Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Hrdinové s lidskou tváří

JABLONECKO – Zadržený pachatel před útokem stihl ještě krást. 

Znáte ten nepříjemný pocit, že máte někoho za zády? Bohužel tentýž pocit měla i 41letá žena z Jablonecka, když se v časných ranních hodinách vracela z oslavy. Záhy pochopila, že nezůstalo jen u pocitu, ba naopak. Kroky, které slyšela, nasvědčovaly, že se jedná o holou realitu. V tu chvíli se vedle ní, jako přízrak zjevil muž s kapucí na hlavě, který k její osobě překotně mluvil a divoce gestikuloval.  Ačkoliv se snažila na něj nereflektovat a odmítavě mu sdělovala, že se s ním nechce bavit, nedal se jejím odporem odradit. Naopak, o to více stupňoval svou urputnost a neodradily jej ani ženiny slzy. Ačkoliv přidala do kroku, byl jí v patách, jako stín. A náhle, pod rouškou klidného nočního města jí v nestřeženém okamžiku pevně chytil, překryl ústa a odtáhl do prostor zastávky. Vyděšená žena se ještě z posledních sil snažila bojovat, ale pevné sevření útočníka bylo silnější. Sdělila mu, ať si vezme, co chce, ale aby ji nechal být. A jak řekla, tak i učinil.

I přesto, že byla žena v šoku a strachy se jí svíralo hrdlo, podařilo se několikrát z plných plic zakřičet o pomoc. Ani netušila, jak blízko se nachází její „andělé strážní“. Otřesena celou situací náhle ucítila, jak pachatelovo sevření povolilo a vzápětí se dal na útěk. V tu chvíli mu však již byly v patách dva duchapřítomní muži, kteří zaslechli ženino volání o pomoc. Nečekali ani minutu a rozhodli se jednat. Zatímco jeden za pachatelem utíkal, druhý jej pronásledoval vozidlem. Tito odvážlivci utvořili past, ze které již nebylo úniku. Na svém zátylku ucítil pevné sevření rukou a nad záškodníkem se v tu chvíli pomyslně uzavřela hladina.

Ani samotní policisté, ani sami hrdinové však v danou chvíli netušili, že muž, který před nimi stojí toho má na svědomí mnohem víc. Následující den, kdy již mohl zpytovat svědomí v policejní cele, kriminalisté zjistili, že před samotným činem loupeže se ještě stihl vloupat do jednoho z hotelů, kde svým jednáním způsobil škodu za více jak třicet tisíc korun. Důkazní prostředky, které kriminalisté za poměrně krátký časový úsek nashromáždili, stačily na to, aby mu vyšetřovatel sdělil obvinění ze spáchání zločinu loupeže, přečinů krádeže a poškození cizí věci. Soud následně akceptoval návrh státního zástupce na vzetí obviněného do vazby, kde výtečník prožije nejen vánoční svátky. V případě odsouzení tomuto recidivistovi hrozí trest odnětí svobody v trvání až 10 let.

Přejeme všem lidem dobré vůle, aby se nejen o vánočních svátcích, ale i v nadcházejícím roce nestali terčem útoku osob, které s nimi mají nekalé úmysly. Buďte na sebe opatrní, zůstávejte obezřetní a především nebuďte lhostejní k osudu druhých. Nezapomeňte, že „modří andělé“ mají linku 158 a svá ochranná křídla jsou vždy připraveni použít.

22.12.2021
nprap. Adéla Fialová (Maňasová)
Oddělení tisku a prevence KŘP Libereckého kraje

vytisknout  e-mailem