Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Hrádečtí policisté zadrželi ženu s plnou taškou léků určených k výrobě pervitinu

LIBERECKO - Dne 17. dubna 2020 provedli hrádečtí policisté v Oldřichově na Hranicích v noční době kontrolu vozidla Mitshubishi. Spolujezdkyně u sebe měla plnou tašku léků sloužících k výrobě pervitinu. 

1
Liberečtí kriminalisté zahájili v uplynulých dnech trestní stíhání 45leté ženy z Chomutovska pro zvlášť závažný zločin "výroba a držení předmětu k nedovolené výrobě omamné a psychotropní látky a jedu". 

Uplynulý pátek 17. dubna 2020 vykonávala hlídka z obvodního oddělení Hrádek nad Nisou v součinnosti s Celní správou Libereckého kraje dohled nad ochranou státních hranic. Krátce před jednou hodinou ranní spatřili policisté vozidlo, které projíždělo obcí Oldřichov na Hranicích směrem ke státní hranici. Totéž vozidlo na sebe upozornilo, když kolem půl druhé hodiny ranní projíždělo v opačeném směru, tedy od státních hranic. Policisté pojali podezření, že by se mohlo jednat o vozidlo, které přepravuje drogy. Policisté se rozhodli vozidlo Mitsubishi zkontrolovat. Ve vozidle cestoval muž a jako spolujezdkyně žena. 

Hlídka vyzvala řidiče, aby policistům předložil doklady potřebné k řízení a provozu motorového vozidla a dále ženu, aby předložila ke kontrole svá příruční zavazadla. V tuto chvíli se potvrdilo, že domněka policistů o převozu omamných a psychotropních látek byla správná. V tašce se nacházely dva igelitové pytlíky s obsahem tablet bílé barvy. Tablety byly ve vyloupaném stavu bez originálního balení. Jak se později ukázalo, jednalo se o léky Cirrus, které obsahují látku pseudoefedrin sloužící k výrobě pervitinu. Celkem se jednalo o 1900 gramů tablet, více jak 5000 kusů. Z uvedeného množství by se dle kriminalistů dalo připravit přibližně 354 gramů drogy pervitin. Na dotaz policistů, co dělají v uvedenou dobu pobliž hranic, sdělili, že hledali kamarádku. Jako výmluvu k tašce plné léků žena uvedla, že jí našla ležet u lesa. 

Řidiče policisté podrobili orientačnímu testu na drogy pomocí testu DrugWipe 5SP, jehož výsledek byl pozitivní na pervitin a marihuanu. Policisté mu zakázali další jízdu a zadrželi mu řidičský průkaz. Ve vozidle se žádné další prekurzory, tj. látky určené k výrobě drog a ani další drogy již nenacházely. Oba pasažéři skončili na obvodním oddělení v Hrádku nad Nisou. Jednání řidiče, tj. řízení motorového vozidla pod vlivem návykové látky řeší hrádečtí policisté jako přestupkové jednání. Žena skončila v policejní cele a následně si vyslechla obvinění ze spáchání zvlášť závažného zločinu "výroba a držení předmětu k nedovolené výrobě omamné a psychotropní látky a jedu".

Pětačtyřicetiletá žena má již za sebou trestní minulost, kdy si odpykávala nepodmíněný trest za majetkovou trestnou činnost a také byla ze strany Policie ČR opakovaně prověřována pro trestnou činnost související s návykovými látkami a majetkovou trestnou činnost. Jedná se také o uživatelku drog. S ohledem na zajištěné množství prekurzoru nyní hrozí ženě trest odnětí svobody na dvě léta až deset let. Trestní stíhání probíhá na svobodě.


24. 4. 2020
kpt. Bc. Vladimíra Šrýtrová
koordinátorka prevence KŘP Libereckého kraje 

Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem