Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

I na vodě se musí dodržovat pravidla

V průběhu minulého týdne se čeští policisté připojili ke společným kontrolám s názvem MACO SAFE WATERS. 

Nejen na silnicích jsou určená pravidla, ale i vůdci plavidel se musí na svých vodních cestách řídit zákonem. Jedná se o pravidla plavebního provozu na vodních cestách a ta se týkají nejen lodí, ale i plavců. Aby bylo na vodě bezpečně, dodržování těchto pravidel kontrolujeme. Jedna z kontrol, která vyplynula ze zasedání Rýnského HUB Aquapolu, proběhla v týdnu od 03. do 09. 04. 2023 s názvem MACO SAFE WATERS, které si kladou za cíl zvýšení bezpečnosti plavby. Kontrol se zúčastnili policisté poříčních oddělení Policie ČR Praha, Slapy, Nymburk a Ústí nad Labem. Na vybraných úsecích vodních cest Vltavy a Labe byly prováděny kontroly v součinnosti se Státní plavební správou ČR. V úseku vodní cesty Labe Pirna – Drážďany, byly kontroly prováděny ve spolupráci s Wasschutzpolizei SRN.

,,Naším cílem je především preventivně působit na všechny návštěvníky vodních ploch. Je nutné, aby si uvědomili, že loď lze přirovnat k vozidlu a plavec je na vodní ploše zranitelný stejně jako chodec na pozemní komunikaci. Proto ohleduplnost, tolerantnost a obezřetnost jsou velmi důležité. ´´ zmiňuje ředitel služby pořádkové policie plk. Petr Sehnoutka.

Počet kontrolních dnů

7

Počet provedených kontrol rekreačních plavidel

63

Počet provedených kontrol komerčních plavidel

14

Počet provedených kontrol vůdců plavidel

27

Počet provedených kontrol plavební dráhy

7

Počet provedených kontrol plavebních objektů

20

Počet zjištěných přestupků

3

*AQUAPOL je evropská struktura, sdružující policejní složky zabývající se kriminalitou a veřejným pořádkem na vodních plochách a v jejich okolí.

kpt. Hana Rubášová
tisková mluvčí PP ČR
12. dubna 2023

vytisknout  e-mailem