Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Hned dvě nehody za jeden den s alkoholem

MĚLNICKO – Oba řidiči se chtěli postihu vyhnout 

První z řidičů nereagoval na výzvy k zastavení a začal ujíždět.

Hlídka Obvodního oddělení Neratovice prováděla dne 6. listopadu 2016 kolem 1:15 hodin dohled nad bezpečností a plynulostí silničního provozu. Chtěla zkontrolovat vozidlo Rover, které jelo po silnici I/9 směrem na Mělník. Řidič však na světelné a zvukové zařízení nereagoval a začal ujíždět. V obci Kly v pravotočivé zatáčce nezvládl řízení a havaroval. Narazil do ocelového svodidla a sloupu telefonního vedení. Celková škoda na vozidle, svodidle a sloupu byla předběžně vyčíslena na 30 000,- Kč. Při nehodě nebyl naštěstí nikdo zraněn.

U řidiče provedli policisté dechovou zkoušku na přítomnost alkoholu. Nadýchal opakovaně téměř jedno promile. Přiznal, že před jízdou pil alkohol. Na místě mu policisté zakázali další jízdu a zadrželi mu řidičský průkaz. Po zadokumentování a zpracování bude případ předán k projednání příslušnému správnímu orgánu, v jehož kompetenci je potrestání řidiče.

Druhý způsobil dopravní nehodu, od které ujel.

Řidič osobního vozidla Škoda Octavia jel ve směru od obce Sudovo Hlavno na Čečelice. Kolem 16:30 hodin projížděl obcí Konětopy, vjel do protisměru a dále vlevo mimo komunikaci na travnatý pás, kde naboural do zaparkovaného vozu. Nezastavil a pokračoval dál v jízdě. Řidič, který jel za ním a celou nehodu viděl, okamžitě vše oznámil na linku 158 a začal vůz pronásledovat. Jen díky němu policisté z Obvodního oddělení Kostelec nad Labem muže dostihli. Ujíždějícího řidiče podrobili dechové zkoušce. Devětapadesátiletý muž nadýchal více než dvě promile alkoholu. Na místě policistům přiznal, že před jízdou v restauraci popíjel.

Nyní je důvodně podezřelý z přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky, což mu hrozí trest odnětí svobody až na jeden rok, peněžitý trest nebo zákaz činnosti.

Opětovně apelujeme na všechny řidiče. Alkohol a drogy za volant nepatří!

Alkohol i jiné návykové látky ovlivňují schopnost mozku kontrolovat a koordinovat pohyby těla. To pak reaguje na neočekávané situace mnohem pomaleji a mění tak normální situace na silnici, na situace skrytě nebezpečné. Ovlivňuje také schopnost posoudit rychlost i vzdálenost ve vztahu k nehodě. Přirozené zábrany se s přibývající návykovou látkou ztrácejí. Třeba jen mírně podnapilý řidič rizikové situace vnímá, ale neuvědomuje si možná rizika a snadno je podhodnotí.

Po překročení koncentrace 0,55 promile alkoholu v krvi začíná převažovat negativní efekt účinku na lidský organismus. Člověk se stává apatickým, snadno upadá do depresí a je celkově v útlumu. Alkohol a drogy za volantem zvyšují nejen agresivitu a přeceňování řidičských schopností, ale mají i výrazný vliv na periferní vidění řidiče. Jedná se o takzvané tunelové vidění. Řidič je schopný čím dál méně vnímat prostor před sebou. I když opilý řidič jede pomalu, jeho zorné pole je snížené a to je zdrojem potencionálních konfliktů i závažných dopravních nehod.

 

por. Mgr. Markéta Johnová
tisková mluvčí P ČR Mělník
7.11.2016


 

vytisknout  e-mailem