Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Hovořili o trestní odpovědnosti a kriminalitě mládeže

PRAHA VENKOV-JIH – Policista z oddělení tisku a prevence v úterý letošního 8. října navštívil žáky II. stupně v Říčanech. 

K  setkání došlo v budově 4. Základní školy Říčany v Nerudově ulici v dopoledních hodinách. S ohledem na celkový počet všech přítomných ve škole byla vytvořena z dětí druhého stupně jedna skupina, která měla besedu rozdělenou na dva bloky.
V první části se žáci seznámili s problematikou trestní odpovědnosti mládeže v souvislosti s páchanou trestnou činností, věkové hranice trestní odpovědnosti a základními pojmy související s tímto tématem. Byly zmíněny i informace o tom, v jaké oblasti kriminality se nejčastěji vyskytují pachatelé z řad dětí a mládeže.
Druhý blok byl převážně o diskuzi k předchozímu tématu. Během diskuze byly zodpovězeny dotazy a na konkrétních příkladech vysvětleno, o jaké porušení zákona se jedná, zda by byl přednesený případ řešen v trestním, v přestupkovém či jiném řízení, a jaké sankce za porušení příslušného zákona může uložit příslušný soud nebo správní orgán, do jehož působnosti spadá řešení předneseného problému.
Žáci se aktivně zapojovali do debaty, pokládali věcné dotazy a kolikrát sami dokázali nalézt na své otázky ty správné odpovědi. Dvouhodinové setkání proběhlo v poklidné, veselé a ničím nerušené atmosféře.

por. Bc. Zdeněk Chalupa
komisař oddělení tisku a prevence
PČR Praha venkov-JIH
11. října 2019 

Odkazy do noveho okna

1 4. ZŠ Říčany 1.

1 4. ZŠ Říčany 1. 

Detailní náhled

2 4. ZŠ Říčany 2.

2 4. ZŠ Říčany 2. 

Detailní náhled

4. ZŠ Říčany

4. ZŠ Říčany 

Detailní náhled

Trestní odpovědnost

Trestní odpovědnost 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem