Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Informace a rady z oblasti autokriminality

Počet krádeží vozidel stále klesá. 

V uplynulém roce jsme na našem území zaznamenali přes tři tisíce krádeží dvoustopých motorových vozidel, nejčastěji se kradly standardně Škodovky.

Trestná činnost na úseku krádeží motorových vozidel, tzv. autokriminalita, je vysoce organizovaná a sofistikovaná trestná činnost, často s přesahem hranic České republiky. Proto právem patří k jedné z nejzávažnějších forem majetkové trestné činnosti.

Jako vrchol v počtu odcizených vozidel lze považovat rok 1997, ve kterém pachatelé odcizili téměř třicet tisíc vozidel a vyjma let 2002 a 2013 má tato protiprávní činnost klesající charakter. Důvodem je neustále se zdokonalující technické zabezpečení vozidel jak samotnými výrobci, tak majiteli vozidel. Vliv na stálém snižování této činnosti mají i opatření prováděná ze strany Policie České republiky a také efektivní spolupráce se sousedními státy v rámci EU. Obecně lze říci, že se krádeže vozidel často přesouvají mimo teritorium České republiky.

Přesnou statistiku odcizených vozidel dle jednotlivých značek Policie České republiky nevede, nicméně z orientačních čísel, která vyplývají z pátracího systému, lze vyčíst, že předmětem zájmu zlodějů se nejčastěji stala značka Škoda, Volkswagen a Ford. Je zapotřebí zdůraznit, že do tohoto počtu jsou zahrnuty také případy, ve kterých majitel nahlásil odcizení a poté si například uvědomil, že vozidlo hledal na nesprávném místě nebo si vozidlo půjčil někdo z rodinných příslušníků.

Jak co nejlépe zabezpečit vozidlo proti odcizení?

· Mechanickými zabezpečovacími systémy (blokace řadicí páky)

· Elektronickými systémy (alarmy, imobilizéry)

· Satelitními vyhledávacími systémy

· Kombinací výše uvedeného

Z praktických zkušeností lze říci, že čím více pro zabezpečení svého vozidla učiníme, tím více se pro pachatele stane odcizení vozidla překážkou. Vedle zabezpečení hraje významnou roli také parkování vozidla, které by měl majitel volit na střežených parkovištích či v prostorech garážových stání. Při odchodu od vozidla je zapotřebí zkontrolovat jeho uzamčení a zabezpečení a v žádném případě nenechávat ve vozidle na viditelném místě cenné věci, doklady či zavazadla. V případě zaregistrování podezřelého jednání ihned volejte linku 158.

Více informací o autokriminalitě naleznete v níže přiloženém souboru.

kpt. Mgr. Lenka Sikorová
tisková mluvčí PP ČR
26. února 2020

vytisknout  e-mailem