Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hlídky pořádkové a dopravní policie

Zveřejnění podle § 5 odst. 3 zákona č. 106/1999 Sb. 

Žadatelka se domáhala následujících informací:

„1) Zda je možné, aby služební činnost (např. měření rychlosti) vykonával pouze jeden policista;

2) Zda se ve služebním vozidle v rámci výkonu služby může nacházet pouze jeden poli-cista, nebo v něm musí být minimálně dva;

3) Zaslání kopie předpisu, který povinný počet policistů při výkonu služby upravuje.“

Policie České republiky poskytla žadatelce následující informace:

Ad 1)

Výkon služby příslušníků pořádkové policie upravuje závazný pokyn policejního prezidenta č. 180/2012, o plnění základních úkolů služby pořádkové policie. Článek 7 tohoto interního aktu řízení upravuje výkon hlídkové služby a stanoví, že tento výkon je prováděn na určených úsecích a stanovištích zpravidla ve vícečlenných hlídkách. Článek 8 téhož interního aktu řízení upravuje výkon obchůzkové služby a stanoví, že obchůzkovou službu policista vykonává zpravidla samostatně. Citovaný interní akt řízení tedy neurčuje přesné počty policistů velených k plnění základních úkolů služby pořádkové policie, to znamená, že s ohledem na bezpečnostní situaci na konkrétních úsecích a stanovištích mohou  hlídkovou službu vykonávat i jednočlenné hlídky a obchůzkovou službu například dvojice policistů.

Postup příslušníků služby dopravní policie při dohledu na bezpečnost a plynulost provozu na pozemních komunikacích, včetně kontroly dodržování nejvyšší povolené rychlosti, při kontrole dodržování podmínek provozování silniční dopravy a dodržování zákazu požívání alkoholických nápojů a jiných návykových látek, při šetření dopravních nehod a při činnosti na úseku dopravního inženýrství upravuje závazný pokyn policejního prezidenta č. 160/2009, kterým se upravuje postup na úseku bezpečnosti a plynulosti  silničního provozu. Ani tento interní akt řízení neurčuje přesné počty policistů při výkonu hlídkové služby. Hlídky služby dopravní policie bývají zpravidla dvoučlenné, někdy i vícečlenné, hlídku však může tvořit také jen jeden policista.          

Ad 2)

Výkon hlídkové služby za využití služebního dopravního prostředku, stejně jako bez jeho využití, může být prováděn také jednočlennou hlídkou. Žádný právní předpis takovou možnost nevylučuje.

Ad 3)    

Povinný subjekt poskytl žadatelce závazný pokyn policejního prezidenta č. 160/2009, kterým se upravuje postup na úseku bezpečnosti a plynulosti  silničního provozu, a závazný pokyn policejního prezidenta č. 180/2012, o plnění základních úkolů služby pořádkové policie. Povinný subjekt vyloučil z textu druhého uvedeného interního aktu řízení v souladu s ustanovením § 12 zákona č. 106/1999 Sb. informace, u nichž to stanoví zákon. Ohledně znečitelněných částí textu tohoto interního aktu řízení, povinný subjekt zároveň vydal rozhodnutí podle ustanovení § 15 odst. 1 zákona č. 106/1999 Sb. o částečném odmítnutí předmětné žádosti o informace.

PhDr. Jiří Vokuš, 31. prosince 2019

vytisknout  e-mailem