Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Hlídejte si svá jízdní kola

KRAJ VYSOČINA: Policisté již šetří 78 případů odcizených bicyklů 

Policisté od začátku letošního roku do konce června evidují na Vysočině 78 případů odcizených jízdních kol v celkové hodnotě přibližně 1.614.000 korun. Oproti loňskému roku je to o 26 odcizených jízdních kol více. Policistům se podařilo objasnit téměř 13 procent těchto případů, což je o sedm procent méně než v prvním pololetí loňského roku.

Územní odbor
počet případů
objasněno
způsobená škoda
Jihlava
42
8
682 000
Třebíč
14
0
389 000
Žďár nad Sázavou
5
1
326 000
Havlíčkův Brod
12
1
107 000
Pelhřimov
5
0
110 000
Ke krádežím jízdních kol dochází celoročně, ale větší nárůst této trestné činnosti zaznamenávají policisté v letních měsících. Letní prázdninové dny lákají k celodenním výletům na kole. V okamžiku, kdy majitelé nechají svá kola bez dohledu u koupališť, památek, restaurací a obchodních center, se jejich bicykly stávají terčem zlodějů.

 
Ukradené jízdní kolo se poté stává výhodným obchodním artiklem, který zloděj velice rychle zpeněží za zlomek jeho skutečné hodnoty. Utržené peníze pak použije pro vlastní potřebu. I z toho důvodu se krádeže jízdních kol poměrně obtížně objasňují. V některých případech je cílem pachatele použít odcizené kolo pouze ke své přepravě. Když ho již nepotřebuje, jízdní kolo kdekoli odloží.

 
Ke krádežím kol dochází na veřejných, dobře viditelných místech a to i v denní dobu. Krádež pachateli značně zjednodušuje majitel, který své jízdní kolo nechá po dobu své nepřítomnosti volně odložené např. opřené o nějaký objekt, bez využití jakéhokoliv prvku zabezpečení. Pokud si cyklista kolo nechce nebo nemůže zajistit, měl by ho mít stále na očích. Jedná se zejména o případy, kdy se při vyjížďce zastaví na občerstvení.
 
Pokud majitelé kolo zamykají, měli by zvážit, k čemu a jak je kolo připoutané. Při odkládání kola je ho zapotřebí vždy upoutat zámkem k pevné části v okolí tak, aby bylo připevněno přes rám. Na místech, kde jsou ukotvené pevné stojany na kola, je vhodné využít tohoto stojanu a jízdní kolo k němu připevnit pevným lankovým nebo řetízkovým zámkem.
 
Velice často jsou terčem zlodějů prostory v domech, kde mají majitelé svá kola uložená. V panelových domech jde zejména o sklepní kóje, kočárkárny, společné kolárny nebo chodby. Ke krádežím jízdních kol dochází také z garáží a kůlen.  Z těchto míst pachatelé kola kradou nejčastěji v noci. V panelových domech je důležité dbát na důsledné zamykání vchodových dveří a společných odkládacích prostor. Kolo je nutné vždy zajistit, i když je uložené k tomuto účelu určené místnosti, na chodbě nebo ve sklepě.
 
nprap. Martin Dušek, vrchní inspektor
26. červenec 2013

vytisknout  e-mailem