Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

I takové dny jsou

ŠUMPERSKO - Policisté často čelí různým formám agresivního a hrubého chování. 

Podnapilý výtržník, který v Šumperku způsobil škodu na zaparkovaných vozidlech, si nakonec vyslechl obvinění z tří trestných činů.

Díky všímavým občanům zadrželi policisté bezprostředně po činu agresivního výtržníka, který v pondělí 17. února před polednem v ulici Gen. Svobody v Šumperku demoloval zaparkovaná vozidla. Třiadvacetiletý mladík nejprve údery pěstí rozbil skleněnou výplň pátých zadních dveří na voze VW Touareg. Poškozenou výplň pak rozhazoval po okolí. Tím ale jeho agresivní řádění neskončilo. Stejným způsobem rozbil také skleněnou výplň zavazadlového prostoru na opodál zaparkovaném voze značky VW Touran. V tomto případě vzal za své i zadní stěrač. Mladík, kterému policisté následně naměřili bezmála 1,4 promile alkoholu v dechu, má podle prvotního šetření na svědomí škodu za více než 15 tisíc korun.

Mladík, kterého policisté zadrželi, putoval do policejní cely. Ani tam se jeho pobyt neobešel bez komplikací. Opakovanými údery hlavou do vybavení cely se snažil domoci svého propuštění na svobodu. Přitom také napadl zakročujícího policistu a způsobil mu zranění.

Případ si převzali kriminalisté, kteří mladíkovi v těchto dnech sdělili obvinění z trestných činů násilí proti úřední osobě, poškození cizí věci a výtržnictví. V případě uznání viny hrozí obviněnému podle trestního zákoníku mimo jiné trest odnětí svobody na 6 měsíců až 6 let.

Velmi hrubým a nevybíravým způsobem se vůči policistům choval také 38letý řidič, kterého policisté kontrolovali v pondělí 17. února 2020 před půlnocí v Mohelnici. Muži, který se ze svého vozidla doslova vypotácel, se do dechové zkoušky moc nechtělo a dělal vše proto, aby se policistům míra jeho ovlivnění alkoholem na místě nepodařila zjistit. Když jej policisté vyzvali, aby se podrobil lékařskému vyšetření spojenému s odběrem krve, byl zásadně proti. Po provedené lustraci, při níž policisté zjistili, že má muž uložen také platný zákaz řízení všech motorových vozidel, jej zadrželi.

Během eskorty k lékařskému vyšetření před svým umístěním do policejní cely, ale také v nemocnici před zdravotnickým personálem a na policejní služebně, muž oba policisty častoval velmi hrubými a vulgárními výrazy a nadávkami. Přitom zejména policistovi, který zajišťoval jeho ostrahu, měl opakovaně vyhrožovat, že si může být stoprocentně jistý, že si zjistí jeho bydliště a společně s kamarády jej přijde zlikvidovat. Dále policistovi vyhrožoval zastřelením, náznakem rukou a prstů střelbu také demonstroval a řekl policistovi, že má štěstí, že u sebe v danou chvíli nemá svou zbraň.

Také v tomto případě si případ převzali kriminalisté, kteří muže obvinili hned ze dvou trestných činů, a to maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání a z trestného činu vyhrožování s cílem působit na úřední osobu. V případě prokázání viny a odsouzení hrozí muži za uvedené činy mimo jiné až tříletý trest odnětí svobody.

por. Mgr. Jiřina Vybíhalová
20. února 2020

Odkazy do noveho okna

poškozená vozidla

poškozená vozidla 

Detailní náhled

poškozená vozidla

poškozená vozidla 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem