Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hledaný muž zpět v ČR

Dnes, 2. srpna 2013, v odpoledních hodinách byl do Prahy letecky dopraven mezinárodně hledaný občan České republiky. Čeští policisté ho eskortovali z Venezuely, kde byl zadržen již v únoru roku 2012 na základě mezinárodního pátrání prostřednictvím mezinárodní organizace kriminální policie - Interpol. 

Na hledaného vydal Městský soud v Praze evropský a mezinárodní zatýkací rozkaz pro trestný čin loupeže spáchaný v roce 2002, za který mu hrozí trest odnětí svobody až na 15 let. O jeho vydání rozhodly venezuelské orgány v prosinci roku 2012. Samotnou realizaci extradice však komplikovaly náročné administrativní úkony na venezuelské straně.  S venezuelskou stranou musel jednat nejen odbor mezinárodní policejní spolupráce Policejního prezidia ČR, který extradice zajišťuje, ale byla třeba také asistence Ministerstva spravedlnosti a Ministerstva zahraničních věcí ČR, včetně českého generálního konzula pro Venezuelu. Využita byla i pomoc českého styčného důstojníka při centrále Interpolu v Lyonu a řídícího a koordinačního centra Interpolu v Buenos Aires. Jednání tak trvala skoro půl roku, ale nakonec dospěla k úspěšnému konci. Samotná extradice proběhla za zvýšených bezpečnostních opatření jak na území České republiky, tak na území Spolkové republiky Německo, přes které byl realizován průvoz zadrženého ve spolupráci s tamní centrálou SIRENE. Samotné předání na letišti Václava Havla v Praze se uskutečnilo za asistence oddělení mobilního zásahu a speciální taktické jednotky cizinecké policie.

Jak vyplývá z informací odboru mezinárodní policejní spolupráce, extradice z Venezuely byly dosud vzácné, nyní se však situace změnila. Tento týden neproběhla jen tato extradice, ale z uvedené jihoamerické země byl vydán i další hledaný český občan. Celkově je pak zaznamenáván trend nárůstu počtu vypátraných hledaných osob v cizině pro české orgány.
 
Po dodání k Městskému soudu v Praze byla na vydaného uvalena vazba a byl předán do vazební věznice.


 
kpt. Mgr. Zuzana Součková
tisková mluvčí
Policejní prezidium ČR
2. srpna 2013

Odkazy do noveho okna

Letiště 01

Letiště 01 

Detailní náhled

Letiště 02

Letiště 02 

Detailní náhled

Letiště 03

Letiště 03 

Detailní náhled

Letiště 04

Letiště 04 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem