Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hrozba otrávením vody – návrh na obžalobu

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (NCOZ) v uplynulých dnech navrhli podat obžalobu na osmadvacetiletého muže, který měl hrozit otrávením pitné vody v České republice. 

Obviněný občan České republiky měl v srpnu 2020 z věznice, ve které vykonával trest odnětí svobody, rozeslat několik dopisů záměrně napsaných nesprávnou stylistikou a s pravopisnými chybami, aby vyvolal dojem, že autorem je cizinec.
      
Podstatou jednoho dopisu bylo sdělení, že do určitého časového horizontu má dojít k propuštění mužů a žen ze všech českých věznic, jejichž příjmení začínají konkrétními pěti písmeny (počáteční písmeno příjmení obviněného muže bylo uvedeno mezi písmeny). Dalším požadavkem mělo být předání hotovosti 10 milionů Kč v neoznačených bankovkách, na konkrétním místě a v konkrétním čase. Pokud by požadavkům nebylo vyhověno, mělo dojít k otravě pitné vody v šesti neupřesněných českých městech.
  
Dopisy byly zaslány orgánům veřejné moci a sdělovacím prostředkům.
    
Muž se ke své činnosti doznal a jako důvod svého jednání uvedl osobní a rodinné problémy. K činu měl být inspirován televizním seriálem.

Muž je stíhán pro trestné činy „vyhrožování teroristickým trestným činem“ a „šíření poplašné zprávy“. V případě pravomocného rozsudku mu hrozí trest odnětí svobody až na 12 let. Obviněný v současné době vykonává trest odnětí svobody pro jinou trestnou činnost.
   
Spisový materiál s návrhem na podání obžaloby již byl předán dozorujícímu státnímu zástupci Vrchního státního zastupitelství v Praze.


plk. Mgr. Jaroslav Ibehej
NCOZ SKPV
22. června 2021

vytisknout  e-mailem