Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Hovořili o různých tématech

PRAHA VENKOV-JIH – Policista z oddělení tisku a prevence za první čtvrtletí letošního roku navštívil žáky v mateřských, základních a středních školách. 

K setkáním docházelo především v dopoledních vyučovacích hodinách, kdy policejní preventista navštívil základní školy ve Velkých Popovicích, Mukařově, Davli, Světicích a Jenči, při kterých bylo realizováno více jak tři desítky seminářů s různým tematickým obsahem. ZŠ Velké Popovice
Žáci I. stupně se seznámili především se zásadami správného chování účastníka v silničním provozu, a to zejména z pozice chodce, cyklisty, či spolujedoucího v automobilu. Semináře vycházeli z preventivních programů „Zebra se za tebe nerozhlédne“, Na kole jen s přilbou“ a „Markétina dopravní výchova“. Dále si děti s policistou povídaly o tom, jak se mají bezpečně chovat při setkání s cizí osobou, psem nebo při nálezu nebezpečného předmětu a jak správně volat v případě potřeby na tísňové linky složek integrovaného záchranného systému. 
V rámci preventivních seminářů se žáci II. stupně a gymnázia seznamovali s problematikou věkové hranice trestní odpovědnosti mládeže v souvislosti s páchanou trestnou činností a základními pojmy souvisejících s tímZŠ Mukařovto tématem, zejména jaké právní důsledky přináší zneužívání a manipulace s návykovými látkami a alkoholem. Byly zmíněny i informace o tom, v jaké oblasti kriminality se nejčastěji vyskytují pachatelé z řad dětí a mládeže, jak si poradit se šikanou, kyberšikanou a s jakým nebezpečím se mohou setkat v kyberprostoru, jak předejít například případným rizikům v souvislosti s užíváním moderních komunikačních technologií, jakož i v prostředí sociálních sítí.  
Při těchto besedách byly využívány preventivní materiály v podobě elektronicky zpracovaných prezentací a žáci měli možnost shlédnout filmové ukázky z preventivních projektů „Malá policejní akademie“, „Tvoje cesta načisto“, či filmy „Mezi stěnami“, „Nechte mě bejt!“ a „Zpackané životy“. Preventivně zaměřené semináře probíhaly v poklidné a ničím nerušené atmosféře. 
Předškolní děti se věnovaly problematice chodce, zejména projektu „Zebra se za tebe nerozhlédne“. Dále si s nimi policista povídal o zásadách bezpečného chování, například při setkání s cizí osobou nebo neznámým psem, či jaká nebezpečí jim můžou hrozit při hrách v blízkosti vodních toků nebo při dovádění na koupališti a vodních radovánkách, při čemž byly seznámeny i s preventivním projektem „Bezpečně u vody“.


por. Bc. Zdeněk Chalupa
komisař oddělení tisku a prevence
27. dubna 2022 

Odkazy do noveho okna

ZŠ Mukařov

ZŠ Mukařov 

Detailní náhled

ZŠ Davle

ZŠ Davle 

Detailní náhled

ZŠ Zdiměřice

ZŠ Zdiměřice 

Detailní náhled

ZŠ Jesenice

ZŠ Jesenice 

Detailní náhled

MŠ Horní Jirčany

MŠ Horní Jirčany 

Detailní náhled

ZŠ Velké Popovice

ZŠ Velké Popovice 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem