Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hranická propast 2009

Poslední zářijový den se téměř stovka účastníků k Hranické propasti sjížděla od ranních hodin na součinnostní cvičení. Jeho hlavním cílem bylo prověřit připravenost záchranářů integrovaného záchranného systému a Armády ČR při rozsáhlé záchranné potápěčské a transportně-vyprošťovací akci.  

Součinnostní cvičení prověřilo připravenost záchranářů

 Více jak čtyři desítky let provádějí členové České speleologické společnosti v  Hranické propasti průzkumnou a výzkumnou činnost zaměřenou na objevování nových prostor a mapování prostor již objevených. V posledních deseti letech se díky novým technickým a technologickým možnostem ve vývoji potápěčské techniky neustále posouvají hranice lidských možností. Při průzkumu a výzkumu Hranické propasti se speleo-potápěči dostávají do stále větších hloubek. S tímto jevem je spojeno i zvýšené riziko možnosti nehody spojené s potápěním na této lokalitě.

 
Cvičení policistů, hasičů, báňských záchranářů, speleo-záchranářů a armády si dalo mimo jiné za cíl poukázat na  rizika spojená se záchrannou speleo-potápěčskou akcí v této  lokalitě. Aby se prověřily veškeré možnosti spolupráce mezi všemi zúčastněnými složkami, byla součástí cvičení simulace možné krizové situace, která může nastat při záchranné speleo-potápěčské akci v  této lokalitě.
 
A jak cvičení probíhalo? Po šesté hodině ranní přijíždějí k Hranické propasti speleopotápěči. Transportují potápěčský materiál na plošiny u Jezírka, připravují se na ponor a mizí pod hladinou zelení pokrytého jezírka. Na jejich vynoření se čeká marně. Vedoucí akce proto po uplynutí mezního času ponoru posílá do vody dva jistící speleopotápěče. Na tísňovou linku 112 oznamuje vznik krizové situace. Jeden z jisticích potápěčů se vynořuje s informací, že v Suché rotundě jsou dva zranění muži – jeden je přiotráven oxidem uhličitým a druhý si zlomil nohu. Kolega zůstal dole a dohlíží na zdravotní stav zraněných.
 
Operátoři na lince 112 začínají organizovat obvyklou mašinérii. Na místo jako první přijíždějí policisté z obvodního oddělení v Hranicích. Zjišťují podrobnosti o vzniklé události, zajišťují okolí vstupu policejní páskou, zajišťují příjezdovou komunikaci a vytyčují prostor pro parkování techniky, přistávací prostor pro policejní vrtulník. Hasiči Olomouckého kraje po příjezdu budují řídicí centrum – štáb akce, připravují mobilní hyperbarickou komoru do pohotovostního režimu. Další připravují transportní trasu k plošinám u Jezírka. Kolem desáté je na místě i výjezdová skupina policejních potápěčů z Brna. Další potřebný materiál snášejí do hlubin propasti, instalují sondy podvodních komunikací, první tři provádějí ponor do Suché rotundy. Následují ponory dalších potápěčů a lékaře, transport zdravotnického materiálu ke zraněným speleopotápěčům. Jsou ošetřeni a stabilizováni. Na místě jsou už i speleozáchranáři a asistují lékaři při transportu materiálu. Druhou mobilní hyperbarickou komoru přivážejí a uvádějí do pohotovostního režimu báňští záchranáři z Ostravy. Před polednem jsou na místě události i vojáci z Vyškova a hasiči ze Záchranného útvaru Hasičského záchranného sboru ČR.
 
Schází se štáb, vytváří plán spojení, všichni zúčastnění jsou informování o dosavadním průběhu akce a stavu. Krátce poté záchranáři zahajují přípravu na transport postižených speleopotápěčů do prostor plošin u Jezírka. Instalují fixní horolezecké lano mezi plošinou, deko-stanem a dekompresním žebříkem. Instalované vytahovací lano s kladkami bude sloužit na vytažení nosítek s postiženými speleopotápěči z prostor od deko-stanu. Policejní potápěči se přesunují s  potápěčským materiálem po kompletaci výstroje do Suché rotundy. Transportují prvního zraněného do deko-stanu, připevňují jej do nosítek a vytahují na hladinu Jezírka u plošin. Objevují se krátce po sedmnácté hodině. Zraněného přebírá záchranná služba, lékař rozhoduje o transportu sanitkou do zdravotnického zařízení.
Zhruba po hodině se nad hladinou vynořuje i druhý postižený. Ihned po kontrole lékařem si ho přebírá lezecké družstvo báňských záchranářů. Vynášejí jej k ohlubni propasti, kde na něho čekají pracovníci záchranné služby. Ti jej uloží do policejního vrtulníku, který po chvíli vzlétne k transportu. Cvičení ještě nekonči. Jeden z potápěčů hlásí poruchu potápěčské výstroje, musí provést zrychlený výstup. Po vynoření se u něj projeví svalově-kloubní forma dekompresní nemoci. Je vytažen na plošinu, odstrojen, lezecké družstvo záchranného útvaru hasičů jej transportuje k ohlubni a následně je umístěn v hyperbarické komoře.  Začíná se rychle stmívat. Připravené reflektory již nejsou zapotřebí. Velitel dává pokyn k ukončení cvičení. Na první pohled se zdá, že vše proběhlo hladce.
 
 
Zda-li tomu tak bylo skutečně a co cvičení přineslo, se ukáže za nějakou dobu. Všechny zúčastněné složky zpracují podklady ze svého podhledu. Ty budou vyhodnoceny a budou sloužit k vytvoření standardních operačních postupů pro Hranickou propast včetně rizik spojených s potápěním v této lokalitě a vytvoření standardních operačních postupů pro akce podobného charakteru. Na základě získaných poznatků bude vytvořena šablona pro obdobné záchranné akce.
 
Již nyní se dá říci, že byly prakticky prověřeny veškeré možnosti spolupráce mezi všemi zúčastněnými složkami, stejně jako způsoby řízení a vedení dvou typů záchranných akcí, tj. potápěčské akce a transportně-vyprošťovací akce včetně prověření technicko-materiálních možností. Účastníci součinnostního cvičení si mohli vyzkoušet a otestovat možnosti variability a kombinace technických prostředků, výstrojních a materiálních součástek i prakticky prověřit profesní možnosti a dovednosti a možnosti spolupráce všech složek při plnění specifických úkolů.
 
Cvičení tohoto rozsahu s tímto námětem se v naší republice uskutečnilo poprvé. Jeho garantem a pořadatelem byl odbor speciálních potápěčských činností a výcviku ředitelství služby pořádkové policie Policejního prezidia ČR.
 
Text a foto:
 
Kpt. PhDr. Dagmar Bednarčíková
 
Reportáž z Hranické propasti můžete shlédnout na hasičské televizi "Cvičení složek IZS a Armády ČR".
 
Přímé odkazy
http://www.hasici150.tv/cz/Zaznam/7/
v případě problému se spuštěním ( můžete mít špatně nainstalovány kodeky)
alternativa
http://www.hasici150.tv/cz/Videogalerie/16/

něco málo fotek
http://www.hasici150.tv/cz/Fotogalerie/6/

 
 
 
 
 
 
Odkazy do noveho okna

Hranická propast - 2

Hranická propast - 2 

Detailní náhled

Hranická propast - 3

Hranická propast - 3 

Detailní náhled

Hranická propast - 4

Hranická propast - 4 

Detailní náhled

Hranická propast - 5

Hranická propast - 5 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem