Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Hrad žije první pomocí, Kuzma

Policisté vyhráli soutěž "hrad žije první pomocí" a podzimní kurz KUZMY začal. 

Policisté na hradě
Policisté ze speciální pořádkové jednotky zvítězili na hradě.

1. HRAD 1 místo.JPG1. HRAD 1 místo.JPG
První zářijovou neděli se konal 7. ročník soutěže „Hrad žije první pomocí“. Soutěž organizoval Záchranný tým Českého červeného kříže Ostrava na tradičním místě, a to v prostorách a přilehlém okolí Slezskoostravského hradu. Jednalo se o soutěž tří členných družstev nezdravotnických složek integrovaného záchranného systému v poskytování první pomoci. Na deseti stanovištích, která simulovala reálné situace, se vystřídalo třináct soutěžních týmů. Při řešení modelových situací se hodnotila spolupráce týmu, metodika a samotné ošetření. Modelové situace simulovaly např. srážku cyklistek, bodnutí vosou s alergickou reakcí, pád ze žebříku, „zapíjení svobody“ třech dívek s následnou hádkou apod. Tři týmy ze speciální pořádkové jednotky krajského ředitelství reprezentovaly Policii České republiky. A jako skoro pravidelně v soutěži naši policisté nezaváhali a zvítězili. Za celou dobu trvání soutěží si takto připsali šesté prvenství. O další prvenství v rámci individuální soutěže se postaral prap. Michal Kohut, který nejlépe provedl resuscitaci člověka. Další týmy speciální pořádkové jednotky se umístily na druhém a patém místě.


Zahájení podzimního kurzu
Ostravští policisté zahájili dvanáctý běh kurzu KUZMA – kurzu zodpovědného majitele městského psa.
3. kuzma.jpg3. kuzma.jpg
Od středy 10. září 2014 do 12. listopadu 2014 se budou scházet jednou týdně mladí psovodi v policejním sportovním areálu, aby své čtyřnohé miláčky naučili zejména poslušnosti. Kurz již šestým rokem vedou zkušení policejní psovodi. Nápomocní jsou jim také absolventi z minulých běhů, kteří pomáhají nováčkům překonat ostych při komunikaci s policisty. Někteří jsou kurzu věrni od samého počátku od roku 2009, tudíž dovedou také poskytnout dobrou radu.
Již tradičně úvodního slova se ujal instruktor kpt. Mgr. Radek Červenka. Nováčkům osvětlil celý průběh kurzu. Práci, která je bude čekat s pejsky, tak aby došlo k perfektní souhře mezi nimi a psy. Zdůraznil také, jak je důležité umět pracovat s hlasem, dávat správné povely a hlavně dodržovat důslednost při jejich plnění.
Závěr první hodiny patřil ukázce základní poslušnosti služebního psa. Zde se předvedl další z instruktorů prap. Jan Sommer s Gallou. Úvodní ukázky, již nejsou „výsadou“ pouze policejních psovodů, ale i asistentů. Další ukázka patřila Klárce a Jackii a následně i celé skupince asistentů. Nováčci odcházeli z první lekce nadšení a namotivováni, že vše se svým psem zvládnout.
Další kurz máme v plánu zahájit opět na jaře roku 2015 a už nyní máme v evidenci další zájemce.
 

por. Mgr. Kateřina Špoková
komisař

vytisknout  e-mailem