Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Hlídejte si dobře jízdní kola

KRAJ - Zloději se zaměřují na krádeže jízdních kol, jejich sezóna právě začíná. 

     O uplynulém víkendu v sobotu  okradl neznámý zloděj německého cyklistu o jeho závodní horské jízdní kolo značky CUBE AMS 120 v hodnotě 40 000 korun. Stalo se to na cyklistických evropských závodech horských kol Malevil Cup v Jablonném v Podještědí. Ke krádeži došlo ve chvíli, kdy si cyklista vyřizoval formality na registraci závodníků. Ačkoliv tu byla v provozu úschovna kol, nevyužil ji a kolo si opřel u úschovny zvenčí. Doplatil na to. Ten den už nezávodil, neměl na čem. Navíc bude muset investovat nemalé peníze do nového kola.

     Padesátitisícovou škodu utrpěla v neděli cyklistka, které její jízdní kolo výrobní značky SCOT SPARK někdo odcizil v ulici Svatoplukova v Liberci rovnou ze sklepní komory v domě. Tak drahé kolo by tu zůstávat bez dozoru ani nemělo, protože ho tu majitel před krádeží  těžko ochrání. Jen dvěma sportovcům tak zloději kol ve dvou dnech způsobili škodu 90 000 korun. Ke krádežím ale vůbec nemuselo dojít.

     Každým rokem mizí v České republice tisíce  jízdních kol. Ztrácejí se na veřejných i privátních místech a v kteroukoliv denní dobu. Na jaře a během prázdnin se kola kradou nejčastěji. Například i  na velkých cyklistických akcích, kde se pohybuje hodně lidí s velkým množstvím kol, čekají  zloději na svou příležitost. Pak stačí už jen drobná nepozronost majitele nebo sebemenší opomenutí při zabezpečení kola.

     Největším rizikem je kolo opřené o zeď, lavičku nebo sloup veřejného osvětlení bez zajištění bezpečnostním zámkem nebo jiným bezpečnostním prvkem. Na takové kolo stačí jen nasednout a jet. Kolo se vyplácí zamykat a v ideálním případě ho mít stále na očích. Pokud své kolo takto nemůžeme kontrolovat, můžeme zloději krádež stížit například odmontováním sedla nebo nastavením převodů na nejnižší rychlostní stupeň, aby nemohl tak rychle odjet.

Jak můžete dále své kolo ochránit ?

 . používejte bezpečnostní zámek (lankový nebo řetízkový) a ukotvený stojan

. využívejte uzamykatelné stojany na jízdní kola s možností uzamčení kola pomocí masivního kovového třmenu a spolehlivého   uzamy-

   kacího mechanismu, který je pevnou součástí stojanu

. chraňte kolo elektronickými prvky zabezpečení nabízejícími spojení mechanickéhpo bezpečnostního zámku a pohybového detektoru

   s hlasitou sirénou, která se spustí, jakmile s bicyklem někdo nepovolaný pohne

 

     Pro případ odcizení vašeho bicyklu je dobré mít po ruce jeho identifikační údaje, doklad o nákupu,  případně fotografii. Tyto podklady mohou policistům pomoci při pátrání po odcizeném kole. Policisté v celém Libereckém kraji od ledna letošního roku do konce května evidují celkem 90 odcizených kol, v loňském roce za stejné období to bylo 62 kol, za celý rok 2013 pak 248. Chraňte si své kolo před zloději a snažte se vlastní zodpovědností nedat jim ke krádeži příležitost.

 

por. Bc. Ivana Baláková
24. června 2014

vytisknout  e-mailem