Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Pardubický kraj - název

Policie České republiky – KŘP Pardubického kraje

Horor s pohádkovým koncem

ORLICKOÚSTECKO – Seniorku okradl o téměř 131 tisíc korun. 

Foto PČRFoto PČRTo, že opatrnosti nikdy nezbývá, se na vlastní zkušenost přesvědčila šestasedmdesátiletá seniorka z Lanškrounska.

V průběhu loňského roku od ní jednadvacetiletý muž pod smyšlenou legendou „chyby u distributora energií a nutnosti zaplatit pokuty“ postupně prostřednictvím telefonických hovorů, během nich poškozenou instruoval, jaké částky a na jaký bankovní účet je má zaslat, vylákal 130 930 korun.

Prověřováním případu se orlickoústeckým kriminalistům ve spolupráci s lanškrounskými policisty podařilo muže vypátrat. Podezřelý ve své výpovědi uvedl „skutečně jsem paní podvedl, a to z toho důvodu, že jsem se dostal do obtížné životní situace“. Svého jednání litoval a sdělil, že se již s poškozenou vyrovnal.

Celý případ skončil pro seniorku šťastně. Advokát zastupující muže sepsal potvrzení o přijetí finančních prostředků, převzal od něho částku 130 930 korun, kterou ženě předal.

Orlickoústečtí kriminalisté mladému muži sdělili obvinění pro podezření ze spáchání přečinu podvod, za který mu v případě prokázání viny u soudu hrozí až pětileté vězení.

Z tohoto případu plynou preventivní informace, jak se vyhnout podvodu:

Podvodníci využívají různé záminky a lsti, aby se dostali k vašim penězům. Chtějí vniknout do vašeho bytu, a pokud z vás nevylákají peníze přímo, ovládají řadu způsobů jak vás okrást.

Nedůvěřujte neznámým lidem, nikoho cizího nevpouštějte do svého bytu.

Nikdy hned neotvírejte dveře, nevíte-li, kdo je za nimi.

Pořiďte si panoramatické kukátko, které vám umožní dobře si návštěvníka prohlédnout, Instalujte si na dveře bezpečnostní řetízek, který udrží dveře jen pootevřené. Některé věci tak můžete vyřídit bezpečněji.

Zvoní-li opravář, pracovník úřadu či jiných služeb (odečet plynu apod.) nechte si předložit jeho služební průkaz, nebo ještě lépe zavolejte na úřad nebo instituci, na kterou se pracovník odvolává. V případě jakýchkoliv pochybností trvejte na tom, že o nabízenou službu nestojíte.

Nepodléhejte lákavé vidině snadného zbohatnutí. Podomní nabídky výher v loterii nebo výhodných koupí odmítejte - v naprosté většině jde o podvod.

Udržujte dobré vztahy se sousedy v domě. Napište si jejich telefonní čísla, v případě potřeby bývá jejich pomoc nejrychlejší.

Důležitá telefonní čísla (policie, lékař, hasiči aj.) mějte viditelně blízko telefonu, abyste mohli co nejrychleji přivolat pomoc.

Nepodvolujte se nátlaku ze strany rodinných příslušníků, natož cizích lidí, k podpisu závažných dokumentů např. k převedení bytu, domu nebo chaty nebo poskytnutí peněžních půjček. Vše si v klidu a pečlivě promyslete.

Závažná rozhodnutí o vašem majetku konzultujte s právníkem, nechte si poradit od dalších věrohodných osob. Většina institucí a nevládních organizací, která poskytuje pomoc seniorům, nabízí i bezplatnou právní poradnu.

4. března 2020
por. Bc. Lenka Vilímková

vytisknout  e-mailem