Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Hromadná srážka zastavila R1

Nedlouho před polednem došlo k několika dopravním nehodám, které paralyzovaly Pražský okruh. 

K první dopravní nehodě osmi nákladních a osobních aut došlo nedlouho před tři čtvrtě na jedenáct dopoledne na sedmnáctém kilometru R1. A pak už šlo vše ráz na ráz. Nedlouho před půl dvanáctou pak dorazila na operační středisko informace o řetězové hromadné srážce cirka padesáti vozidel. Na místo okamžitě vyjeli jak policisté oddělení řízení dopravy k označení místa události a provedení odklonů dopravy, tak nehodáři ke zpracování celé řady dopravních nehod. Přítomny byly samozřejmě také ostatní složky integrovaného záchranného systému. Záchranáři kvůli šesti osobám, které při nehodách utrpěly zranění, hasiči pak k odstranění následků jednotlivých dopravních nehod v podobě úniku pohonných a provozních kapalin.
 
S ohledem na rozsah celé události vyjela na místo hned desítka výjezdových skupin oddělení dopravních nehod, které po několik hodin zpracovávaly desítky dílčích karambolů, ke kterým během řetězové srážky došlo.
 
Další policisté dopravní služby pak prováděli odklony dopravy. V prvopočátku na jednotlivých výjezdech z Pražského okruh, konkrétně na ulici k Barrandovu, ulici Strakonickou a na Vestec. S ohledem na značnou kumulaci vozidel ale bylo nutné přistoupit k nejrazantnějšímu možnému opatření, tedy úplné uzávěře Pražského okruhu ve směru k D5. Nákladní doprava byla v tu chvíli zastavena zcela, osobní byla odkláněna po D1 na Jižní spojku a Radlickou ulicí k D5. Toto opatření trvalo několik desítek minut. Následně se Pražský okruh otevřel pro všechny typy vozidel, kdy místo události řidiči objížděli ulicí K Barrandovu a K Austisu. Na R1 se pak vraceli exitem Ořech.
 
Přibližně deset minut po šestnácté hodině došlo k úplnému znovu zprovoznění Pražského okruhu ve směru k D5, což znamená, že dokumentace dopravních nehod a odstraňování jejich následků trvalo „pouze“ necelých pět hodin. Vezmeme-li v potaz, že se událost týkala přibližně padesátky vozidel, jde o čas velice krátký.
 
Za zmínku také stojí, že po dobu řešení vyvstalé situace byly pro zúčastněné přistaveny dva evakuační autobusy. V těch jsme posádkám vozidel, které se přišly schovat před silným poryvem větru a celkovým nečasem, podávali horký čaj.
 
por. Mgr. Tomáš Hulan 8. 2. 2015

vytisknout  e-mailem