Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

I zloději se těší na prázdniny

Pocit bezpečí je jednou z nejzákladnějších lidských potřeb. Náš domov je často místem, které symbolizuje bezpečí. Představa, že se Vám cizí člověk prochází po bytě, prohrabuje se Vašimi věcmi a odchází s nimi pryč, je asi tou nejhorší představou na kterou se nechce ani pomyslet. 

Policejní statistiky potvrzují trend snižování počtu vloupání do bytů a domů. Bohužel v některých lokalitách těchto vloupání naopak přibývá. Z pohledu Obvodního ředitelství Policie České republiky Praha II. je to oblast Prahy 2 - zde je nejvíce vloupání ve starších domech, kde zloději překonávají dvoukřídlé bytové dveře, které mnohdy nejsou nijak zabezpečené. Podobná situace je také na Praze 5 - kde zloději také vyhledávají starší domy s dvoukřídlými dveřmi, které díky minimálnímu zabezpečení snáze překonávají. Místem, kde počet vloupání do bytů přibývá jsou sídliště a to jak na Praze 5 tak i na Praze 13 a Praze 16. Především na nových sídlištích, kde se lidé téměř neznají mají zloději přímo žně.
Prázdniny jsou obdobím, které si spojujeme s odpočinkem, relaxací a pobytem mimo náš domov. Nikdo by asi nechtěl zažít návrat do vykradeného bytu. Zde je pár rad co udělat před odjezdem : 

  • Informaci o tom, že na delší dobu odjíždíte sdělte pouze okruhu důvěryhodných osob a poučte o tom i své děti.  
  • Najděte si zodpovědnou osobu, která bude v době Vaší nepřítomnosti docházet zalít květiny, zkontrolovat byt, ale hlavně vybírat poštovní schránku. Plná schránka je prvním signálem o dlouhodobé nepřítomnosti uživatele bytu.  
  • Máte li v bytě cenné věci, je dobré je odvést ke známým, případně uložit v bance. Po dobu Vaší nepřítomnosti můžete byt nechat zabezpečit elektronicky - napojením na pult centralizované ochrana některé bezpečnostní agentury. Je nutné dobře vybírat a připravit vše dopředu. O tuto službu je však stále větší zájem a je zřejmé, že za pocit bezpečí si lidé rádi připlatí.  
  • Pokud si chcete byt zabezpečit sami, mechanickými či elektronickými prostředky, zde je výstup z policejních statistik: nejčastěji do bytu pachatelé vnikají dveřmi, dalším častým způsobem je vniknutí oknem a dále přes balkon. V posledních letech zloději vnikají i do vyšších pater, kam se většinou spouští se střechy.  
  • Rozhodně nedoporučujeme zatahovat žaluzie či závěsy. Naopak můžete využít techniku a vytvořit iluzi, že jste stále doma. Časově programovatelné zásuvky ve stanovený čas rozsvítí lampičku nebo zapnou rádio.  
  • Před samotným odjezdem uzavřete hlavní přívod vody a pokud to jde vypněte v celém bytě elektřinu. Nevěřili by jste co dovede udělat týden bez elektřiny s ledničkou plnou potravin.

 

Autor článku:
nprap. Ladislav Beránek - preventivně informační skupina

 

Odkazy do noveho okna

vykradený byt

vykradený byt 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem