Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

HODONÍN: Rady pro děti

CHODEC

skateskate

Po chodníku chodíme vpravo.
I jako chodec jsi  účastníkem  silničního provozu, i pro tebe platí pravidla.
Chodec jsi,  i když  jedeš na kolečkových bruslích nebo skateboardu.

Při přecházení vozovky se musíš  nejdříve rozhlédnout.  Podívej se vlevo, pak vpravo a naposled vlevo, a to proto,  že  z levé strany jsou k tobě vozidla blíž.

Nejbezpečnější  místo pro  přecházení vozovky je přechod pro chodce se světelným  semaforem. Na přechod  vstupuj na zeleného panáčka, ale ještě  před vstupem se rozhlédni, že vozidla v  obou směrech stojí  a vědí o tobě, že vstupuješ na přechod. V případě, že jsi uprostřed  přechodu a blikne ti  červený panáček, nezastavuj se, nevracej se zpátky, ale v  klidu  dokonči přecházení.

Pokud máš zeleného panáčka a uslyšíš  houkat sirény  sanitky, hasičů nebo policejního vozidla, nikdy  nevstupuj do vozovky, počkej až  tyto vozidla přejedou.

Pokud  u přechodu pro chodce semafor není, zastav se u  něj a řádně  se rozhlédni. Když nevidíš přijíždět žádné vozidlo zprava  ani  zleva, můžeš vstoupit na přechod, ale i při přecházení  neustále rozhlížením  kontroluj, zda se neblíží nějaké  vozidlo. Pokud vozidla v obou směrech k  přechodu přijíždí,  počkej až zastaví a teprve pak můžeš vstoupit na přechod,  opět pohledem kontroluj, zda tě řidiči vozidel vidí.

V  případě, že potřebuješ  přejít vozovku a není v blízkosti  přechod pro chodce, přecházej tam, kde máš  dobrý rozhled,  přecházej silnici kolmo, co nejkratší cestou. Opět platí,  že se  musíš řádně rozhlédnout a po dobu přecházení kontrolovat  vozidla, zda tě jejich  řidiči vidí.

Jako chodec musíš samozřejmě  chodit po  chodníku, ale jsou místa, kde chodník není a ty  musíš jít po silnici. Po silnici  chodíme vždycky vlevo. A  proč vlevo? Když totiž půjdeš po pravé straně silnice,  tak  vozidla budou přijíždět ke tvým zádům, a to znamená, že  ty na ně nevidíš. A  pokud půjdeš správně po levé straně,  tak vozidla budou přijíždět proti tobě a ty  na ně uvidíš  a v případě, že řidič se nebude věnovat řízení a třeba  tě neuvidí,  ty máš šanci zareagovat a uskočit.

Pokud  víš, že budeš muset jít po silnici,  vždycky si obleč světlé  oblečení, nejlépe nějaké reflexní doplňky (popros  rodiče,  ať ti je koupí).Pokud jdeš po silnici, můžete jít maximálně  dva vedle  sebe.

Když  je vedle silnice stezka pro chodce, jsi  povinen tuto stezky  použít, nesmíš jít po silnici.

                          Zákaz vstupu chodců                      Stezka pro chodce a cyklisty

zákaz chodcůzákaz chodců
stezka pro chodce i cyklistystezka pro chodce i cyklisty

A  jak všichni víme, silnice, chodník ani parkoviště  není na  hraní. Hrát si můžeme na hřišti, v parku nebo obytné  zóně.

hračkyhračky

 

 

 

 

nprap.Polášková Radka 

                                                                                                                   

PIO Hodonín

 

vytisknout  e-mailem