Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

I v zimě můžeme cestovat bezpečně

PRAHA VENKOV–JIH – Zodpovědný řidič, ale i chodec, je v zimě na pohyb v silničním provozu dobře připraven a svojí cestu přizpůsobí dané situaci. 

Zima v posledních hodinách ukázala svojí krásu, začala kralovat v plné své síle a sněhovou nadílkou zavalila celou republiku. To však přináší i problémy v silniční dopravě a zvyšuje se tak riziko vzniku kolizních situací, které se mohou stát příčinou řady dopravních nehod.
Při nepříznivých povětrnostních podmínkách doporučujeme řidičům, aby si předem zjistili, zda trasa jejich plánované jízdy je průjezdná a vozovka sjízdná, aby neuvízli. Je dobré sledovat dopravní zpravodajství, zejména na rozhlasových stanicích, případně na internetu, kde jsou informace z dopravy aktualizované.  Před jízdou je třeba si zkontrolovat vybavení svého vozidla a případně doplnit  vše potřebné pro provoz v náročných povětrnostních podmínkách.
V návaznosti na zmíněné nebezpečí o možnosti vzniku kolizních dopravních situací vyzýváme řidiče ke zvýšené opatrnosti, zejména aby se plně věnovali řízení vozidla, neboť nevěnování se řízení bývá jednou z nejčastějších příčin dopravních nehod. A proto platí při jízdě i heslo: „Ruce na volant!“. zasněžené vozidloNa opatrné chování v silničním provozu upozorňujeme i ostatní jeho účastníky. Řidiči motorových vozidel totiž nejsou jedinými účastníky silničního provozu. Stejně tak může být v zimním období složitá situace i chodce. Těmi se v těchto dnech nedobrovolně mohli stát i mnozí řidiči, neboť jejichž vozidla zůstala zaparkovaná buď pod sněhovou peřinou, nebo uvízlá ve sněhu na komunikacích. Chodníky a komunikace plné sněhu, ve kterém se pohybují jen s velkými obtížemi, spěch a nervozita jsou pak společnými faktory hrající velkou roli při vzniku příčin dopravních nehod a havárií.
Chodcům za snížené viditelnosti, což se vztahuje i na současné zimní období, doporučujeme používat reflexní a fluorescenční materiály a různě je kombinovali, aby byli dobře vidět za světla i za tmy. Reflexní předměty umístili nejlépe na konci rukávů, blízko ke kolenům a do úrovně pasu. Děti aby používaly oblečení, školní brašny a doplňky opatřené reflexními a fluorescenčními bezpečnostními prvky.
Další informace k problematice silničního provozu v zimním období naleznete zde, a proč je důležité mít teď „přezuto“ na zimní pneumatiky se můžete dozvědět na tomto odkazu.

Přejeme Vám šťastnou cestu.


por. Bc. Zdeněk Chalupa
komisař oddělení tisku a prevence
PČR Praha venkov-JIH
14. ledna 2021

vytisknout  e-mailem