Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Informace k vyšetřování akce „ZOOM“

Případ ukončen návrhem na podání obžaloby. 

           
            Policisté Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality služby kriminální policie a vyšetřování zaslali v uplynulých dnech státnímu zástupci Krajského státního zastupitelství v Praze návrh na podání obžaloby 7 osob, které byly v loňském roce zadrženy a následně obviněny v rámci akce „ZOOM“.
 
            Pro připomenutí uvádíme, že Útvar odhalování korupce a finanční kriminality služby kriminální policie a vyšetřování provedl ve dnech 5. až 6. května 2009 realizační akci s krycím názvem „ZOOM“, při které byla zadržena skupina pachatelů s vlastní organizovanou strukturou s hierarchickým uspořádáním funkcí a z toho vyplývající dělbou práce. O akci byla veřejnost informována na následné společné tiskové konferenci.
 
V rámci celé akce bylo zajištěno 9,5 milionů kusů cigaret různých značek, 15 tun tabáku, zařízení na balení cigaret, desítky krabic komponentů na výrobu cigaret, více jak 1 tuna obalového materiálu a matrice pro jejich potisk, počítače, peněžní prostředky v různých měnách přesahující částku 3 milionů korun a několik set tisíc cigaretových kolků v různých hodnotách. Dále bylo zajištěno zařízení na pěstování marihuany tzv. hydroponie a 5 kg marihuany. V neposlední řadě byl zajištěn stroj – výrobní linka na výrobu a balení cigaret. Policisté navíc zajistili 7 motorových vozidel, která byla používána k páchání trestné činnosti.
 
            V rámce akce provedli policisté a celníci 20 domovních prohlídek a prohlídek jiných prostor a pozemků, při nichž bylo zadrženo 38 cizinců, kdy proti sedmi z nich bylo zahájeno trestní stíhání pro trestné činy zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby podle § 240 odst.1, 2 písmeno a), odst. 3 trestního zákoníku, padělání a pozměňování předmětů k označení zboží pro daňové účely a předmětů dokazujících splnění poplatkové povinnosti podle § 245 odst.1 alinea druhá, odst.2 písm. a) trestního zákoníku a porušení práv k ochranné známce a jiným označením podle § 268 odst.1, 2 trestního zákoníku. Policisté zadokumentovali škodu způsobenou České republice, zastoupené příslušnými finančními úřady, ve výši 37 milionů korun.
 
           
 
                                                                                                                   pplk. Mgr. Roman Skřepek
                                                                                                                            rada ÚOKFK SKPV

vytisknout  e-mailem