Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Hříšníci za volantem

KLADENSKO – Muži pod vlivem alkoholu, žena pod vlivem drog. 

V pondělí 15. července 2019 ve večerních hodinách zjistili policisté v ulicích města Kladna tři řidiče, kteří usedli za volant pod vlivem návykové látky.

První vozidlo, které se rozhodli zkontrolovat před osmou hodinou policisté Obvodního oddělení Kladno – Kročehlavy, byl osobní automobil Škoda Octavia a zastavili ho v ulici Na Valmetce. Dvaadvacetiletá řidička po předložení všech potřebných dokladů byla vyzvána, aby se podrobila testu na drogy. Ten byl pozitivní na látku Cannabis. Poté řidička vyzvána k lékařskému vyšetření s odběrem biologického materiálu, což odmítla. Věc je projednávána jako přestupek v dopravě a bude k řešení postoupena na Magistrát města Kladna.

Druhého hříšníka zastavila prvosledová hlídka před desátou hodinou v Kladně v ulici Smečenská při vyjíždění od čerpací stanice. Na třiačtyřicetiletého řidiče Peugeotu 306 upozornila operačního důstojníka voláním na linku 158 právě obsluha čerpací stanice, když na první pohled zjistila, že muž je pod vlivem alkoholu. To následně potvrdila i dechová zkouška. Displej přístroje ukázal hodnoty 2,58 a 2,61 promile alkoholu. Muž navíc neustále opakoval, že se musí vrátit domů a bylo zde nebezpečí, že neuposlechne výzvy policistů, kteří mu zadrželi řidičský průkaz a zakázali další jízdu, proto putoval do policejní cely. Během prohlídky byla u zadrženého nalezena sklenička s víčkem, ve které byla rostlinná látka, neznámého původu. Případ je prošetřován jako přečin ohrožení pod vlivem návykové látky, za což mu hrozí trest odnětí svobody až na jeden rok.

Posledního hříšníka zastavila před jedenáctou hodinou v Kladně v Arménské ulici hlídka městských strážníků. Devětatřicetiletý řidič jedoucí ve vozidle Nissan Juke byl také pod vlivem alkoholu. Dechová zkouška byla pozitivní s hodnotami 0,88 a 0,84 promile. Na místo přivolaní policisté zadrželi muži řidičské oprávnění a věc je řešena jako přestupek a bude opět postoupena na Magistrát města Kladna.

Jak na řidiče působí alkohol

Působení alkoholu na lidský organizmus je vždy do značné míry individuální, u každého jedince má jinou intenzitu a rozdílný průběh. Odvíjí se především od druhu a množství požitého alkoholu, tělesné váhy jedince i jeho celkového zdravotního či psychického stavu. Přesto však existují pro účinky alkoholu společné znaky. Většina studií a výzkumů se shoduje na závěru, že požití i malého množství alkoholu prokazatelně negativně ovlivňuje psychický i fyzický stav každého jedince. Dochází k zpomalení rychlosti jeho reakcí, narušení schopnosti úsudku a rozhodování, porušení koordinace pohybů.

Po bezprostředním požití alkoholu dochází k nástupu euforie, odstraňují se psychické zábrany, zvyšuje se sebevědomí a naopak ustupuje pocit odpovědnosti. Alkohol má přímý vliv na tzv. mozkovou kůru, ve které se nacházejí centra, kde máme uložen hodnotový systém. Hodnotový systém lze velice zjednodušeně považovat za jakousi pomyslnou „pojistku“, která ve střízlivém stavu brání nestandardním projevům psychiky. Po intoxikaci alkoholem je však mozková kůra „odpojena“, laicky řečeno nastává „porušení spojení mezi tělem a myslí“. Důsledkem je snížena sebekontrola, utlumené myšlení a zvýšena náchylnost k agresivitě a pudovosti. Dále je značně zpomaleno zpracování vizuálních i sluchových vjemů.

V důsledku ovlivnění alkoholem také dochází k zhoršení, či při vyšších hladině alkoholu v krvi i úplné ztrátě pozornosti. Přímým následkem je prodloužení reakční doby řidiče. V neposlední řadě je nutné připomenout zkreslené smyslové vnímání, zúžení a deformaci zorného pole (včetně periferního vidění) respektive tzv. tunelové vidění. Popsané důsledky ovlivnění alkoholem jasně dokazují, že požívání alkoholických nápojů je jednoznačně neslučitelné s řízením motorového vozidla. Mnoho účastníků silničního provozu si to zřejmě neuvědomuje, ale tento závěr je platný i pro řidiče nemotorových vozidel, tedy: cyklisty, jezdce na zvířatech a vozky.

Samotnou kapitolou jsou chodci, na které bohužel v tomto ohledu zákon č. 361/2000 Sb. stále zapomíná. Nicméně i chodci jsou plnohodnotnými účastníky silničního provozu, kteří taktéž nesmějí ostatní účastník „ohrozit ani omezit“. Proto by neměli zapomínat na povinnosti nosit reflexní prvky při pohybu mimo obec. Odraz kužele světla od reflexní pásky při podroušené cestě domů, může být tím posledním mezičlánkem, mezi řidičem vozidla a zraněním neslučitelným se životem! 

Jak na řidiče působí omamné a psychotropní látky (tzv. „jiné návykové látky)

Podle expertů na problematiku drogových závislostí mají návykové a psychotropní látky různé, mnohdy protichůdné účinky. I zde jednoznačně platí, že působení těchto látek je značně individuální. U každého jedince má jinou intenzitu a rozdílný průběh. Přesto jsou zmiňovány například motorické poruchy, poruchy koncentrace a pozornosti, prodloužení reakčního času, zhoršená schopnost vnímání červené barvy a signálních světel, zvýšená citlivost na oslnění, neklid, roztěkanost, nervozita a podrážděnost, agresivita, snížená schopnost soustředění. Reakce na vnější podněty jsou opožděné a neadekvátní. Stimulační drogy, například pervitin, v první fázi své účinnosti navozují energii a oddalují únavu. Po určité době však dochází k prudkému poklesu aktivity, nastupuje ospalost a netečnost.

Při řízení vozidla se následně tyto stavy zhmotňují do podoby rizikové jízdy ve vysoké rychlosti bez zábran, přecenění vlastních řidičských schopností, vybočování z jízdního pruhu i pozemní komunikace apod. Halucinogeny navíc způsobují změněný stav vědomí,  halucinace jsou ve stavu ovlivnění drogou konkrétní vjemy zrakové i sluchové“.

Výzkumy uvádějí, že marihuana zvyšuje riziko nehody téměř dvojnásobně, narkotika trojnásobně a antidepresiva téměř pětinásobně. Řidič pod vlivem alkoholu a současně drog ovšem představuje více než třiadvacetkrát větší riziko vzniku fatální dopravní nehody.

nprap. Michaela Nováková
tisková mluvčí
P ČR Kladno
17. července 2019

vytisknout  e-mailem