Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

I autosedačka je důležitá

VYŠKOVSKO: Policisté se tentokrát zaměřili na použití pásů a zádržných systémů. 

Ve dnech 8. a 9. března proběhla na Vyškovsku dopravně bezpečnostní akce, jejíž cílem byla kontrola, zda řidiči dodržují pravidla silničního zákona a to především, zda jsou při jízdě připoutáni bezpečnostním pásem. Nemalou váhu přikládali policisté skutečnosti, zda jsou převážené děti upoutané v dětských autosedačkách.

Dvě desítky policistů zkontrolovaly téměř stopadesát vozidel a vyřešily pětatřicet přestupků. Z toho sedm šoférů si nelámalo hlavu s bezpečnostními pásy a čtyři s autosedačkami svých dětí. Pět vozidel bylo ve špatném technickém stavu. U jednoho z řidičů prokázala dechová zkouška požití alkoholu. Tento přestupek oznámili strážci zákona správnímu orgánu. Ani chodci však nebyli bez chyby. V Rousínově šli hned dva přes přechod na červenou. Pokutován byl i třiadvacetiletý řidič renaultu, který má na svém kontě od léta minulého roku více jak dvacátý dopravní přestupek. Minulý měsíc to byla mimo jiné dětská autosedačka.

Podle zákona musí být dítě, které nedosáhlo výšky 150 cm nebo váhy 36 kg přepravováno ve vozidle, které je vybaveno zádržným systémem (tříbodové pásy), pouze za použití dětské autosedačky. Ta musí odpovídat hmotnosti a výšce dítěte.

Na závěr důvody, proč používat autosedačky a bezpečnostní pásy. I náraz v rychlosti 15 km/h může být pro dítě bez sedačky nebo pásů smrtelný. Proto je nutné poutat dítě i v obci nebo při jízdě na krátkou vzdálenost. Nezajištěné děti v autě umírají při nehodě sedmkrát častěji než děti připoutané. Proto je dobré obětovat pár sekund na správné připoutání vašeho dítěte.

por. Mgr. Alice Navrátilová, 10. března 2011

Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem