňovaných 38 případů se více jak polovina týká pouze střeliva. Nejvíce odevzdaných zbraní bylo doposud v kategorii C, což podléhá ohlášení. Další zbraně jsou v kategorii B, jenž potřebují povolení a byly odevzdány i zbraně zařazené do kategorie A, které podléhají výjimce. Zde jde o kulomet a samopal, které byly již dříve upraveny pro filmové a divadelní účely.
Doposud všichni občané, kteří policii zbraň dobrovolně odevzdali, ji chtějí získat legálně nazpět, což jim tato amnestie po provedení nezbytných úkonů dovoluje. U zbraní se provádí kriminalistická expertiza, zda s ní nebyl spáchán trestný čin. Po doručení oznámení o odborném vyjádření může jednotlivec, který zbraň odevzdal, požádat o vydání příslušných dokladů k držení zbraně. Držitel zbrojního průkazu ji může zaregistrovat na sebe nebo s ní naložit jiným způsobem, Kdo není držitelem zbrojního průkazu má možnost například zbraň prodat či znehodnotit. Zbraně kategorie D nepodléhají povolení ani ohlášení a patří mezi ně například historické zbraně do roku 1890, plynové zbraně, určité mechanické zbraně, jako jsou kuše a luky nebo i neaktivní střelivo a munice.
Pokud by se vlastník zbraně zřekl, stala by se vlastnictvím státu, tak jako veškeré odevzdané střelivo.

Policisté a občanští zaměstnanci Policie České republiky žádají osoby, které mají v držení zbraň nebo střelivo bez příslušného povolení, ať využijí této amnestie a do 31. prosince 2014, vždy v úřední dny (v pondělí a středu od 8. do 17. hodiny), je odevzdají na oddělení pro zbraně a bezpečnostní materiál, pracoviště Opava, ulice Hrnčířská č. 17, případně na kterémkoli obvodním oddělení Policie České republiky.
V rámci amnestie občanům nehrozí trestní stíhání.

 

 

Opava 10. prosince 2014

por. Bc. René Černohorský
komisař

nprap. Bc. Pavla Welnová
vrchní inspektor

skupina tisku a prevence Opava

 

vytisknout  e-mailem