Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Hračky pro dětské oběti

KRAJ - Středočeští policisté převzali od vězňů z Karviné hračky pro dětské oběti trestných činů a jiných závažných událostí. 

V rámci spolupráce mezi policií Středočeského kraje a Věznicí Karviná vyrobili odsouzení látkové andílky, kočičky a sluníčka pro práci s dětskými obětmi trestných činů nebo jiných  závažných událostí. Tyto hračky jsou důležitou pomůckou pracovníků krizové intervence, kteří při takovýchto situacích poskytují obětem a pozůstalým první psychickou pomoc.

Tým krizové intervence ve Středočeském kraji je v současné době tvořen celkem devíti policisty. Jsou zde  zařazeny psycholožky Krajského ředitelství Středočeského kraje a dalších sedm policistů, kteří jsou v krizové intervenci proškoleni. Tento tým poskytuje první psychickou pomoc obětem nebo pozůstalým v jejich nejtěžších životních chvílích. Mezi tyto oběti se často řadí i děti, které jsou takovými událostmi zvlášť zasažené.  Pracovníci krizové intervence vyjíždí k případů násilných trestných činů, sebevražd, dopravních nehod, náhlých úmrtí a dalším krizových událostí. Bezprostředně poté, kdy k takové události dojde, se snaží obětem nebo pozůstalým být oporou a pomáhají jim zorientovat se v nutných policejních postupech, které pro ně mohou být zpočátku matoucí. Pomáhají tak zvládnou první kroky po události a nastartovat vyrovnávací mechanismy, které jsou důležité na následující cestě k zvládnutí a přijetí traumatické události.

Důležité pro tuto práci je navázání důvěry mezi krizovým interventem a zasaženým člověkem. V případě dětí je toto zvlášť důležité a hračky jsou skvělou pomůckou pro navození přívětivější a klidnější atmosféry. Spolupráce s Věznicí Karviná pro nás tedy představuje možnost zlepšit naši práci a lépe pomáhat dětským obětem.

Na tvorbě hraček se podílela čtyři oddělení, konkrétně tedy odsouzení ze standardního oddělení ve zvýšené ostraze, odsouzení ze specializovaného oddělení pro výkon trestu odsouzení s mentální retardací, odsouzení ze standardního oddělení v ostraze a odsodsouzení ze specializovaného oddělení trvale pracovně nezařaditelných odsouzených v ostraze.  Šití hraček se věnovali v rámci programu speciálně výchovné aktivity, tedy pracovní (ergo) terapie, která je určena především motivovaným odsouzeným. Celkově tedy 24 odsouzených společně s jejich vychovatelkou terapeutkou Mgr. Šárkou Faranovou pro nás vytvořili 300 hraček. Odsouzení pravidelně docházejí do pracovní terapie, ale vzhledem k časové náročnosti výroby hraček se tomu věnují také ve svém volném čase, kdy například došívají knoflíky, vyšívají, připravují střihy atd. V rámci tohoto programu vyrábí hračky i  pro Hasičský záchranný sbor nebo didaktické pomůcky pro mateřskou školu. Činnosti v rámci pracovní terapie sami odsouzení chápou jako určitou odměnu ve výkonu trestu. Dle jejich slov jim dává pocit užitečnosti a smysluplnosti. Pro příklad uvedeme krátké úryvky ze zpětných vazeb samotných odsouzených, kteří se na výrobě hraček pro děti podílejí.

„Je to malá splátka dluhu společnosti.“ Jiří B.

„V neposlední řadě mě hlavně potěší, že výrobky, které vznikou pod našima rukama udělají dětem radost.“ Viktor Š.

„Také mi to dalo to, co mi po celou dobu ve výkonu trestu odnětí svobody chybělo – pocit, že mohu být v něčem nebo někomu prospěšný a netrávím čas v base zbytečně.“ Petr T.

„Pracovní (ergo) terapie mi dává pocit, že jsem užitečný, že nejsem společností zavržen, že výrobky, které udělám, dělají radost a nikdo neřeší, že to byly ruce vězně.“ Vladimír T.

Všem, kteří se na výrobě hraček pro dětské oběti trestných činů a jiných náročných událostí podíleli, velmi děkujeme a věříme, že jejich hračky budou dětem alespoň malou pomocí při zvládání těchto těžkých životních situací.


kpt. Mgr. Aneta Semeráková a kolektiv krizové intervence
KŘP Středočeského kraje
15. prosince 2016
 

vytisknout  e-mailem