Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Hyenismus některých lidí nezná mezí

Podezřelá okradla ženu v bezvědomí ve chvíli, kdy jí záchranáři poskytovali první pomoc.  

Celý incident se odehrál již v polovině ledna krátce po půl druhé ráno na tramvajové zastávce I. P. Pavlova. Čtyřiatřicetiletá žena ten večer slavila úspěšné vykonání státních závěrečných zkoušek a právě vyčerpání ze stresu a požití, byť malého, množství alkoholu zapříčinilo to, že žena během cesty domů zkolabovala přímo na zastávce. Kolemjdoucí na místo ihned přivolali záchranáře, kteří se po příjezdu snažili ženu několik minut přivést k vědomí. To se jim bohužel na místě nedařilo, a proto jí naložili na nosítka s úmyslem ihned převést do nemocnice. Jejich práci jim ale ztížila jedna z přihlížejících. Ta totiž během toho, co záchranáři poskytovali první pomoc, využila chaotické situace a pacientce odcizila kabelku. Toho si ale naštěstí všiml přihlížející muž, který tuto ženu doběhl a odcizenou kabelku jí sebral. Ona sama se mu však vysmekla a utekla přes ulici do právě přijíždějící tramvaje. Muž pak kabelku předal záchranářům, kteří mohli konečně s pacientkou co nejrychleji vyrazit do nemocnice.
 
I přesto, že tento incident nikdo neoznámil, policisté o něm od začátku věděli. Celý průběh totiž pečlivě sledoval duchapřítomný operační důstojník prostřednictvím kamerového systému. Neváhal ani ve chvíli, kdy mu podezřelá zmizela v tramvaji ze záběru. V pozorování pokračoval i přes zastávku Karlovo náměstí, kde jí zahlédl uvnitř tramvaje, až do zastávky Odborů, kde vystoupila. Operační tam okamžitě poslal hlídku, která podezřelou ženu během pár vteřin vypátrala. Vzhledem k tomu, že nebyla schopna prokázat svou totožnost, byla předvedena na policejní služebnu. Policisté však k objasnění případu potřebovali výslechy zúčastněných osob, a proto podezřelou po zjištění totožnosti propustili, ovšem ke spolupráci přizvali kolegy z kriminální služby a vyšetřování.
 
Během dalších dnů pak na případu pracovali kriminalisté ze čtvrtého oddělení druhého policejního obvodu zabývající se zejména kapesními krádežemi. Těm se během následujících dvaceti dnů podařilo vyslechnout všechny důležité svědky, poškozenou a také opětovně vypátrat podezřelou. Kriminalisté tak mohli šestadvacetileté ženě sdělit podezření ze spáchání trestného činu krádeže. Vzhledem k bohaté trestní minulosti a také tomu, že je až do roku 2017 za krádeže v podmínce, jí v případě odsouzení hrozí až tříletý pobyt za mřížemi. V době, kdy ji kriminalisté zadrželi, figurovala také v celostátním pátrání jako hledaná, protože na ni soud vydal příkaz k zatčení.
 
Zde je nutno ocenit nejen práci pohotového operačního důstojníka, zasahující hlídky, a zkušených kriminalistů, ale také nelhostejnost přihlížejícího muže, který ukradenou kabelku vrátil bezmocné pacientce.
 
nprap. Bc. Iveta Martínková – 6. 2. 2015

vytisknout  e-mailem