Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Hrabě Jan Michael Špork

Pracovníci Národní galerii Praha ve spolupráci s pražskými kriminalisty vrátili zpět obraz, který před třiceti lety odcizil neznámý pachatel s obrazárny na zámku Kuks. 

Přesně v půl páté ráno 26. července 1991 přijali policisté OOP Dvůr Králové nad Labem oznámení o vloupání do státního zámku KUKS, kdy z jeho obrazárny zmizelo několik obrazů a starožitností velké hodnoty. Odcizen byl i obraz s motivem hraběte Jana Šporka z roku 1719. Na dlouhých třicet let se po předmětech jakoby slehla zem a nikdo už ani nedoufal, že by opět alespoň jeden z nich spatřil světlo světa. To se naštěstí změnilo v pondělí 18. října 2021. Pražští policisté přijali oznámení od ředitelky Odboru dokumentace sbírkového fondu v Národní galerii Praha s tím, že obdrželi žádost o vystavení osvědčení k vývozu uměleckého díla mimo území České republiky. S cílem pravděpodobného prodeje na aukci v zahraničí. Konkrétně se jednalo právě o obraz hraběte Jana Michaela ze Šporku, jenž byl evidovaný jako odcizený, a jehož odhadní cena za tu dobu stoupla o několik milionů korun. Tímto oznámením tak vyvstala jiskřička naděje, že by se snad mohlo jednat o odcizený obraz. Spolu zaslaná fotodokumentace uměleckého díla z devětadevadesáti procent utvrdila zaměstnankyně galerie, že se skutečně jedná o odcizený originál. Na základě těchto zjištění se na místo, kde byl obraz vystaven, dostavili kriminalisté sedmého oddělení druhého policejní obvodu, kteří obraz zajistili, a také prověřili jeho současného „majitele“. Ten kriminalistům popsal, jak se před mnoha lety k obrazu dostal, a také, za jakou částku ho koupil. Na základě jeho výpovědi a také zúčastněných osob policisté neshledali, že by se na krádeži jakýmkoli způsobem podílel. Následné výsledky odborné expertízy pak potvrdily původní domněnku, že se skutečně jedná o obraz s portrétem podobizny Jana Michaela, hraběte ze Šporku, který je dílem Nicolase de Largillierra z roku 1719.

Podle zjištění kriminalistů by obraz pravděpodobně skončil na aukci v zahraničí s vyvolávací cenou mezi čtyřiceti až šedesáti tisíci eur. Díky včasnému zásahu tak byl vrácen oprávněným majitelem, tedy Národním památkovým ústavem, zpět, kde byl před třiceti lety odcizen. Obraz si osobně převzal a na zámek Kuks odvezl jeho současný kastelán.

por. Mgr. Jan Rybanský – 10. únor 2022

Odkazy do noveho okna

foto (1)

foto (1) 

Detailní náhled

foto (2)

foto (2) 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem