Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hollywoodský film? Ne, realita na pokračování.

Praha 5. března 2012 – Detektivové ÚOOZ objasnili pozadí téměř deset let staré nájemné vraždy. Dva údajní vietnamští bossové skončili ve vazbě. 

     Vyšetřování vraždy, ke které došlo 26. července 2002 a jejíž obětí se stal třiatřicetiletý muž vietnamské národnosti, nebylo dlouhých devět let úspěšně uzavřeno. Přes veškeré úsilí policie je vrah stále neznámý. V současné době však díky práci detektivů z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu skončily v souvislosti s touto nevyřešenou vraždou dvě osoby ve vazbě. 
 
Díl I.
 
     Je letní noc z 25. na 26. července 2002. Krátce před jednou hodinou zastavuje před barem ve Slibné ulici v  Praze 10 neznámé osobní motorové vozidlo. Vystupují z něj tři muži a míří dovnitř. Návštěvníci baru se v tu chvíli stávají nechtěným komparzem ve scéně, jako vystřižené z akčního filmu.
     Do baru vstupuje maskovaná osoba, doprovázena s odstupem několika kroků dvojicí mužů vietnamské národnosti. Muž s kuklou na hlavě drží v rukou střelné zbraně. Vzápětí má bar a všechny přítomné pod kontrolou, vyhrožuje střelbou a fyzickou likvidací. Napětí se stupňuje. Muž je pánem situace a dává jednoznačné pokyny. Přinutí zákazníky i personál, aby si lehli na zem a okamžitě vyndali z kapes všechny své osobní věci. Muži v pozadí jen přihlíží a mlčí.
     Zakuklenec přistupuje k jednomu z ležících a ptá se ho na jméno. Muž na zemi odpovídá. Poté následuje výstřel. Přibližně třicetiletý muž vietnamské národnosti je zasažen z bezprostřední blízkosti do oblasti hlavy a zůstává nehybně ležet. Místností se rozléhá už jen křik svědků této scény, za jehož doprovodu opouští vrah místo činu. Stejně tak mizí beze stopy i tajemná dvojice, která útočníka doprovázela. Zasažený muž je ještě převezen do nemocnice, ale tam přes veškerou snahu lékařů svému střelnému poranění podléhá.
     Případ vyšetřují pražští policisté pro podezření z trestného činu vraždy. Přítomní svědci však neposkytují kriminalistům informace, které by je mohly navést na stopu pachatele. Ani případní svědci z řad vietnamské komunity nedávají policistům tolik potřebné vodítko k vyřešení celého případu. Vše nasvědčuje tomu, že případ zůstane neobjasněn.
 
Čas pracuje pro vraha?
 
     V březnu loňského roku získali detektivové ÚOOZ materiál vypovídající o organizované trestné činnosti v rámci vietnamské komunity. Postupně se tak začaly odkrývat praktiky organizace, kterou měla dvojice podezřelých řídit.
     Tito údajní vietnamští bossové, kteří navenek vystupovali jako úspěšní podnikatelé, se usadili v České republice v devadesátých letech minulého století. Získali slovenskou státní příslušnost a angažovali se v obchodní činnosti. Na počátku své činnosti spolupracovali s dalším svým krajanem – tehdy třiatřicetiletým podnikatelem a tichým společníkem firmy, která se věnovala obchodu a měla zásadní vliv na záležitosti, týkající dění na tržnicích. I oni byli jednateli několika firem, které se zabývaly obchodní činností. Tehdy devětatřicetiletý muž a jeho o čtyři roky starší partner měli jasné plány – ovládnout trh a získat kontrolu nad většinou vietnamských tržnic v Česku. Hlavním cílem byla expanze pražské tržnice SAPA. Podle jejich plánů se měla v roce 2002 spojit s tržnicí BOKAVE a všichni trhovci, kteří zde pracovali, měli přejít právě do tržnice SAPA. Tito dva společníci měli nabídnout třiatřicetiletému krajanovi značný finanční profit – jednalo se řádově o několik miliónů korun, pokud zajistí, že právě jejich firmy získají možnost převzít kontrolu nad obchodem tržnice BOKAVE a v důsledku toho dojde i ke sloučení obou tržnic. Dotyčný podnikatel sice souhlasil, avšak vzhledem k lukrativnější nabídce zprostředkoval uzavření smlouvy s jinými osobami. Tím došlo k naprostému paralyzování zájmů obou podnikatelů. To mělo být iniciátorem nevratného rozhodnutí o dalším osudu nepohodlného společníka. Oba muži si měli na špinavou práci najmout policii dosud neznámého muže. Ten pak měl označenou oběť za přítomnosti objednavatelů zlikvidovat.
     Detektivové ÚOOZ sledovali činnost a pohyb zájmových osob v tržnici SAPA a na celém území ČR více jak rok a půl. Jsou přesvědčeni, že v jejich síti tentokrát uvízla dvojice, mající významné postavení v rámci celé vietnamské komunity žijící na našem území. Takové postavení, které díky nepsaným zákonům komunity například umožňuje dávat pokyny a rozkazy tzv. „BODOI“. (BO DOI patří k různým vietnamským skupinám a společná je jim specializace na násilí. Zajišťují vymáhání dodržování nepsaných pravidel platných v celé asijské komunitě nacházející se v České republice.)
 
Díl II.
 
     Je dvaadvacátého února 2012, kolem páté hodiny ráno. Detektivové z ÚOOZ a příslušníci Útvaru rychlého nasazení vnikají do dvou pražských bytů. Osoby, které se v té době zdržují uvnitř, policejní zákrok očividně nečekají. Rychlá a blesková akce specialistů z ÚRN nedává podezřelým žádnou šanci na odpor. Po několika minutách „je dobojováno“. Podezřelí končí v poutech.
     Detektivové obviňují dnes již devětačtyřicetiletého a třiapadesátiletého občana Slovenské republiky z vraždy. Oba putují do vazby. Pokud jim bude prokázána vina v rozsahu obvinění, hrozí jim až patnáctileté tresty odnětí svobody.  
     Vyšetřování týkající se aktivit obviněných stále pokračuje, stejně, jako pátrání po nájemném vrahovi. Čas zatím pracuje pro něj, ale kdo ví, možná se dočkáme dalšího dílu. Do děje nyní mohou výrazně zasáhnout především ti, kteří se až dosud báli promluvit.

vytisknout  e-mailem