Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Hřbitovy: zlodějům není nic cizí

ZLÍNSKO: Pachatelé se nevyhýbají ani pietním místům. 

Policie ČR každoročně vyšetřuje několik případů, které se stanou na hřbitovech. Vesměs se jedná o krádeže věcí, které pachatelé mohou zpeněžit. Většinou se o tom dovídáme v době, kdy lidé hojněji navštěvují hřbitovy, například právě v období Dušiček. Podobných případů naštěstí není mnoho. Například letos nám v době uctívání svátku Památka zesnulých nahlásili krádež pouze dva lidé. Oba zjistili, že jim někdo ukradl urny na hřbitově v Malenovicích.
Policisté teď pátrají po pachatelích, kteří ukradli celkem tři měděné urny ze zmíněného hřbitova. Škodu majitelé vyčíslili dohromady na šest tisíc korun.
Už v srpnu nám oznámila žena krádež čtyřiceticentimetrového mosazného kříže na hřbitově ve Fryštáku. Ve stejné době se odtud ztratila i písmena z barevných kovů z poklopu jiné hrobky.
Krádeže na pietních místech jsou sice sporadické, nicméně velmi citlivé. Finanční škody obyčejně nedosahují horentních částek. Horší je psychická újma příbuzných, kteří přijdou o pozůstatky svých blízkých. Proto policie věnuje hřbitovům pozornost a ve vybraných obdobích zde pořádá preventivní akce. Tím se podařilo snížit počet krádeží předmětů a ničení hrobů na minimum.
Výsledky nesou i naše kontroly u výkupen barevných kovů. Právě u jedné z nich jsme letos v březnu zadrželi muže, který tam odnášel kříž, lucerny, kovové vázy, urnu, kovový ornament a další předměty, které evidentně ukradl na hřbitově. Muže jsme obvinili z krádeže, za což mu hrozí až dvouleté vězení.

 

3. listopadu 2011, mjr. Ing. Jana Bartíková

vytisknout  e-mailem