Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Informace o vypracování znaleckého posudku

Žadatel požadoval informace, které se týkají zpracování znaleckého posudku k případu nákupu letadel Casa. 

Konkrétně:

  1. o výši ceny, která byla sjednána a zaplacena za vypracování znaleckého posudku znalce společnosti American Appraisal, s.r.o. ve věci přiměřenosti ceny za nákup tří letounů CASA C-295M a směny jednoho letounu CASA C-295M za tři jednomístné letouny L-159 a dvoumístné letouny L-159T1 dle návrhu smlouvy č. 080100098 mezi Ministerstvem obrany, IČ: 60162694, se sídlem Tychonova 1, Praha 6 a mezi společností OMNIPOL, a.s. IČ: 250 63 138, se sídlem Nekázanka 880/11, Praha 1, která byla schválena usnesením vlády č. 506 ze dne 20.4. 2009. Předmětný posudek byl dále zmíněn na straně č. 3 v usnesení o zahájení trestního stíhání poslankyně Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, ze dne 13.6.2012, č.j. OKFK-321-354/TČ-2010-251102, který vydal Útvar pro odhalování korupce a finanční kriminality, Služby finanční (poznámka zpracovatele správně má být uvedeno kriminální) policie a vyšetřování, odbor závažné hospodářské trestné činnosti (dále jen jako posudek“),
  2. o způsobu výběru znalce ke zpracování posudku, zda byl znalec vybrán v rámci výběrového řízení nebo nikoli,
  3. zda cena za předmětný posudek znalce společnosti American Appraisal, s.r.o., odpovídá ceně obvyklé dle místa a času zadání zakázky.

Odpověď:

Policie České republiky posoudila výše uvedenou žádost o informace a konstatuje, že postup pro přibrání znalce v trestní věci, tedy v tomto případě znaleckého ústavu American Appraisal, s.r.o., se řídí zákonem upravujícím trestní řízení, zákon č. 141/1961 Sb., o trestním řízení soudním (trestní řád), ve znění pozdějších předpisů, konkrétně ustanovením § 105 odst. 1 trestního řádu, dle kterého je policejní orgán povinen v trestním řízení postupovat, kdy toto ustanovení zní:
 
Přibrání znalce § 105
 
            (1) Je-li k objasnění skutečnosti důležité pro trestní řízení třeba odborných znalostí, vyžádá orgán činný v trestním řízení odborné vyjádření. Jestliže pro složitost posuzované otázky takový postup není postačující, přibere orgán činný v trestním řízení znalce. V přípravném řízení přibírá znalce ten orgán činný v trestním řízení, jež považuje znalecký posudek za nezbytný pro rozhodnutí, pokud byla věc vrácena k došetření, státní zástupce, a v řízení před soudem předseda senátu. O přibrání znalce se vyrozumí obviněný a v řízení před soudem též státní zástupce. Jiná osoba se o přibrání znalce vyrozumí, je-li k podání znaleckého posudku třeba, aby tato osoba něco konala nebo strpěla.
                                  
Policejní orgán neplatí znalci v trestním řízení cenu za znalecký posudek, která by byla předmětem dohody, ale poskytuje znalci odměnu, a to dle § 111 trestního řádu, který zní:
 
Použití zvláštních předpisů o znalcích § 111
 
            (1) O ustanovení znalce, o způsobilosti k této funkci a o vyloučení z ní, o právu odepřít provedení znaleckého úkonu, o slibu a o připomenutí povinností před provedením znaleckého úkonu, jakož i o náhradě hotových výloh a o odměně za znalecký úkon (znalečné) platí zvláštní předpisy.
 
            (2) Výši znalečného určí ten, kdo znalce přibral, a v řízení před soudem předseda senátu bez zbytečného odkladu, nejpozději do dvou měsíců od vyúčtování znalečného. Nesouhlasí-li ten, kdo znalce přibral, s výší vyúčtovaného znalečného, rozhodne usnesením. Proti usnesení je přípustná stížnost, jež má odkladný účinek.
 
Zvláštním předpisem, který na určení výše znalečného dopadá je Vyhláška Ministerstva financí a Českého statistického úřadu č. 37/1967 Sb., ve znění pozdějších předpisů, k provedení zákona o znalcích a tlumočnících, dle které byla i v tomto případě výše odměny policejním orgánem určena.
 
Policie ČR informaci o výši odměny vyplacené znalci American Appraisal, s.r.o. neposkytne s odkazem na ust. § 11 odst. 4 a ustanovení § 11 odst. 6 zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, neboť se jedná o informaci, která se bezprostředně váže k probíhajícímu trestnímu řízení, váže se k osobě na řízení zúčastněné, kdy je na místě důvodná obava, že zveřejnění této informace by mohlo vést k ohrožení účelu trestního řízení, tedy vyhledávat nebo odhalovat trestnou činnost nebo stíhat trestné činy, a to i s přihlédnutím ke skutečnosti, že již došlo k mediální kampani s cílem zpochybnit znalce a jím podaného znaleckého posudku v uvedené trestní věci (viz např. článek v Týdeníku EURO).
 
Rozhodnutí o částečném odmítnutí poskytnutí informace bylo žadateli zasláno.


13. 8. 2012

vytisknout  e-mailem