Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

II. Aktualizace - V pátek začíná taneční festival Mácháč

ČESKOLIPSKO - Naše bezpečnostní opatření se změnám přizpůsobí. 

Aktualizace ze dne 23. 8. 2020, čas 9.30 :

Od včerejší 8. hodiny ranní do dnešního rána jsme odhalili držení drogy u dalších 20 návštěvníků tanečního festivalu. Spektrum zajištěných drog se oproti pátku  nijak nezměnilo. Všechny drogové přestupkové delikty jsme řešili uložením blokové pokuty do výše 10 000 korun.

Při dohledu nad bezpečností a plynulostí silničního provozu jsme přistihli při řízení motorového vozidla 5 řidičů pod vlivem alkoholu, přičemž jeden z nich nadýchal 1,95 promile alkoholu a nemine ho proto trestní stíhání. Dalším čtyřem šoférům vzhledem k naměřeným výsledkům dechové zkoušky hrozí sankce ve správním řízení. Kromě toho jsme zaevidovali i dvě jízdy pod vlivem drog, v jednom případě se jednalo o řidiče motorového vozidla a ve druhém o cyklistu, který jezdil po městě  na kole pod vlivem drog. Oba drogové delikty v dopravě předáváme do správního řízení. Ve správním řízení budou potrestáni také další dva řidiči motorových vozidel, kteří se při  dopravní kontrole odmítli podrobit  orientačnímu testu na drogy bez udání důvodu, který by jim v tom měl bránit.

Během dnešního dne budeme dbát především o to, aby se po silnicích v regionu nepohybovali  řidiči, kteří opouštějí taneční festival pod vlivem drog nebo alkoholu. Zesílili jsme proto dohled nad silničním provozem jak v Doksech, tak na výjezdových komunikacích z města.

por. Bc. Ivana Baláková

Aktualizace ze dne 22. 8. 2020, čas 9.30 :

Do dnešní 8. hodiny ranní jsme v rámci bezpečnostního opatření odhalili celkem 39 drogových deliktů, v 35 případech šlo o přestupky spočívající v držení drogy a ve 4 případech o přečin přechovávání omamné a psychotropní látky a jedu. Návštěvníci "Mácháče" u sebe měli nejčastěji marihuanu, dále potom extázi a pervitin, ale zajistili jsme u nich i kokain, hašiš, MDMA v krystalické podobě a také LSD. Za držení drog, které jsme kvalifikovali jako přestupek, jsme ukládali blokové pokuty do výše 10 000 korun.

Čtyři lidé se v souvislosti s držením drog nevyhnou trestnímu stíhání. Jedná se o 29letou ženu z Prahy, u které společné hlídky složené z policistů a pracovníků celní správy zajistili kokain a MDMA. S ohledem na množství drogy, které u sebe měla, ji nyní hrozí odnětí svobody až na jeden rok.

 Dalším třem lidem hrozí přísnější postih. U 19letého mladíka z Teplicka jsme při kontrole našli 13 tablet extáze, u 37letého muže ze Sokolova 4 tablety extáze a necelý gram kokainu a u 18leté slečny z Nymburska přes 11 gramů marihuany. Soud je může poslat do vězení až na dva roky.Trestní stíhání proti všem čtyřem podezřelým zahájíme až poté, co obdržíme výsledky laboratorní expertízy zajištěných drog.

Během kontrol jsme přistihli jednoho řidiče při řízení vozidla pod vlivem alkoholu a jednoho pod vlivem drog, vzhledem k naměřeným výsledkům se za to oba budou zodpovídat ve správním řízení. Na zajištění bezpečného průběhu tanečního festivalu spolupracujeme mimo jiné i  s pořadatelem akce.

Na hluk hudební produkce "Mácháče" jsme během včerejšího dne a večera přijali několik stížností na lince 158 i na telefonním čísle obvodního oddělení policie v Doksech.

Bezpečnostní opatření pokračuje i dnes v rozsahu činností a kontrol, kterým jsme se věnovali v průběhu včerejšího dne. Naším cílem je zajistit bezpečí jak pro obyvatele Dokska, tak pro všechny návštěvníky regionu.

por. Bc. Ivana Baláková

Taneční festival Mácháč proběhne v letošním roce ve dnech 21. a 22. srpna, a to jak v obvyklém areálu festivalu na pláži Klůček, tak nově i v kempu Bílý kámen. Vzhledem k aktuálním epidemiologickým  opatřením se každé jednotlivé akce může zúčastnit maximálně 1 000 osob. Páteční taneční festival pořadatel zahájí v 16. hodin a hudební produkci ukončí téhož dne ve 23 hodin. V sobotu akce  pokračuje  hudebním programem od 13.00 a končí ve 23.00.  

Stejně jako každý rok budeme dohlížet na to, aby v průběhu festivalu nedocházelo k narušení veřejného pořádku v místě konání akce a jeho blízkém okolí. Současně se zaměříme na prevenci před majetkovou trestnou činností, budeme dohlížet na bezpečnost a plynulost v silničním provozu a v neposlední řadě se budeme věnovat odhalování držení a distribuce drog mezi návštěvníky akce.5

Do bezpečnostního opatření se společně s policisty českolipského územního odboru zapojí  i dopravní policisté  z oddělení silničního dohledu Krajského ředitelství policie Libereckého kraje, Poříčního oddělení Krajského ředitelství policie Ústeckého kraje, pracovníci Celních úřadů v Liberci a Drážďanech, kriminalisté Toxi týmu Krajského ředitelství policie Libereckého kraje a  policisté Speciální pořádkové jednotky Krajského ředitelství policie Ústeckého kraje.  Opatření tradičně posílí  i  prvosledové hlídky, jejichž úkolem je adekvátně a v co nejkratším čase reagovat na mimořádné situace například na násilné delikty. Proto jsou tito policisté vyzbrojeni například i samopaly.

Celníci budou využívat při kontrolách  motorových vozidel a jejich posádek mobilní spektrometry, které umějí detekovat stopy po drogách, prekurzorech a nebo výbušninách. Pokud přístroj zaznamená na odebraných vzorcích přítomnost drogy, fyzicky ji pak  dohledá psovod se speciálně vycvičeným psem  přímo v kontrolovaném  vozidle, v převážených zavazadlech a nebo v kapsách pasažérů.

Naše bezpečnostní opatření bude odpovídat aktuálním změnám v organizaci  tohoto známého tanečního festivalu, kterou  pořadatel provedl z důvodu  současné epidemiologické situace. Podle něj se  letos akce zúčastní převážně jen tuzemští návštěvníci včetně tuzemských hudebníků. O naší činnosti i o vývoji bezpečnostní situace budeme veřejnost průběžně informovat.

20. 8. 2020
por. Bc. Ivana Baláková
tisková mluvčí KŘP Libereckého kraje

Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem