Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Hrozí mu až osm let

LIBEREC – Cizí občanský průkaz a platební kartu zneužil ve svůj prospěch. 

Od konce října do počátku prosince loňského roku se v devadesáti případech pokusil muž z Jablonecka sjednat půjčky na cizí doklady. V deseti případech se mu to i povedlo.

30letý muž využil cizího dokladu totožnosti k tomu, že si sjednal u několika bankovních institutů půjčky. Finanční hotovost mu byla následně zaslána na bankovní účet vytvořený právě na jméno uvedené na dokladu totožnosti. Jednalo se o deset takto uzavřených smluv, při nichž byly vyplaceny desítky tisíc korun.
Jakmile se právoplatný majitel dokladu totožnosti dozvěděl, že na jeho jméno byly smlouvy uzavírány, okamžitě nahlásil patřičným úřadům zneužití svého dokladu a jeho platnost zablokoval. Do doby, než k nahlášení dokladu jako ztraceného došlo, podařilo se 30letému muži získat téměř padesát tisíc korun.

Ve svém jednání však 30letý muž pokračoval. V dalších bezmála osmi desítkách případů, žádal finanční instituty o sjednání půjček o objemu přes šest set tisíc korun. Tyto prostředky mu však vyplaceny nebyly.

Dalších deset případů, kterých se dopustil, bylo poněkud odlišnějších. K nákupům na internetu použil platební kartu jiné osoby. Samozřejmě bez jejího vědomí. Majitel si platební kartu však včas zablokoval, a tak se neuskutečnily obchody v hodnotě přes dvacet tisíc korun. 

Poté, co se poškození obrátili na muže zákona, vydalo Státní zastupitelství souhlas se zadržením 30letého muže. Současně bylo po „nenechavci“ vyhlášeno celostátní pátrání. Okamžitě po svém zadržení putoval do policejní cely. Po její návštěvě zahájil policejní komisař jeho trestní stíhání jako obviněného ze spáchání hned několika přečinů. Za přečin neoprávněné nakládání s osobními údaji, přečin podvod, přečinu krádež ve stádiu pokusu, přečin neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku a zločin podvod ve stádiu pokusu, mu tak v případě odsouzení může hrozit trest odnětí svobody na dvě léta až osm let.

15. listopadu 2018
por. Bc. Vojtěch Robovský
KŘP Libereckého kraje, tiskový mluvčí

vytisknout  e-mailem