Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

AKTUALIZACE - Informace ke konání takzvaného soukromého hudebního festivalu ve Stvolínkách

ČESKOLIPSKO - Pořadatel si za tímto účelem pronajal pozemek soukromého majitele. 

Celkový počet uložených pokut za přestupky, deliktů oznámených do správního řízení a zadokumentovaných trestných činů v souvislosti s konáním soukromé hudební produkce na pronajatém pozemku v obci Stvolínky  ve dnech 28. 7. až 2. 8. 2023

V průběhu bezpečnostního opatření jsme uložili blokovou pokutu na místě 23 řidičům většinou za jízdu bez užití bezpečnostního pásu, špatný technický stav vozidla nebo za parkování na zakázaných místech. 31 řidičů jsme oznámili do správního řízení za jízdu pod vlivem drog a 7 řidičů za jízdu pod vlivem alkoholu. Ve 22 případech jsme přestupcům uložili kauci . Jednalo se o cizince, kteří by se po odjezdu z České republiky s vysokou mírou pravděpodobnosti vyhýbali správnímu řízení. Vybrali jsme od nich dohromady 356 500 korun. Do správního řízení oznamujeme rovněž přestupek proti zákonu o pobytu cizinců za nepředložení dokladu totožnosti.

2 účastníci akce se budou zodpovídat  ve správním řízení za držení drog a dalším 2 jsme za stejný delikt uložili blokovou pokutu na místě. Přestupku proti zákonu o ochraně přírody se při stanování a nebo při parkování vozidel v Chráněné krajinné oblasti České Středohoří dopustilo 8 lidí. Jeden návštěvník akce dostal na místě blokovou pokutu za přestupek proti občanskému soužití.

Samotný pořadatel takzvaného soukromého hudebního festivalu  se bude ve správním řízení zodpovídat z rušení nočního klidu a z porušení nařízení Libereckého kraje č. 6/2002, kterým se stanoví podmínky k zabezpečení požární ochrany při akcích s účastí většího počtu osob.

Dalších 7 návštěvníků několikadenní párty se dopustilo jednání,  které jsme kvalifikovali jako trestný čin. Jedná se o dva přečiny ohrožení pod vlivem návykové látky, konkrétně alkoholu. Dále o přečin maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání a  z přečinu přechovávání omamné a psychotropní látky a jedu se zodpovídají celkem 4 lidé. Ti měli u sebe především marihuanu. Na akci jsme ale zajišťovali i pervitin, kokain a drogu MDMA.

Bezpečnostní opatření jsme dnes odpoledne s odchodem posledních účastníků akce z pronajatého pozemku ukončili. Velmi si ceníme vstřícnosti a ochoty ke spolupráci paní starostky obce Stvolínky Ing. Pavlíny Ištokové, se kterou jsme byli v průběhu celého opatření v úzkém kontaktu.

por. Bc. Ivana Baláková

Od pátku se na paní starostku obce Stvolínky i na naši tísňovou linku 158 a nebo přímo na služebnu obvodního oddělení Policie ČR v Žandově začali obracet občané, kteří reagovali na počínající takzvaný soukromý hudební festival v obci Stvolínky. Ten pořadatel uspořádal na pozemku v katastru obce Stvolínky, který si pronajal od majitele na základě uzavřené smlouvy na dobu od 18. hodiny dne 26. července do poledne dnešního dne s tím, že prostor uvede do původního stavu do 2. srpna.

Na základě získaných informací o akci jsme na místě od pátku mimo jiné dohlíželi na bezpečnost silničního provozu kvůli motorizovaným účastníkům, kteří sem najížděli a také prostor průběžně opouštěli. V největší špičce tu podle našich odhadů bylo zhruba 1 800 účastníků a více jak 200 motorových vozidel. 

Naše hlídky od pátku do neděle zadokumentovaly 29 přestupků v dopravě, které jsme oznámili do správního řízení. Jednalo se o jízdu pod vlivem alkoholu nebo drog. U dvanácti cizinců jsme přistoupili k uložení kauce, abychom tak zajistili jejich přítomnost při projednávání přestupku. Kromě toho se účastníci festivalu dopustili čtyř trestných činů kvalifikovaných jako přechovávání omamné a psychotropní látky a jedu, jednoho přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky (jízdou pod vlivem alkoholu) a jednoho maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání ( řízením vozidla v době zákazu řízení).

Na akci dorazili v hojném počtu i její zahraniční účastníci. Byli mezi nimi Nizozemci, Francouzi, Němci, Britové a Italové. V těchto dnech se soustředíme na to, aby při opuštění Stvolínek neohrožovali bezpečnost silničního provozu. Na místě zůstáváme do doby, než pozemek všichni opustí.

Současně zpracováváme dokumentaci všech dalších deliktů, ke kterým v průběhu akce došlo včetně přestupků proti zákonu o ochraně přírody a krajiny a proti veřejnému pořádku. Ty  následně oznámíme příslušným správním orgánům.

31. 7. 2023
por. Bc. Ivana Baláková
tisková mluvčí KŘP Libereckého kraje

vytisknout  e-mailem