Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Informace k pondělní akci ÚOKFK SKPV

V rámci akce „ACHIV“ policie obvinila podezřelého jednatele společnosti 

Policisté Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality služby kriminální policie a vyšetřování prověřovali od začátku roku 2008 podezření, že v jedné společnosti zabývající se finančními službami mělo v období od roku 2005 do současné doby docházet k legalizaci peněz pocházejících z trestné činnosti v souvislosti s krácením daně, poplatku a podobné povinné platby přesahující 5 miliard korun, kdy tyto peníze byly vyváděny z České republiky do zahraničí. 

 Podle poznatků získaných operativní činností útvaru mělo opakovaně docházet k porušování devizových předpisů, k porušování zákona o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a k porušování zákona o omezení plateb v hotovosti, a to s úmyslem znemožnit kompetentním státním orgánům (zejména daňová a celní správa) odhalit předmětné peněžní prostředky získané trestnou činností několika desítek subjektů a tím znemožnit zjištění jejich původu. Touto činností bylo z České republiky do zahraničí uhrazeno v několika tisících platbách více než 5 miliard 300 milionů korun na bankovní účty vedené převážně v Číně a Vietnamu.

 Jak jsme již informovali, tak policisté přistoupili k prohlídce jiných prostor, užívaných společností Active Change v Praze na ulici Národní, dne 6.10.2008 dopoledne, přičemž prohlídka objektu byla ukončena dne 7.10.2008 v ranních hodinách. Z důvodu provedení bezpečného zákroku, zejména pak ve vztahu k nezúčastněným osobám, bylo nutné na počátku akce na několik minut zastavit dopravu. Na místě policisté zajistili velké množství písemností, datové nosiče a výpočetní techniku. Nyní bude probíhat rozsáhlé vyhodnocování zajištěných důkazních materiálů. 

 Dne 8.10.2008 byl z trestného činu legalizace výnosů z trestné činnosti dle § 252a odst. 1, písm a), odst. 4, písm a),d), odst. 5 písm b) trestního zákona obviněn 32letý muž. Na návrh státního zástupce rozhodl obvodní soud pro Prahu 1 o vzetí obviněného do vazby.  Vzhledem k tomu, že vyšetřování je nyní v počátku, nelze sdělovat žádné další informace ani potvrzovat či vyvracet spekulace o podrobnostech pravděpodobného páchání trestné činnosti či zapojení dalších osob.

kpt. Mgr. Roman Skřepek
vrchní komisař ÚOKFK SKPV

vytisknout  e-mailem