Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
podhomepage

Policie České republiky – Služba cizinecké policie

 

Hledaný převaděč zadržen ve Vídni.

Úspěšná mezinárodní spolupráce s Českem a Rakouskem. 

V úterý 17. ledna 2023 v 05:30 hodin zacvakla ve vídeňském druhém okrsku pouta na zápěstí převaděče, po kterém bylo vedeno naléhavé pátrání. Policejnímu zásahu předcházelo společné vyšetřování státního zastupitelství Deggendorf a inspektorátu úterý 17. 01. Spolkové policie Passau.

Rozhodující důkazy, které vyšetřovatele Spolkové policie Passau přivedly na stopu převaděče, přišly právě z České republiky, z Rakouska a také prostřednictvím Europolu.

Důležitým okamžikem vyšetřování bylo zjištění pěti tureckých a afgánských státních příslušníků, kteří byli do Německa nelegálně převedeni 21. července 2022 kolem sedmé hodiny ráno v oblasti obce Lindberg (okres Regen).

V tom okamžiku měli kolegové ze Spolkové policie Passau pouze málo informací o vozidle použitém pro převádění. Bylo známo, že se mělo jednat o bílou dodávku s nápisem GLS. Dále pak byly k dispozici informace o několika místech a časech, kde se vůz nacházel na Slovensku a  další jízdy.

Ředitelství služby cizinecké policie (ŘSCP) převzalo na žádost Spolkové policie Passau vyšetřování a prověřování. Kolegové z Oddělení vyšetřování trestné činnosti a dokumentace ŘSCP prověřovali a porovnávali fotografie v systémech. Po zdlouhavém a rozsáhlém prověřování se podařilo ustanovit vozidlo s vídeňskou poznávací značkou a zjistit držitele vozu, který byl poté identifikován jako převaděč.

Dvaadvacetiletý zadržený syrský převaděč je podezřelý z toho, že v červenci loňského roku převedl až 23 osob, které nedisponovaly potřebným povolením pro vstup do země. Jednalo se převážně o osoby turecké a afgánské národnosti, které byly do Německa převedeny v oblasti obce Bayerisch Eisenstein (okres Regen).

Spolková policie a zvláště Inspektorát Spolkové policie Passau by rádo poděkovalo speciálně právě Oddělení vyšetřování trestné činnosti a dokumentace ŘSCP za pátrání a rozsáhlou rešerši,  která  vedla k úspěšnému zatčení pachatele a která  je učebnicovým příkladem úspěšné spolupráce mezi Českou a Německou policií.

kpt. Josef Urban
tiskový mluvčí ŘSCP
27. ledna 2023

Odkazy do noveho okna

bundespolizeidirektion

bundespolizeidirektion 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem