Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Hurá na hory!

KRAJ - Je třeba se na cestu dobře připravit. 

Zima – někdo ji miluje, jiní ji nenávidí – ale že je na horách pohádkově, to vám potvrdí každý. Období jarních prázdnin je čas, kdy se lidé uchylují do horských chat či penzionů a nadšeně mění městskou džungli za zasněžené sjezdovky. Ještě než se ponoříte do snových představ zimní horské scenérie, je třeba se na cestu připravit a pamatovat na určitá pravidla bezpečného chování. Ne nadarmo se říká: „Připraveného nepřekvapíš!“.


Cestou, necestou… Ještě počkat!
                Stejně jako my obouváme teplé sněhule, nesmíme zapomenout obout i naše auto. Zimní pneumatiky na všech čtyřech kolech jsou samozřejmostí, občas se vyplatí k nim přidat i sněžné řetězy. Povinnou výbavu vozu raději zkontrolujte, zda-li máte vše v pořádku a vozidlo by mělo být každoročně na zimu dobře připraveno.
                Možná některé překvapím, ale na horách mrzne. Hodně! Proto chladící kapalinu i směs do odstřikovačů vyměňte za nemrznoucí variantu, do kufru schovejte také vlečné lano a baterky. Abyste se vyhnuli veškerým nepříjemnostem, do tašky, kterou nosíte vždy při sobě, přihoďte ještě rozmrazovač zámků. Nikdo nemá rád odstraňování námrazy a sněhu z auta. Můžete aktivně zapojit své ratolesti, vymyslete si například soutěž, kdo dříve oškrábe své okénko. Oni budou mít o zábavu postaráno a vy se tolik nenadřete – je to výhra pro obě strany. Ale musíte být samozřejmě nenápadní, jinak váš záměr prokouknou! Abyste si při tom nezničili kreditní karty, sežeňte si do auta škrabku na led, smetáček na sníh a lopatku.
                Svačina na cestu je povinností, odhaduji to na smažené řízky s chlebem. A že jste toho udělali až moc? Protentokrát to není vůbec na škodu, nakupte si ještě nějaké to pití navíc, pro případ, že byste někde uvízli. Pro stejné situace si raději vždy udržujte alespoň polovinu nádrže plnou.


Už tam budem?!
                Teď jde všechna sranda stranou, při jízdě je nutné dbát veškeré opatrnosti. Před tím, než se vydáte do své cílové destinace, zjistěte si průjezdnost trasy a zda-li jsou vozovky sjízdné. Pokud nejsou teploty v mínusu, je možné, že se v ranních a večerních hodinách objeví mlha. Ačkoliv je zákonem upravené, že v tomto počasí musí chodci mimo obec nosit reflexní prvky, mnohdy tomu tak nebývá, proto počítejte, že můžete na některého „narazit“. Řiďte opatrně a přizpůsobte jízdu povětrnostním podmínkám, v případech mokré nebo namrzlé vozovky si udržujte odstup od vozidla před vámi.
                Pokud je zábava ve vozidle v plném proudu, řidiče z ní raději vynechte a neprovádějte nic, co by ho mohlo od jízdy vyrušit. Nevěnování se řízení je totiž jedna z nejčastějších příčin dopravních nehod. Navíc v období jarních prázdnin bude na horských silnicích pěkně těsno, proto pevné nervy!


Tak už – konečně!
                Jsme na místě – vysedávání máme plné zuby, zásoby jídla došly a samozřejmě se chce všem na záchod. Najít místo k zaparkování je zcela nemožné, i tak raději hledejte s rozvahou. Parkování u stromů, vysokých sloupů a podobných objektů je nebezpečné z toho důvodu, že by se mohly v silném větru zřítit na auto a bude po dovolené. Ani mít auto umístěné přímo pod střechou se nevyplácí, mohlo by zapadnout spadlým sněhem.
V autě by neměly žádné věci zůstávat, alespoň ne všem na očích. Stejně tak nenechávejte své cennosti bez dozoru, o sezónu se v přeplněných lyžařských střediscích zlodějům daří až moc dobře...


Všichni na horách sešli jsme se zas, pro zloděje výdělečný nastává to čas!


Tak ať to sviští!
                Na sjezdovce je kvalitní sníh, slunce nám pálí do zad a vítr zase ošlehává naše tváře. Nejsme tu však sami, proto myslete na bezpečnost svojí i ostatních lyžařů.



nprap. Bc. Lucie Kostečková

tisková mluvčí P ČR

5. února 2019

Odkazy do noveho okna

lyž. desatero

lyž. desatero 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem