Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hotely a kostely na Srí Lance zasáhly výbuchy. Vyžádaly si přes 200 obětí

21. dubna 2019 Nedělní útoky na Srí Lance si podle nové policejní bilance vyžádaly 207 obětí, dalších 450 lidí utrpělo zranění. Policie zatkla zatím třináct podezřelých. Osm z nich jsou Srílančané. Terčem útoků, jež se odehrály během půl hodiny, byly tři katolické kostely a tři luxusní hotely. Poté se ozvaly další dva výbuchy. 

Počet obětí neustále roste. Nejprve se uvádělo 137, pak 156 a 185 mrtvých. Poslední bilance hovoří o 207 obětech. 

Podle srílanského ministerstva zahraničí jsou mezi oběťmi tři Indové, dva Turci, jeden Portugalec, tři Britové a tři lidé, kteří měli zároveň britské a americké občanství. Jednu oběť z Nizozemska potvrdil na svém Twitteru nizozemský ministr zahraničí Stef Blok. 

Jeden mrtvý pocházel podle agentury Reuters z Číny. Srílanské ministerstvo zahraničí uvedlo, že v nemocnicích je asi 36 zraněných cizinců. 

„Mnoho lidí bylo zraněno a někteří z nich jsou v kritickém stavu,“ sdělil agentuře AFP nejmenovaný policejní zdroj. Jedna z nemocnic v Kolombu přijala 254 zraněných, mimo hlavní město bylo hospitalizováno 60 lidí. Podle Reuters více než 450 lidí utrpělo zranění. 

Agentura Nová Čína uvedla, že zraněni jsou čtyři čínští občané. České ministerstvo zahraničí sdělilo, že zjišťuje, zda mezi postiženými nejsou občané České republiky.

Indický list Hindustan Times s odkazem na zdroje z nemocnice napsal, že mezi oběťmi jsou občané Británie, Nizozemska a USA.

Útoky soustředili atentátníci do hlavního města Kolombo a jeho okolí. Exploze na šesti místech nastaly kolem 8:30 místního času, kdy byly kostely plné věřících, kteří přišli na mši o Velikonoční neděli. Terčem útoků byl kostel sv. Antonína v Kolombu, sv. Šebestiána v Negombu, které leží asi 35 kilometrů severně od metropole a evangelický kostel ve městě Batticaloa.

Výbuchy otřásly třemi pětihvězdičkovými hotely Shangri-La, Cinnamon Grand a Kingsbury, všechny jsou v Kolombu. Nejméně ve dvou z nich útočili atentátníci v restauracích, když přišli hosté na snídani. Po poledni nastal sedmý výbuch na okraji Kolomba, který zabil dva lidi, a později osmý útok sebevražedného atentátníka připravil o život tři policisty.

Policejní mluvčí řekl, že úřady zatím nemohou poskytnout detaily k obětem atentátů v hlavním městě. Sdělil také, že zákaz vycházení se prodlužuje až do odvolání. Podle původních zpráv měl být dvanáctihodinový.

Na pondělí a úterý ohlásila také volné dny. Náměstek ministra obrany Ruvan Vidžavardene na tiskové konferenci označil útoky za „teroristický čin spáchaný extremistickými skupinami“. 

„Zákaz vycházení bude platit, dokud se věci nezklidní,“ prohlásil. Řekl také, že pozdější dva útoky na okrajích hlavního města mohli spáchat ti, kdo útočili předtím a byli na útěku. Ve snaze zabránit šíření poplašných zpráv byly zablokovány hlavní sociální sítě včetně Facebooku a služby WhatsApp. Zahraniční turisté začali podle agentury AP horečně kontaktovat své rodiny, aby oznámili, že jsou v pořádku. Operátoři je upozornili na zablokování sítí.

Srílanská média uvádějí, že policie dostala už před deseti dny informaci o hrozících útocích na křesťanské cíle.

Srílanský premiér Ranil Vikremasinghe svolal bezpečnostní radu, policie zastavila na příkaz generálního policejního inspektora vydávání propustek personálu. Ministr školství oznámil, že v pondělí a úterý zůstanou zavřené školy.

K útokům, provedeným na Velikonoční neděli, kdy si křesťanský svět připomíná Kristovo zmrtvýchvstání, se zatím nikdo nepřihlásil. Agentura AP s odvoláním na nejmenované představitele uvedla, že dva útoky provedli sebevražední atentátníci.

Arcibiskup z Kolomba kardinál Randžit vyzval občany, aby nepodlehli panice. Zrušil všechny nedělní velikonoční bohoslužby v okrsku hlavního města. Kondoloval rodinám obětí a vyzval k darování krve pro raněné. Obrátil se rovněž na lékaře s výzvou, aby se všichni dostavili na pracoviště, i když je svátek.

Na Srí Lance žije 22 milionů lidí a 70 procent z nich jsou buddhisté. Přes 12 procent občanů jsou hinduisté, necelých 10 procent muslimové a 7,6 procent křesťané. Národní evangelický svaz loni zaregistroval 86 incidentů a diskriminačních projevů proti křesťanům, letos dalších 26. 

Některé skupiny křesťanů podle loňské zprávy amerického ministerstva zahraničí uvádějí, že čelí úřednímu tlaku ukončit aktivity v kostelích a že některé úřady na shromáždění křesťanů pohlížejí jako na „nepovolené shromažďování“. Tato zpráva amerického úřadu také uvádí, že se buddhisté na Srí Lance několikrát pokusili uzavřít modlitebny křesťanů i muslimů.

První snímky z jednoho z napadených kostelů odhalují rozsah zkázy. Množství sutě leží na podlaze a kostelních lavicích a přeživší se snaží pomáhat těm, kdo zůstali na zemi. Prostor je zahalen prachem.

Úřady také ohlásily mimořádná opatření v dopravě. Na mezinárodním letišti u Kolomba platí mimořádná bezpečnostní opatření, pasažéři se musejí dostavit už čtyři hodiny před letem. Správa železnice oznámila, že do vlaků nebudou vpouštěni lidé s velkými zavazadly. Na nádražích provádí personál i policisté prohlídky. 

Prezident Maithripala Sirisena vyzval veřejnost, aby zachovala klid. Vydal bezpečnostním složkám příkaz útoky vyšetřit a potrestat viníky.

Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/sri-lanka-exploze-na-nekolika-mistech-nejmene-80-zranenych.A190421_070852_zahranicni_lre

vytisknout  e-mailem