Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Hostelový fantom zadržen

Tři měsíce mu stačili, aby ukradl z ubytovacích zařízení věci za stovky tisíc. Teď mladému recidivistovi hrozí až pět let. 

Od konce května prošetřovali kriminalisté třetího oddělení prvního policejního obvodu sérii krádeží. Při těch se, tehdy neznámý pachatel ubytovával v různých, k tomu určených zařízeních, jako jsou hotely, hostely, nebo ubytovny. A podle dosud zadokumentovaných případů mu bylo jedno, v které části Prahy bude škodit, neboť kradl jak v úzkém centru, tak i na okraji metropole.
 
Cílem jednání třiadvacetiletého mladíka bylo přisvojit si cokoli, čím si „vydělá“ na živobytí. Proto kradl vybavení jak samotných ubytovacích zařízení, tak ale okrádal i své spolunocležníky.
 
Při tom se nebránil za plného provozu a bílého dne odmontovat ze stěny vestibulu LCD televizi, nebo sáhnout v nestřeženém okamžiku za recepční pult pro pokladničku s hotovostí. Své spolubydlící pak okrádal například ve chvíli, kdy spali, nebo si odskočili na toaletu.
 
Zjistit, kdo se těchto krádeží dopouští, byl pro kriminalisty poměrně oříšek, neboť pachatel kradl vždy pouze několik dní v měsíci.
 
Více méně „pracoval“ pouze do té doby, dokud si „nevydělal“ potřebný obnos. A vezmeme-li v potaz, že při každé jedné krádeži dokázal odcizit věci v hodnotě od deseti do šedesáti tisíc korun, stačilo mu skutečně vyrážet za výdělkem dvakrát, maximálně třikrát do měsíce.
 
Nicméně i přes složitost případu spadla v těchto dnech pomyslná klec, když kriminalisté třetího oddělení prvního policejního obvodu již zmiňovaného třiadvacetiletého mladíka zadrželi. Toho vyšetřovatel následně obvinil z trestných činů krádež, porušování domovní svobody a neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. Za tyto delikty mu v případě odsouzení hrozí trest odnětí svobody až na pět let.
 
Přitěžující okolností při výměře trestu může obviněnému být jeho trestní minulost. Mladík byl totiž do této doby už celkem devětkrát stíhán pro obdobné majetkové delikty.
 
por. Mgr. Tomáš Hulan 9. 9. 2015

vytisknout  e-mailem